Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Dirk van Duijvenbode

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 8 Middagsessie

Twee Nederlanders betreden het WK-podium op donderdagmiddag. Danny Jansen hoopt te stunten, terwijl van Dirk van Duijvenbode verwacht wordt om na kerst terug te keren. Lees hier een voorbeschouwing.

Krzysztof Ratajski vs Danny Jansen

De middagsessie begint met meteen een Nederlander aan de oche, Danny Jansen gaat het opnemen tegen de nummer 18 geplaatste Krzysztof Ratajski. De Pool kent een wisselvallig jaar. Op de vloer was het niet eens zo slecht, hij wist 12 keer zijn bord te winnen. Hiervan verloor hij zeven keer in de laatste 16, drie keer in de kwartfinales, één keer in de halve finales en één keer in de finale. In de finale van Players Championship was Nathan Aspinall te sterk. Op de European Tour ging het minder af voor Ratajski. Hij was geplaatst voor 11 van de 13 toernooien, maar verloor in zeven toernooien in de openingswedstrijd. Hierdoor schreef de Pool geen ponden bij voor de ranking. In de resterende vier toernooien won hij zijn openingswedstrijd wel en met een kwartfinale in Jena werd het EK nipt gehaald. Op het EK trof hij de nummer één geplaatste Luke Humphries, die in een hoogstaande wedstrijd met 6-4 de baas was. Op de UK Open werd de Pool ook in de openingsronde overleefd. Tijdens de World Matchplay, World Grand Prix en de Players Championship Finals werd de eerste ronde gewonnen, maar moest daarna in prima partijen zich toch erkennen in zijn tegenstander; Peter Wright (tweede ronde 13-11, verlenging), Peter Wright (tweede ronde 3-2 in sets) en Luke Humphries (laatste 16, 10-7 met een gemiddelde van 98,72). Het jaargemiddelde van Ratajski komt terecht op 94,76.

Voor Danny Jansen is het zijn eerste WK. De Nederlander ging begin januari naar Q-School om ervaring op te doen en om de Challange Tours te spelen, maar verraste en pakte een tourkaart. Jansen begon ijzersterk aan zijn debuutseizoen bij de profs door in zijn negende vloertoernooi meteen de titel te pakken. Hij wist die dag namen als Peter Wright, Krzysztof Ratajski, Chris Dobey, Dave Chisnall en Andrew Gilding te verslaan. Voor de rest op de vloer was het erg matig. Naast de finaleplaats overleefde Jansen slechts 9 keer de openingsronde, waarvan hij nog twee keer de laatste 16 haalde. Ook kwalificeerde ‘The Mullet’ zich voor drie Euro Tours. Bij zijn debuut wist hij gelijk de finaledag te halen met o.a. een knappe overwinning op Luke Humphries. Ook was hij van de partij in Zwolle, waar hij Vincent van der Voort met 6-5 versloeg. Een ronde later was de latere winnaar Michael Smith met 6-4 te sterk. Door de vroege PDC-titel mocht de 20-jarige Holtenaar ook meedoen aan de Players Championship Finals. Op de tweede baan kon hij niet stunten tegen Jose de Sousa, de Portugees won met 6-2. In zijn openingspartij op het WK werd met 3-2 gewonnen van Paolo Nebrida, die terug kwam van een 2-0 achterstand in sets. Jansen eindigde op een gemiddelde van 83,42 en een dubbelpercentage van 22,9%. Dit zal veel beter moeten tegen de taaie Pool. Darts Actueel ziet hier geen stunt in de maak voor de jonge Nederlander. Ratajski is het hele jaar erg constant op TV-toernooien en blijkt lastig te verslaan. Daarom zou Ratajski hier met 3-1 in sets kunnen winnen.

Ryan Searle vs Adam Gawlas

In de tweede partij komt de nummer 16 geplaatste Ryan Searle in actie, hij treft Adam Gawlas in de tweede ronde. Searle kan terugkijken op een redelijk jaar. Van de 30 vloertoernooien wist Searle 17 keer de eerste ronde te overleven. Daarvan stond hij acht keer in de bordfinale en stoomde drie keer door naar de finale. In Players Championship 11 versloeg hij Nathan Aspinall in de finale voor de titel, in de andere twee finales werd hij verslagen door Luke Humphries en Dirk van Duijvenbode. Daarnaast was ‘Heavy Metal’ negen keer te bewonderen op de European Tour, met de kwartfinales in Leverkusen als beste resultaat. Op TV kende de Engelsman dit jaar nog niet veel succes; Op de World Matchplay, World Grand Prix en de Grand Slam of Darts (groepsfase) werd er in de eerste ronde verloren. Op het EK werd de openingsronde wel overleefd, maar een ronde later werd er met 10-6 verloren van Luke Humphries. Het beste resultaat op TV werd twee keer behaald in Minehead, de laatste 16 op de UK Open en Players Championship Finals. Met een jaargemiddelde van 95,99 gaat Searle toch met goede moed richting Alexandra Palace.

Net als voor Jansen is voor Adam Gawlas dit zijn debuut op het WK. Gawlas kwalificeerde zich door als 32ste op de Pro Tour Order of Merit te eindigen. Hij heeft het WK vooral gehaald door zijn te kwalificeren voor vijf Euro Tours. Twee keer wist hij verder te komen dan de eerste ronde. In zijn thuisland Tsjechië wist hij zelfs de kwartfinales te halen na overwinningen op Dennie Olde Kalter, Damon Heta en zijn tegenstander op het WK Ryan Searle. Vincent van der Voort bleek uiteindelijk te sterk te zijn. Op de vloer verloor de Tsjech 15 keer in de eerste ronde, 11 keer de tweede ronde, twee keer bij de laatste 32 en twee keer in de laatste 16. Dit bleek uiteindelijk genoeg te zijn om zich voor het WK te plaatsen. Aan het einde van het jaar kwalificeerde ‘Flawless’ zich ook nog voor de Grand Slam of Darts. Er werd drie keer verloren van Rob Cross (5-2), Martin Schindler (5-3) en Dirk van Duijvenbode (5-3). In de eerste ronde draaide de Tsjech een 2-1 achterstand in sets om tegen Richie Burnett en won nog met 3-2 in sets. Een gemiddelde van 84,86 en een dubbelpercentage van 32,3% was hier verantwoordelijk voor. Ondanks het langzame tempo van Gawlas, verwacht Darts Actueel hier een overwinning voor Searle. De afgelopen twee jaar bereikte hij de laatste 16 op het WK met prima spel. Dit wil hij dit jaar graag verbeteren en daarom ziet Darts Actueel de Engelsman met 3-1 in sets winnen.

Mensur Suljovic vs Mike de Decker

In de derde partij van de middag betreedt de tweede en laatste Oostenrijker het podium in Alexandra Palace; Mensur Suljovic moet voorbij Mike de Decker zien te komen. Suljovic heeft een moeizaam en zwaar jaar op de rug, hij kampte met o.a. wat persoonlijke problemen. Dat was ook aan zijn resultaten in 2022 te zien. Toch is hij geplaatst voor het WK, op plaats nummer 30. Op de Players Championships-toernooien behaalde ‘The Gentle’ slechts vier keer de laatste 16, met twee keer de kwartfinales als eindstation. Het afgelopen jaar kwalificeerde de Oostenrijker zich voor twee European Tours. Wel haalde hij twee keer de finaledag, mede door een overwinning op Gerwyn Price. Ook kwalificeerde hij zich knap voor de Grand Slam of Darts, maar kon daar potten breken. Er werd verloren van Whitlock en Noppert, maar versloeg Christian Perez. Dit was niet genoeg om door te gaan naar de knock-outfase. Ook op de Players Championship Finals werd er verloren in de eerste ronde; James Wade won in een matige partij, waarbij Suljovic een verwarde indruk maakte. Het jaargemiddelde van Suljovic is 92,45, wat een plaats in de top 50 oplevert.

Mike de Decker kwalificeerde zich voor zijn derde WK door 22ste te eindigen op de Pro Tour Order of Merit. Tijdens de 30 vloertoernooien wist De Decker 19 keer in het prijzengeld te vallen. Vijf keer wist hij zijn bord te winnen, hiervan bereikte hij vier keer de kwartfinales. De Decker eindigde het jaar met een hoogtepunt door tijdens Players Championship 29 de halve finales te halen. Op de Euro Tour was hij minder succesvol, hij kwalificeerde zich voor slechts één toernooi. Dit was wel in zijn eigen land, waar hij in de tweede ronde met 6-4 werd uitgeschakeld door Rob Cross. De Decker speelde op het laatste TV-toernooi voor het WK, best goed. Met een gemiddelde van 97 werd Jim Williams in de eerste ronde verslagen, waarna Luke Humphries een ronde later nipt te sterk was (6-4). Het beste jaar tot zover voor de Belg. Dit wist hij in de eerste ronde van het WK door te trekken, De Decker versloeg Jeff Smith met 3-1 in sets. Na een prima start, kwam hij gemiddelde toch nog onder de 90; 88,56. Het dubbelpercentage was wél erg verzorgd, namelijk 50%. Ondanks het negatieve onderlinge resultaat (3-1), ziet Darts Actueel hier ‘The Real Deal winnen van de Oostenrijker. De vorm van Suljovic is zorgwekkend te noemen en de kans is klein dat hij dit in een korte tijd heeft verbeterd; De Decker komt na kerst terug door met 3-1 te winnen van Suljovic.

Dirk van Duijvenbode vs Karel Sedlacek

De middagsessie wordt afgesloten met ‘Aubergenius’, Dirk van Duijvenbode hoopt het jaar goed af te sluiten, dit doet hij als 14de geplaatst. Karel Sedlacek is de eerste horde. Van Duijvenbode kan terugkijken op een geweldig jaar. Op de vloer schreef hij twee titels op zijn naam door Ryan Searle (8-7) en Gabriel Clemens (8-0) te verslaan in de finale. Daarnaast bereikte hij ook de finale van de World Series of Darts Finals, maar verloor daarin in een beslissende leg van Gerwyn Price. Om wat in te zoomen op het Players Championship-seizoen, stond hij nog in twee andere finales. Daarin waren Michael Smith en Damon Heta de baas. Van de 13 European Tours, speelde de Nederlander er 10. Het beste resultaat werd de kwartfinales op drie Euro Tours, waaronder de Dutch Darts Championship in Zwolle. Op TV liet ‘The Titan’ ook indrukwekkende dingen zien. Het beste resultaat kwam op het EK, waar hij in een geweldige halve finale verloor van Michael Smith. Op de World Matchplay en de Players Championship Finals werden de kwartfinales gehaald, terwijl op de UK Open en de Grand Slam of Darts de laatste 16 het eindstation was. Op de World Grand Prix stelde Van Duijvenbode teleur, hij werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Jonny Clayton. Als we naar het jaargemiddelde kijken voor Van Duijvenbode komt hij op plaats 6 te staan, met 97,20. Er is dus lastig van hem te winnen.

Karel Sedlacek verloor eind vorig jaar zijn tourkaart, maar dat pakte eigenlijk alleen maar goed uit voor de Tsjech. Zonder zijn prof-status mocht hij weer meedoen aan de Oost-Europese kwalificatietoernooien voor de European Tour, en dat werd een enorm succes. Van de 13 ET’s kwam hij negen in actie: één keer kwam hij zelfs tot de kwartfinale. Voor het eerst haalde ‘Evil Charlie’ zo ook het EK: hij maakte het Michael Smith erg lastig bij zijn debuut, maar verloor toch. Door twee finales op de Challenge Tour verzekerde hij zich daarnaast ook van een top tien klassering op het tweede niveau, wat hem ook nog genoeg wedstrijden op Players Championships opleverde. Eén keer haalde hij op de vloer de laatste 16. Afgelopen zondagmiddag boekte Sedlacek bij zijn derde deelname zijn allereerste PDC WK-overwinning. Één van de beste internationale qualifiers werd hier het slachtoffer, Raymond Smith; 3-0 met een gemiddelde van 98,72 en een dubbelpercentage van 60%. Met deze cijfers kan hij het Van Duijvenbode erg lastig maken. Darts Actueel verwacht dat ‘Evil Charlie’ hier de Nederlander flinke tegenstand gaat bieden, maar het is uiteindelijk ‘Aubergenius’ die de vijfde set naar zich toe trekt; 3-2 in sets.

Image courtesy of FOTO: Karim Rahnama (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *