Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Martijn Kleermaker

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 7 Middagsessie

Martijn Kleermaker maakt vandaag zijn opwachting op het WK tegen Xicheng Han, terwijl Callan Rydz tegen Josh Rock zomaar een wedstrijd om van te smullen kan worden. Lees hier de voorbeschouwing.

John O´Shea vs Darius Labanauskas

Nog twee wedstrijden uit de eerste ronde moeten afgewerkt worden, te beginnen met een duel tussen een Ier en een Litouwer. John O´Shea maakt zijn debuut op het PDC WK. ´The Joker´, die in 2019 de World Masters won bij de BDO, kende een prima debuutjaar bij de PDC. In januari haalde hij via de ranglijst van Q-School een tourkaart, waarna hij tijdens Players Championship 14 de finale haalde. Michael Smith was hierin te sterk, maar deze ponden bleken aan het einde van het jaar zeer belangrijk. Doordat de Ier maar één keer een European Tour haalde was hij afhankelijk van zijn resultaten op de vloer en die waren niet briljant. Door aan het einde van het jaar nog een paar belangrijke wedstrijden te winnen belande hij uiteindelijk op plek 31 en haalde hij het WK nipt. Met een gemiddelde van 90.51 belande hij ook maar net in de top 100 van dit klassement.

Darius Labanauskas leek de laatste jaren langzaam op weg naar de top, maar voor ‘Lucky D’ was 2022 een erg matig jaar. Via de Pro Tour kwam hij niet eens in de buurt van een WK plek, maar de PDCNB bracht uitkomst. In Letland won hij maar liefst drie toernooien, waardoor hij op plek één van de ranglijst eindigde. Op de Pro Tour was één keer het halen van de laatste 16 het hoogtepunt, terwijl ook de European Tour weinig plezier bracht. Voor de Litouwer wordt dit al weer zijn vijfde WK op rij. Met een overwinning op Raymond van Barneveld bij zijn debuut, gevolgd door een kwartfinale en het gooien van een 9-darter behaalde hij al de nodige successen in ‘Ally Pally’. Tegen O’Shea hoopt hij dat te herhalen: twee keer troffen ze elkaar dit jaar, beide mannen wonnen één ontmoeting. Darts Actueel verwacht ook hier een wedstrijd waarin beide mannen elkaar niet veel zullen ontlopen. Labanauskas zijn ervaring zou de doorslag kunnen geven: 3-2.

Martijn Kleermaker vs Xicheng Han

Als laatste van de 64 spelers die in de eerste ronde moesten beginnen betreedt Martijn Kleermaker het podium in Alexandra Palace. De Nederlander begint aan zijn tweede optreden op het PDC WK, nadat hij in 2020 vanwege Covid-19 niet deel kon nemen. ‘The Dutch Giant’ begon dramatisch aan het jaar en zat na vijf toernooien nog zonder zege, maar daarna begon het te lopen. Drie keer dit jaar haalde hij de laatste 16, terwijl het tijdens toernooi 13 de kwartfinale haalde. Vijf deelnames aan de European Tour leverden twee zeges op. De klad kwam er richting het einde van het jaar wat in. De dubbels leken steeds kleiner te worden en het WK kwam dan op de tocht. Door in de laatste twee toernooien nog drie zeges te pakken stelde hij toch een terugkeer naar London veilig. Na zijn plek bij de laatste 16 vorig jaar is hij dit jaar uit op nog meer.

Met Xicheng Han treft onze landgenoot niet alleen een redelijk onbekende Chinees, maar ook nog een speler die eigenlijk niet eens op dit WK had kunnen staan. In de finale van de Chinese Premier League verloor hij met 11-6 van Xiaochen Zong, maar Zong sloeg de uitnodiging voor het WK af. PDC China besloot daarom Han naar voren te schuiven als vervanger. Veel grote toernooien speelde hij verder niet. Een paar jaar geleden kwam hij nog in actie op de Asian Tour, zonder al te veel succes. Op grote podia is hij al helemaal zonder ervaring: de Chinese Premier League wordt via een online videoverbinding afgewerkt. De overstap naar het echte podium kan zo dus best wel een schok opleveren. Darts Actueel verwacht daarom ook weinig problemen voor Kleermaker: de Nederlander zou hier zo met 3-0 kunnen winnen.

Callan Rydz vs Josh Rock

De derde wedstrijd van de middag belooft een kraker te worden. Callan Rydz mag na het fabuleuze WK van vorig jaar terugkeren in Alexandra Palace. Met het behalen van de kwartfinale, waarin hij na een fantastische pot verloor van Peter Wright, maakt hij veel indruk. Op de UK Open haalde hij daarna de laatst 16, maar hier bleef het lang toch bij. Op de vloer schoot hij tijdens het 15 Players Championship-toernooi weer uit zijn slof door de finale te halen, alleen was Michael Smith hierin ruim te sterk. Op zowel de European Tour als op een Players Championship-toernooi haalde hij daarnaast ook nog een halve finale. Het EK miste hij, maar op de World Matchplay en World Grand Prix was hij er zeker bij. Twee keer ging hij echter al in de eerste ronde onderuit. Door richting het einde van het jaar de halve finale op het jeugd WK én de kwartfinale op de Players Championship Finals te halen speelde hij zich toch weer op tijd in vorm. Op zijn vierde WK hoopt hij nog verder te komen dan de kwartfinale.

Een jaar geleden was hij voor velen nog een grote onbekende, als outsider voor de wereldtitel begon hij aan het WK: Josh Rock. De Noord-Ier komt met een enorme knal binnen bij de PDC. Nadat hij in zijn eerste vier toernooien er in de eerste ronde uit is gevlogen, neemt hij revanche door meteen twee toernooien op de Development Tour te winnen. Op de Pro Tour begint het daarna ook te lopen: tijdens het zesde toernooi van het jaar haalt de jongeling meteen de kwartfinale. Nog twee kwartfinales, een kwartfinale op de European Tour en een halve finale op de vloer leiden hem uiteindelijk naar zijn eerste finale bij de grote mannen. Dave Chisnall is nog te sterk, maar drie toernooien later schrijft hij zijn eerste titel op zijn naam door Luke Humphries te verslaan tijdens Players Championship 28. Ook op TV maakt hij daarna naam: Nathan Aspinall wordt verslagen op het EK, waarna hij maar nipt verliest van Michael Smith. In de Grand Slam overleeft hij zijn groep, waarna hij zijn beste wedstrijd tot nu toe speelt. Tegen Michael van Gerwen gooit hij een 9-darter én een gemiddelde van ruim boven de 100, maar toch verliest hij. Met een gemiddelde van 98.21 op de vloer, aangevuld met één titel (en vijf Development Tour-titels) kan niemand meer om hem heen. Bij zijn debuut versloeg hij zonder al te veel moeite José Justicia, al zal het tegen Rydz waarschijnlijk wel beter moeten. Darts Actueel verwacht ook dat dit gaat lukken: wij voorspellen een 3-1 overwinning voor de Noord-Ier.

Dave Chisnall vs Andrew Gilding

Ook de laatste wedstrijd van de middag zou zo een kraker kunnen worden. Dave Chisnall laat dit jaar bij vlagen zien nog tot de absolute wereldtop te behoren. Niet alleen won hij in België dan eindelijk weer een European Tour-toernooi, ook op de vloer won hij een titel. In het begin van het jaar was hij daarnaast ook dichtbij zijn eerste TV-titel: in de finale verloor hij met 11-9 nipt van Joe Cullen. Aan deze resultaten voegde hij nog zes (!) halve finales op Players Championship-toernooien toe. Op de overige TV-toernooien liep het niet het hele jaar zo goed als hij zou willen. Eén keer bereikte hij de kwartfinale: op het EK verloor hij daarin van Chris Dobey. Met een gemiddelde van 96.52 eindigde hij het jaar op plek 13 qua gemiddeldes, één plekje lager dan zijn plek op de wereldranglijst. ‘Chizzy’ verdedigt dit WK zijn halve finale van twee jaar geleden, dus zal hij er op gebrand zijn te presteren.

Andrew Gilding kent één van zijn beste jaren op de tour. Nadat hij in 2020 zijn tourkaart terug pakte, moest er dit jaar echt gepresteerd worden om de tourkaart te behouden en dat deed hij. De Engelsman stond het afgelopen jaar in drie finales, twee op de vloer en één op de European Tour. Op de vloer werd er in de finales van Players Championship 9 en 19 met 8-6 verloren van twee Nederlanders; Danny Jansen en Danny Noppert. In de finale van de Belgium Darts Open verloor hij met dezelfde cijfers, dit keer was Dave Chisnall te sterk. Naast de twee finales op de vloer stond ‘Goldfinger’ vier keer bij de laatste 16 en twee keer in de kwartfinales. Gilding kwalificeerde zich het afgelopen jaar voor slechts vier Euro Tours, maar maakte er wel het meeste van. Naast een finaleplaats, stond hij in Zwolle in de halve finales en behaalde daarnaast nog één keer de finaledag. Die was voldoende om het EK te halen. Veel succes kende de 52-jarige Engelsman niet op TV, er werd slechts wedstrijd gewonnen. Op de Players Championship Finals werd Ricky Evans met 6-2 aan de kant gezet, waarna Keane Barry hem uitschakelde. Op de World Matchplay gaf hij een 8-4 voorsprong uit handen tegen Michael Smith, die uiteindelijk nog met 11-9 won. Ook op de World Grand Prix was de eerste ronde het eindstation. Het gemiddelde van Gilding over het geheel van 2022 komt terecht op 94,98, wat een plaats in de top 18 van de wereld oplevert. In een spannende partij versloeg hij bij zijn terugkeer op het WK Robert Owen met 3-2. Tegen Chisnall zal het absoluut beter moeten, maar de Engelsman heeft vaak genoeg laten zien dat hij dat kan. Darts Actueel verwacht een spannende partij, waarbij Chisnall de overwinning zal grijpen: 3-2.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *