Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 7 Avondsessie

Vanavond mag dan eindelijk dé topfavoriet voor de wereldtitel aan het WK beginnen, Michael van Gerwen. Daarnaast komen ook Stephen Bunting en Mervyn King in actie. Lees hier een voorbeschouwing.

Mervyn King vs Danny Baggish

De avond begint met ‘The King’ Mervyn King, die het mag opnemen tegen Danny Baggish. King heeft een wat minder jaar achter de rug, dit komt mede door de switch naar een nieuwe set darts met iets meer grip op de barrel. Toch heeft de Engelsman zijn geplaatste status behouden voor het WK, om precies te zijn plaats 27. Van de 30 vloertoernooien wist de Engelsman 20 keer de openingsronde te overleven, maar wist maar twee keer zijn bord te winnen. De beste prestatie op de vloer kwam tijdens Players Championship 25 toen hij de kwartfinales behaalde. Het afgelopen jaar kwalificeerde de Engelsman zich voor vier Euro Tours. Drie keer overleefde hij de eerste ronde, met de kwartfinales van de Dutch Darts Championship in Zwolle als hoogtepunt! Op TV kon King geen potten breken. Zo was hij alleen aanwezig op de UK Open en Players Championship Finals en werden toernooien als de World Matchplay en World Grand Prix niet gehaald. Op de UK Open was het snel klaar, in de openingspartij werd er met 10-4 verloren van Stephen Bunting. Op de Players Championship werd er ook in de eerste ronde verloren van Ryan Searle. Het jaargemiddelde van King is 91,58, wat net een plaats in de top 60 oplevert.

De Amerikaan Danny Baggish is zijn tegenstander. Hij keert terug op het WK, nadat hij vorig jaar zich niet kwalificeerde. Dit jaar was hij veruit de sterkste op de CDC Tour. Baggish bereikte in de 12 toernooien vier keer de finale, waar hij er twee van won. In die finale versloeg hij Leonard Gates en Stowe Buntz. Op de vloer werd elf keer de openingsronde overleefd, maar kwam slechts drie keer verder dan de tweede ronde. Tijdens Players Championship 23 werd de laatste 16 bereikt. Op de European Tour was Baggish twee keer in actie, op de derde Euro Tour van het jaar schreef hij geschiedenis door als eerste Amerikaan ooit een wedstrijd te winnen op de European Tour. Baggish rekende zondagavond met 3-0 af met een goede vriend, Matt Campbell. Een gemiddelde van 92,96 en een dubbelpercentage van 45% was hiervoor genoeg, een prima openingspartij dus. Aangezien King niet in de beste vorm verkeerd, zou Baggish hier best kunnen verrassen. Weet hij zijn scores nog iets te verbeteren, dan verwacht Darts Actueel hier een 3-1 overwinning voor ‘The Gambler’.

Gabriel Clemens vs William O‘Connor

In de tweede partij van de avond komt de tweede Duitser in actie op het WK; Gabriel Clemens. Clemens is dit jaar als 25ste geplaatst op zijn vijfde WK. Clemens wist van de 30 vloertoernooien 17 keer de openingsronde te overleven. Daarvan bereikte ‘The German Giant’ minimaal zes keer de laatste 16. Drie keer kwam hij tot de kwartfinales, met de finale in Players Championship 18 als hoogtepunt. In die finale was Dirk van Duijvenbode te sterk met duidelijke cijfers; 8-0. Het afgelopen jaar was Clemens ook te vinden op zeven European Tours. Van die zeven deelnames werd vier keer de finaledag gehaald. In de laatste twee Euro Tours van het jaar werden de kwartfinales gehaald, wat ook meteen de beste prestatie tot zover is voor de Duitser op de Euro Tour in zijn carrière. Op de TV-toernooien kende Clemens minder succes. Op de World Matchplay, World Grand Prix, het EK en de Players Championship Finals werd er in de eerste ronde verloren. Alleen op de UK Open werd de openingsronde gewonnen. Na een 10-7 overwinning op Rob Cross, was een ronde later Michael Smith met 10-8 de baas. Over het geheel van 2022 noteerde de Duitser een gemiddelde van 92,23.

Met William O’Connor kent hij een pittige tegenstander. O’Connor begon 2022 gelijk met een hoogtepunt op TV, hij bereikte verrassend de halve finales van de UK Open. Dit resultaat kwam er na zeges op onder meer Stephen Bunting, Peter Wright en Sebastian Bialecki. Op de vloer werden niet de verwachte resultaten behaald en dreigde half dit jaar het WK te gaan missen. In Hongarije kwam het keerpunt; ‘The Magpie’ behaalde de finale van de Hungarian Darts Trophy. Dimitri van den Bergh, Michael Smith, Jose de Sousa en Nathan Aspinall werden op een rij verslagen, waar in de finale Joe Cullen een horde teveel was. Met 10.000 pond klom de Ier richting een WK-plek via de Pro Tour Order of Merit en gaf die plek ook niet meer af. Op Players Championship 29 werd de kwartfinales gehaald, waardoor hij op plaats 10 eindigde op de Pro Tour ranglijst. De Ier begon zijn zesde WK op een rij door met 3-0 in sets te winnen van Beau Greaves, die prima tegenstand bood. In twee van de drie sets wist O’Connor de beslissende leg naar zich toe te trekken. Uiteindelijk eindigde O’Connor op een gemiddelde van 94,26 en een dubbelpercentage van 39,1%. Hiermee kan ‘The Magpie’ het veel spelers lastig maken, ook Clemens. In de onderlinge ontmoetingen leidt de Duitser met 3-2, maar de enige TV-ontmoeting werd gewonnen door de Ier; O’Connor won met 10-7 op de Players Championship Finals in 2019. Darts Actueel verwacht hier een overwinning voor de Ier, simpelweg omdat de Duitser de laatste paar weken niet in geweldige vorm verkeerd. O’Connor zal deze wedstrijd met 3-1 in sets naar zich toe kunnen trekken.

Michael van Gerwen vs Lewy Williams

In de derde partij van de avond is het dan eindelijk tijd voor Michael van Gerwen, hij wordt bestempeld als dé topfavoriet voor de wereldtitel. Dat is ook meer dan terecht, na het winnen van de Premier League, World Matchplay, World Grand Prix en de Players Championship Finals dit jaar. Dat was nog niet alles; twee Players-Championship titels, drie European Tour-titels en mocht de trofee omhoog houden van de Queensland Darts Masters. Hiermee komt het totaal aantal titels in 2022 voor ‘Mighty Mike’ op 10 (!). Op de UK Open (laatste 32, 10-4 verlies tegen Damon Heta), het EK (eerste ronde, 6-5 verlies tegen Chris Dobey) en de Grand Slam of Darts (kwartfinales, 16-10 verlies tegen Luke Humphries) nam de Nederlander de titel niet mee naar huis. Naast het aantal titels die Van Gerwen dit jaar wist te winnen, is er nog een meetinstrument waar de goede vorm mee kan worden aangeduid; het gemiddelde. In 2022 gooide Van Gerwen een gemiddelde van 98,58, wat het beste jaargemiddelde van alle spelers is.

Lewy Williams is zijn eerste tegenstander. Voor Williams is dit zijn tweede WK-deelname, nadat hij zich vorig jaar kwalificeerde via de Pro Tour Order of Merit. Dit jaar had hij de Development Tour Order of Merit hiervoor nodig. Hij eindigde op de vierde plaats en de tweede speler die zich niet via een andere weg had geplaatst voor het WK. Williams behaalde het afgelopen jaar vier finales op de Development Tour, waarvan hij er één wist te winnen door Kevin Doets met 5-4 te verslaan. Op de Pro Tour ging het dit jaar minder voor de Welshmen. Van de 30 vloertoernooien wist hij slechts 12 keer de openingsronde te overleven. Vier keer wist hij verder te komen dan de tweede ronde; drie keer de laatste 32 en één keer de laatste 16. Ook was ‘The Prince of Wales’ het afgelopen jaar twee keer in actie te zien op de European Tour. Tijdens de eerste Euro Tour van het jaar bereikte hij de finaledag, terwijl op de German Darts Open de tweede ronde het eindstation was. Maandagmiddag had hij weinig problemen met zijn Nederlandse tegenstander, Niels Zonneveld werd met 3-0 huiswaarts gestuurd. Williams noteerde een gemiddelde van 92,81, een dubbelpercentage van 40,9% en miste daarnaast dubbel 12 voor een 9-darter. Ondanks dat de head-to-head in evenwicht is (1-1), verwacht Darts Actueel hier een eenvoudige 3-0 overwinning voor ‘Mighty Mike’. De Nederlander wil meteen een statement afleggen in zijn openingspartij.  

Stephen Bunting vs Leonard Gates

De avond wordt afgesloten met een halve finalist van twee jaar geleden, Stephen Bunting moet zijn flinke prijzengeld zien te verdedigen. Dit gaat hij doen als 21ste geplaatste speler. De Engelsman heeft een redelijk jaar achter de rug. Op de vloer won 11 keer zijn bord, waarvan hij vijf keer doorstoomde naar de kwartfinales. Echter kwam hij nooit verder dan deze ronde. In 2022 speelde Bunting zes Euro Tours en wist het twee keer te schoppen tot de halve finales. Michael van Gerwen en Luke Humphries versloegen hem, waarna ze ook de titel om hun naam schreven. Op de TV-toernooien hebben we de Engelsman niet veel gezien in de latere fases van de toernooien. Alleen op de UK Open en de World Grand Prix werd de openingspartij overleefd. Op de World Matchplay, het EK en de Players Championship Finals werd er snel afscheid genomen van Bunting. Op de Players Championship Finals werd er verrassend met 6-4 verloren van Jamie Hughes met een gemiddelde van slechts 83. Dit hoopt hij op het WK beter te doen. Het jaargemiddelde van Bunting is 94,87, wat hem in de top 20 van het klassement brengt. Niet slecht!

Leonard Gates is de tegenstander. Hij maakt zijn debuut op het WK, nadat hij in juni het North American Championship won. Tijdens dit kwalificatietoernooi werden Jules van Dongen (6-2), David Cameron (6-5) en Danny Baggish (6-3) verslagen. Naast een WK-ticket mocht ‘Soldier’ ook meedoen aan de Grand Slam of Darts. Echter, wist hij geen potten te breaken. Jonny Clayton (5-0), Damon Heta (5-4) en Jermaine Wattimena (5-1) waren te sterk. Ook was Gates actief op het CDC Tour-circuit het afgelopen jaar. Hij wist drie keer de finale te halen, waarvan hij één toernooi wist te winnen. Dit leverde hem uiteindelijk de vierde plaats op in het algemeen klassement. Maandagavond boekte hij zijn eerste WK-overwinning door in een matige partij met 3-1 in sets te winnen van Geert Nentjes. Hiervoor was een gemiddelde van slechts 81,21 en een dubbelpercentage van 24% genoeg. Dit zal tegen de halve finalist van het WK van 2021 flink beter moeten. Of dit gebeurt is de vraag. Bunting zal goed willen beginnen aan het WK en daarvan zal ‘Soulger’ het eerste slachtoffer zijn; Darts Actueel ziet Bunting hier met 3-1 in sets winnen.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *