Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Vincent van der Voort

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 8 Avondsessie

Een programma om je vingers bij af te likken: naast Vincent van der Voort komen ook Gary Anderson, James Wade én Luke Humphries in actie. Lees hier de voorbeschouwingen.

Gary Anderson vs Madars Razma

Het zal even wennen zijn voor Gary Anderson: in een avondsessie al in de eerste partij in actie komen. De Schot neemt het op tegen Madars Razma en zou een sterk WK goed kunnen gebruiken. Niet alleen was 2022 niet een geweldig jaar voor ‘The Flying Scotsman’, hij verdedigt ook nog een finaleplek van twee jaar geleden. Mocht het dit WK snel misgaan dan valt hij zelfs buiten de top 20 van de wereld. Alleen kijkend naar zijn resultaten op TV dit jaar is er weinig hoop. Op zowel de World Matchplay als World Grand Prix verloor hij al in de eerste ronde, terwijl hij zich niet eens plaatste voor de Grand Slam. Op de Players Championship Finals won hij wel van Gabriel Clemens, maar meer dan dat zat er niet in. In de Premier League werd hij laatste, terwijl ook de UK Open geen succes was. Op de vloer speelde hij lang niet alles, maar noteerde hij wel een finale. Damon Heta was hierin echter te sterk. Met een gemiddelde van 97.54 eindigde hij wel in de top 10, maar dit viel niet te zien in de resultaten. Op het WK kan de Schot echter altijd net iets meer. De tweevoudig wereldkampioen bereikte vorig jaar nog de halve finale, iets waar hij nu meteen weer voor zou tekenen.

Voor Razma geldt 2022 juist als het beste jaar uit zijn carrière. De Let haalde vroeg in het jaar een finale op de vloer, waarin hij zijn meerder moest erkennen in Gerwyn Price. Op de European Tour noteerde hij zijn beste resultaat ooit door een halve finale te halen, waardoor hij zijn debuut mocht maken op het EK. Eerder in het jaar debuteerde hij ook al op de World Matchplay, terwijl hij zijn beste momenten beleefde op de World Grand Prix. In Leicester versloeg hij Ryan Searle en Daryl Gurney, waardoor zijn eerste kwartfinale op TV een feit was. Voor ‘Latvian Razmatazz’ wordt dit zijn vierde WK op rij. Erg succesvol was hij nog niet: alleen op het WK van 2021 wist hij een partij te winnen. Vorig jaar was Steve Lennon te sterk. Zijn aantal optredens op een TV-podium zijn dit jaar echter drastisch toegenomen, waardoor er op het WK ook meer van hem verwacht mag worden. Tegen Prakash Jiwa liet hij dit bij vlagen ook zien in zijn openingswedstrijd dit WK. De Let kreeg het lastig, maar de 19s sleepten hem door de wedstrijd heen. Darts Actueel verwacht dat hij het Anderson wel lastig zou kunnen maken, maar toch zijn meerdere in de Schot moet erkennen: 3-1.

James Wade vs Jim Williams

Ook in wedstrijd nummer twee van de avond verschijnt een speler met een minder 2022 achter de rug. James Wade speelde net als Gary Anderson de Premier League en dat eiste zijn tol voor de rest van het jaar. Voor de Premier League wist hij nog de kwartfinale van de UK Open te halen, waarin hij verrassend verloor van Keane Barry. Op de World Matchplay, het EK en de Players Championship Finals behaalde hij de laatste 16, terwijl ‘The Machine’ er in de World Grand Prix al na één ronde uit lag. De halve finale in de Premier League, aangevuld met een plek bij de laatste vier op de World Series of Darts Finals en de World Cup, maakten het jaar dan toch nog een beetje goed. Op de vloer leek het lang ook kommer en kwel. De Engelsman speelde dit jaar maar drie European Tour-toernooien, waardoor hij zakte op de ranking. Op Players Championship-toernooien liep hij ook te vaak tegen nederlagen op, maar het allerlaatste toernooi van het jaar maakte hij dit toch nog goed. In de finale van Players Championship 30 versloeg hij Steve Beaton, waardoor hij niet zonder titel bleef. Wade hoopt deze vorm te hervinden in ‘Ally Pally’.

Jim Williams kende een absoluut topjaar. Nadat de Welshman via de Challenge Tour een tourkaart verdiende, mocht hij dit jaar voor het eerst als prof de tour afgaan. Heel lang duurde het niet voor zijn eerste grote succes. Tijdens Players Championship 6 versloeg hij Ricky Evans in de finale: weinig spelers wonnen binnen zo’n korte tijd al een titel. Bij dit hoogtepunt op de vloer bleef het wel. Nog twee keer haalde hij de laatste 16. Ook op de European Tour maakte hij dit jaar zijn de debuut: in Hongarije wist hij zelfs Peter Wright te verslaan, maar een ronde later was Joe Cullen wel te sterk. Met een gemiddelde van 94.08 eindigde de Welshman op plek 28 qua gemiddeldes, iets waar hij toch best trots op mag zijn. ‘The Quiff’ mocht voor de tweede keer afreizen naar ‘Ally Pally’: vorig jaar won hij van Ted Evetts, waarna hij maar nipt zijn meerdere moest erkennen in Joe Cullen. Dit jaar begon hij met een sterk optreden tegen Sebastian Bialecki. De Pool zette hem echt onder druk, maar een 130-finish in de beslissende set leverden hem de zege op. Darts Actueel verwacht dat er tegen Wade kansen gaan liggen: mocht Wade niet in topvorm aan de oche verschijnen, dan zou Williams goed kunnen winnen: 3-2, met beide mannen kans op de zege.

Luke Humphries vs Florian Hempel

Hij is één van de spelers van het jaar: Luke Humphries. In 2021 behaalde hij zijn eerste finale op TV, in 2022 won hij zijn eerste titels. Het was meteen raak tijdens het eerste toernooi van het jaar: Ryan Searle werd in de finale met 8-4 verslagen. Het hek was van de dam en nog vier titels volgden, allemaal op de European Tour. ‘Cool Hand Luke’ won in München, Praag, Stuttgart en Trier, waardoor hij als nummer één eindigde op de European Tour Order of Merit. Door op Players Championships ook nog twee keer een finale te halen, aangevuld door nog twee halve finales en zes kwartfinales, haalde hij flink wat prijzengeld binnen. Ook op TV ging het dit najaar lopen. Een kwartfinale op het EK werd opgevolgd door een halve finale op zowel de Grand Slam of Darts als de Players Championship Finals. De Engelsman is ook niet bang om van de grote namen te winnen, waardoor hij tot de kanshebbers voor de wereldtitel behoort.

Florian Hempel kwalificeerde zich voor dit WK door de Duitse Super League te winnen. Hij bleef in de eerste groepsfase ongeslagen. In de tweede groepsfase waren Rene Eidams, Lukas Wenig en Ricardo Pietreczko te sterk, maar uiteindelijk eindigde hij wel op plaats één in zijn groep. Op de finaledag versloeg hij achtereenvolgens Dragutin Horvat (7-5), Daniel Klose (8-7) en Niko Springer (10-8). De speler uit Keulen noteerde een toernooigemiddelde van 91,99 over 27 wedstrijden. Op de Pro Tour wou het afgelopen jaar niet vallen voor Hempel. Er werd in totaal 20.000 pond verdiend, wat niet genoeg was voor WK-kwalificatie. De Duitser kwam nooit voorbij de laatste 32 van een vloertoernooi en kwalificeerde zich slechts drie keer voor een Euro Tour. In een kraker tegen Keegan Brown liet Hempel weer zien een niet alleen een sterke darter te zijn, maar ook goed over de druk te kunnen. Tegen Humphries zal hij dit weer nodig hebben. Darts Actueel verwacht echter dat de Engelsman een maatje te groot zal zijn voor de Duitser: 3-1.

Vincent van der Voort vs Cameron Menzies

Vincent van der Voort begint al weer aan zijn 16e PDC WK. De Nederlander kende een wat minder jaar, maar liet op het podium af en toe wel mooie dingen zien. Op de vloer liep het niet. Voor het eerst sinds 2018 miste ‘The Dutch Destroyer’ de World Matchplay, terwijl ook de World Grand Prix niet werd gehaald. Maar twee keer kwam VVDV maar langs de laatste 32 op een Players Championship-toernooi, wat als de oorzaak van het missen van ‘Blackpool’ mag worden aangewezen. Op de European Tour schoot hij wel één keer flink uit zijn slof: in Tsjechië stootte hij door tot de halve finale, waarin hij verloor van Rob Cross. Dit resultaat zorgde er wel mede voor dat de Nederlander het EK haalde, waarin hij Damon Heta verraste. Op de UK Open haalde hij de laatste 32, terwijl op de Players Championship Finals een snelle nederlaag volgde tegen Martin Schindler in de eerste ronde. Nadat hij vorig jaar het WK moest verlaten vanwege Covid-19 is hij dit jaar uit op wraak.

Bij tegenstander Cameron Menzies is één ding zeker: de emoties spatten er vanaf. Voor de excentrieke Schot werd zijn duel met Diogo Portela zijn debuut op het PDC WK. Dit jaar wist hij eindelijk een tourkaart te bemachtigen, waarna hij ook een uitstekend debuutjaar op de tour kende. Verder dan de laatste 16 kwam hij tijdens Players Championships niet, maar door vijf keer bij de beste 16 spelers te zitten sprokkelde hij toch heel wat prijzengeld bij elkaar. Vier keer kwam de Schot in actie op de European Tour: drie keer won hij ook zijn openingswedstrijd, maar verder dan dat kwam hij nog niet. Op de Players Championship Finals behaalde hij zijn mooiste overwinning: Josh Rock werd met een gemiddelde van bijna 99 aan de kant gezet. Compleet nieuw was een WK niet voor hem: bij de WDF haalde hij in april nog de halve finale. Tegen Portela speelde hij niet zijn beste partij, maar dat wil weinig zeggen over zijn vorm. Darts Actueel verwacht dat de Schot nu zijn niveau wel haalt, maar dat Van der Voort alsnog te sterk is: 3-1.

Image courtesy of FOTO: Kelly Deckers (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *