Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 5 Middagsessie

Maandagmiddag is het tijd voor twee Nederlanders; Danny Jansen en Niels Zonneveld beginnen hun WK. De middag wordt afgesloten met de kraker tussen De Sousa en Whitlock. Lees hier een voorbeschouwing.

Andrew Gilding vs Robert Owen

De middag start met een eerste ronde partij tussen Andrew Gilding en Robert Owen. Gilding kent één van zijn beste jaren op de tour. Nadat hij in 2020 zijn tourkaart terug pakte, moest er dit jaar echt gepresteerd worden om de tourkaart te behouden en dat deed hij. De Engelsman stond het afgelopen jaar in drie finales, twee op de vloer en één op de European Tour. Op de vloer werd er in de finales van Players Championship 9 en 19 met 8-6 verloren van twee Nederlanders; Danny Jansen en Danny Noppert. In de finale van de Belgium Darts Open verloor hij met dezelfde cijfers, dit keer was Dave Chisnall te sterk. Naast de twee finales op de vloer stond ‘Goldfinger’ vier keer bij de laatste 16 en twee keer in de kwartfinales. Gilding kwalificeerde zich het afgelopen jaar voor slechts vier Euro Tours, maar maakte er wel het meeste van. Naast een finaleplaats, stond hij in Zwolle in de halve finales en behaalde daarnaast nog één keer de finaledag. Die was voldoende om het EK te halen. Veel succes kende de 52-jarige Engelsman niet op TV, er werd slechts wedstrijd gewonnen. Op de Players Championship Finals werd Ricky Evans met 6-2 aan de kant gezet, waarna Keane Barry hem uitschakelde. Op de World Matchplay gaf hij een 8-4 voorsprong uit handen tegen Michael Smith, die uiteindelijk nog met 11-9 won. Ook op de World Grand Prix was de eerste ronde het eindstation. Het gemiddelde van Gilding over het geheel van 2022 komt terecht op 94,98, wat een plaats in de top 18 van de wereld oplevert.

Robert Owen debuteert op het WK nadat hij op de tweede plaats eindigde op de Challenge Tour Order of Merit. De Welshmen was erg constant over de 24 toernooien. Zo stond hij drie finales, waarvan hij er één wist te winnen. Over 85 wedstrijden op de Challenge Tour noteerde Owen een tourgemiddelde van 87,74. Door de hoge positie op de ranglijst van de Challenge Tour mocht ‘Stack Attack’ ook aantal Players Championship spelen. In totaal mocht hij 11 Players Championships spelen, waarbij hij vier keer de laatste 32 haalde. In Players Championship 15 wist hij nog een ronde verder te komen, waar hij uiteindelijk met 6-1 verloor van Dirk van Duijvenbode. Over al deze toernooien noteerde Owen een gemiddelde van 92! Daarnaast was Owen het afgelopen jaar ook een aantal keren te bewonderen in de Modus Live League/Super Series, waarbij hij zelfs een paar keer de week wist te winnen. Darts Actueel verwacht dat Gilding deze wedstrijd start als favoriet en als hij zijn normale niveau van het afgelopen jaar meeneemt, met 3-1 zal winnen.

Danny Jansen vs Paolo Nebrida

In de tweede partij is het de buurt aan cultheld Danny Jansen die zijn WK-debuut mag gaan maken. De Nederlander ging begin januari naar Q-School om ervaring op te doen en om de Challange Tours te spelen, maar verraste en pakte een tourkaart. Jansen begon ijzersterk aan zijn debuutseizoen bij de profs door in zijn negende vloertoernooi meteen de titel te pakken. Hij wist die dag namen als Peter Wright, Krzysztof Ratajski, Chris Dobey, Dave Chisnall en Andrew Gilding te verslaan. Voor de rest op de vloer was het erg matig. Naast de finaleplaats overleefde Jansen slechts 9 keer de openingsronde, waarvan hij nog twee keer de laatste 16 haalde. Ook kwalificeerde ‘The Mullet’ zich voor drie Euro Tours. Bij zijn debuut wist hij gelijk de finaledag te halen met o.a. een knappe overwinning op Luke Humphries. Ook was hij van de partij in Zwolle, waar hij Vincent van der Voort met 6-5 versloeg. Een ronde later was de latere winnaar Michael Smith met 6-4 te sterk. Door de vroege PDC-titel mocht de 20-jarige Holtenaar ook meedoen aan de Players Championship Finals. Op de tweede baan kon hij niet stunten tegen Jose de Sousa, de Portugees won met 6-2. Het jaargemiddelde van Jansen eindigde op 89,54.

Met Paolo Nebrida kent de Nederlander een Filipijnse debutant, die zijn pijlen op een rustige en gecontroleerde manier naar het bord gooit. De 27-jarige kwalificeerde zich voor het WK door eind september de finale te bereiken van het Asian Championship. In de groepsfase bleef hij ongeslagen, waarna hij met overwinningen op Matthew Lee (5-4) en Jun Matsuda (6-1 en een gemiddelde van 90) zijn WK-deelname veiligstelde. In de halve finales was hij met 6-3 te sterk voor Toru Suzuki. In de finale trof hij landgenoot Christian Perez en leek de finale ook naar zich toe te trekken, toen hij op een 5-3 voorsprong kwam. Uiteindelijk gebeurde dit niet, Perez won de laatste 4 legs van de finale en werd daarmee de eerste winnaar van het Asian Championship. Het toernooigemiddelde van Nebrida eindigde op 81,98! Darts Actueel verwacht dat Jansen in de beginfase van de wedstrijd wat moeilijkheden heeft met het tempo van Nebrida. Hoe langer de wedstrijd zich vordert, hoe beter Jansen zich op zijn gemak gaat voelen en dat zal resulteren in een 3-1 overwinning.

Niels Zonneveld vs Lewy Williams

Ook in de derde partij van de middagsessie komt een Nederlander in actie, Niels Zonneveld gaat het opnemen tegen Lewy Williams. Zonneveld gaat beginnen aan zijn tweede PDC WK, nadat hij op plaats 29 eindigde op de Pro Tour Order of Merit. Op de 30 vloertoernooien won Zonneveld 14 keer zijn openingspartij. Daarvan wist hij vijf keer zijn bord te winnen, met de kwartfinales in Players Championship 2 en 19 als beste resultaat. Daarnaast kwalificeerde de Nederlander voor vier Euro Tours. Drie keer was de eerste ronde het eindstation. Op de Belgium Darts Open bereikte ‘ZigZag’ voor het eerst de finaledag, nadat hij Peter Wright in de tweede ronde met 6-5 versloeg met sterk spel. Drie weken geleden was Zonneveld nog te bewonderen op de Players Championship Finals. Met een gemiddelde van ruime 98 ging Zonneveld onderuit in de eerste ronde, Dave Chisnall won met 6-3. Toch geeft dit vertrouwen richting het WK. Over het hele jaar noteerde Zonneveld een gemiddelde van 92,23.

Voor Lewy Williams is dit zijn tweede WK-deelname, nadat hij zich vorig jaar kwalificeerde via de Pro Tour Order of Merit. Dit jaar had hij de Development Tour Order of Merit hiervoor nodig. Hij eindigde op de vierde plaats en de tweede speler die zich niet via een andere weg had geplaatst voor het WK. Williams behaalde het afgelopen jaar vier finales op de Development Tour, waarvan hij er één wist te winnen door Kevin Doets met 5-4 te verslaan. Over 112 wedstrijden op de Development Tour noteerde Williams een tourgemiddelde van 86,51. Op de Pro Tour ging het dit jaar minder voor de Welshmen. Van de 30 vloertoernooien wist hij slechts 12 keer de openingsronde te overleven. Vier keer wist hij verder te komen dan de tweede ronde; drie keer de laatste 32 en één keer de laatste 16. Ook was ‘The Prince of Wales’ het afgelopen jaar twee keer in actie te zien op de European Tour. Tijdens de eerste Euro Tour van het jaar bereikte hij de finaledag, terwijl op de German Darts Open de tweede ronde het eindstation was. Darts Actueel ziet Zonneveld in de partij als de favoriet, aangezien hij op de afgelopen Euro Tours en de Players Championship Finals indruk maakte qua gemiddeldes en elke jaar iets constanter wordt. Dit moet hem dit jaar een eerste WK-overwinning opleveren; 3-1 in sets voor ‘ZigZag’. Weet Zonneveld daadwerkelijk deze wedstrijd te winnen, dan is de kans groot dat hij zijn tourkaart behoudt. Verliest de Nederlander van Williams, dan zal hij begin januari opnieuw naar Q-School moeten.

Jose de Sousa vs Simon Whitlock

De middagsessie wordt afgesloten met een kraker in de tweede ronde tussen Jose de Sousa en Simon Whitlock. De Sousa is dit jaar al 17de geplaatst op het WK, nadat hij zijn Grand Slam of Darts titel niet kon verdedigen. De Portugees kent in het algemeen een matig jaar, hij wist in 2022 geen titel op zijn naam te schrijven. Op de vloer won De Sousa van de 30 toernooien negen keer zijn bord. Zes keer bereikte hij de kwartfinales, met de halve finales in Players Championship 10 als beste prestatie. Op de Euro Tour kende ‘The Special One’ meer succes. Hij wist zeven keer de finaledag te behalen, met uiteindelijk twee halve finales als hoogtepunt. Dit gebeurde tijdens de Czech Darts Open en de German Darts Open. De Sousa begon het jaar op TV nog prima door de halve finales te halen, maar wist dit niet door te trekken. Alleen op de World Matchplay bereikte hij de kwartfinales, met knappe overwinningen op Gabriel Clemens en Rob Cross. Uiteindelijk was Gerwyn Price met 16-14 te sterk. Op de World Grand Prix werd er in de eerste ronde verloren, terwijl op de UK Open, het EK en de Players Championship Finals het was afgelopen in de tweede wedstrijd. Voor de Grand Slam of Darts kwalificeerde Portugees zich niet eens, waardoor hij 150.000 pond verloor op zijn ranking. Het jaargemiddelde van De Sousa is 94,53, wat ongeveer 3 punten minder is dan in 2021.

Simon Whitlock kwalificeerde zich dit jaar niet via de wereldranglijst, maar via de 13de plaats op de Pro Tour Order of Merit. De Australiër had namelijk een kwartfinale op de World Matchplay en een halve finale op de Grand Slam of Darts te verdedigen. Whitlock was op de vloer erg constant, 2/3 van zijn eerste ronde partijen wist hij te winnen. Echter wist hij slechts drie keer zijn bord te winnen. Tijdens Players Championship 17 en 24 was dit het eindstation, terwijl op Players Championship 12 de kwartfinales werden behaald. Whitlock kwalificeerde zich het afgelopen jaar voor slechts vier Euro Tours, met als hoogtepunt een kwartfinale op de Dutch Darts Championship in Zwolle. In zijn partij in laatste 16 besloot hij met een 150-finish met drie keer bull de wedstrijd naar zich toe te trekken. Op TV kende ‘The Wizard’ alleen op de Grand Slam of Darts succes. Hij overleefde de groepsfase, dankzij een aantal gemiddeldes van boven de 95+. In de laatste 16 was Raymond van Barneveld nipt te sterk. Zaterdagmiddag had de Australër alle moeite met de Filipijn Christian Perez. Perez miste op de beslissende momenten de dubbels, waardoor Whitlock de wedstrijd met 3-2 naar zich toe trok. In de head-to-head tussen De Sousa en Whitlock leidt De Sousa met 3-2. De twee ontmoetingen op TV (Grand Slam of Darts 2020 en The Masters 2022) werden gewonnen door de Portugees. De Sousa heeft tot zover nog niet gepresteerd naar behoren op het WK en daarom verwacht Darts Actueel dat Whitlock hier de geplaatste speler gaat uitschakelen. De Australiër wint met 3-1 of 3-2 van ‘The Special One’.

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *