Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Danny Noppert

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 9 Avondsessie

In de laatste sessie voor kerst komt er een einde aan de twee ronde. Danny Noppert komt eindelijk in actie, terwijl ook Danny van Trijp het podium betreedt. Lees hier de voorbeschouwingen.

Martin Schindler vs Martin Lukeman

De avond begint met een duel tussen twee Martins: Martin Schindler tegen Martin Lukeman. Nadat de Duitser in 2020 zijn tourkaart verloor (en meteen weer terugwon) gaat het alleen nog maar de goede kant op. Met een finaleplek op Players Championship 8 (verloren van Van Gerwen) zette hij weer een stap in de goede richting, terwijl hij ook nog vier keer een plek in de halve finale noteerde. Op de European Tour haalde hij drie keer de kwartfinale, waardoor hij met gemak het EK haalde. Voor het eerst in zijn carrière plaatste ‘The Wall’ zich ook voor de World Matchplay en de World Grand Prix: in beide toernooien moest hij in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in Gerwyn Price. Op de Players Championship Finals wist hij zowel Vincent van der Voort als Chris Dobey te verslaan, waarna hij bij de laatste 16 verloor van Rob Cross. Voor de vierde keer mag Schindler afreizen naar ‘Ally Pally’, maar dit zal niet met heel veel vertrouwen gebeuren. Tijdens zijn eerste drie deelnames verloor hij elke keer al in de eerste ronde.

Martin Lukeman heeft zijn beste jaar uit zijn carrière gehad en kwalificeerde zich als derde via de Pro Tour Order of Merit voor het WK. Begin dit jaar stond hij ver weg van de top 64, nu kijkt Lukeman de toekomst tegemoet als PDC-tourkaarthouder met plaats 41 op de wereldranglijst. De Engelsman wist vooral uit te blinken op de European Tours, hij kwalificeerde zich voor 9 van de 13 toernooien. Zeven keer kwam hij de eerste ronde door en behaalde uiteindelijk vier keer de finaledag. Drie keer was de laatste 16 het eindstation, maar wist in München verrassend de finale te halen. ‘Smash’ versloeg op weg naar zijn eerste PDC-finale onder meer Gabriel Clemens, Martin Schindler en Damon Heta. In de finale was ‘de koek op’ en was Luke Humphries met 8-2 te sterk. Op de vloertoernooien bereikte Lukeman zes keer de laatste 16, één keer lukte het om verder te komen; de kwartfinales was het eindstation op Players Championship 13. Door zijn goede resultaten was de Engelsman meerdere keren te bewonderen op de TV-podia. Naast de UK Open werd de World MatchplayWorld Grand Prix, het EK en Players Championship Finals gehaald. In het dubbel in dubbel uit toernooi pakte Lukeman zijn debuut overwinning op TV door James Wade met 2-1 in sets te verslaan. Op de overige TV-toernooien werd er verloren in de eerste ronde, maar dit WK begon hij met een prima zege op Nobuhiro Yamamoto (3-0). Darts Actueel verwacht een spannende partij, zeker omdat Schindler op TV nog niet heeft kunnen laten zien waartoe hij in staat is. Een 3-2 zege voor één van beide lijkt de meest logische uitkomst.

Danny Noppert vs David Cameron

Voor Danny Noppert begint op dag negen eindelijk dan zijn WK. De Fries reisde op donderdag af naar London en kon vanuit thuis al heel wat wedstrijden kijken. Noppert beleefde een absoluut droomjaar in 2022. Nadat hij vorig jaar eindelijk ook op TV resultaten wist te behalen, zette hij begin dit jaar een nog grotere stap door de UK Open te winnen. In een spannende finale versloeg hij Michael Smith in de beslissende leg. Twee finales op de European Tour (beide verloren van Van Gerwen en Smith) brachten hem weer dichtbij grote titels, terwijl hij op de vloer toesloeg en zijn tweede Players Championship-zege greep tijdens toernooi 19. Nog drie halve finales op de vloer, aangevuld door twee kwartfinales en een halve finale op de European Tour zorgden voor tevredenheid. Op de World Matchplay werd met het behalen van de halve finale nog een stap gezet, terwijl op het EK en de Players Championship Finals de kwartfinale het eindstation was. De halve finale op de World Cup was nog een extra bonus. Alleen Van Gerwen, Smith en Humphries verdienden zo in 2022 meer prijzengeld dan ‘The Freeze’.

David Cameron kwalificeerde zich voor het WK door als beste Canadees te eindigen op de CDC Tour Order of Merit. De Canadees won 3 van de 12 toernooien door Leonard Gates, Matt Campbell en Alex Spellman te verslaan in de finales. Over 39 wedstrijden noteerde ‘Excalibur’ een gemiddelde van 88,72! Daarnaast kroonde de 53-jarige Canadees zich ook al World Seniors Champion, door Phil Taylor in de finale met 6-3 in sets te verslaan. Drie weken geleden was hij nog actief in de Modus Super Series, waarbij het de finaleavond bereikte. Qua vorm zit het dus wel goed bij de debutant en dat liet hij in zijn eerste wedstrijd ook zien. Tegen Ritchie Edhouse kwam hij 2-0 achter, maar met behulp van de ‘Ally Pally Wesp’, die constant op zijn shirt ging zitten, vocht hij zich naar de 3-2 overwinning. Darts Actueel verwacht een scherpe Noppert, die zijn tegenstander niet zal onderschatten. Beide mannen speelden bij de BDO al tegen elkaar, dus weten ze wat ze van elkaar kunnen verwachten. Onze voorspelling is 3-1 voor de Nederlander.

Jonny Clayton vs Danny van Trijp

Voor Jonny Clayton was 2021 echt een topjaar, maar een jaar later droogden de prijzen toch wat op. De Welshman won sinds 2017 elk jaar wel een ranking-titel, maar dit jaar moest hij het doen met een zege op de World Series. In Nieuw Zeeland was hij James Wade in de finale ruim de baas. Op de vloer moest hij het doen met één verloren finale. Brendan Dolan was tijdens het 21e toernooi te sterk. Drie keer werd er hiernaast nog een kwartfinale bereikt. Op de European Tour werden er meer resultaten behaald: twee keer was de halve finale het eindstation, twee keer verloor ‘The Ferret’ in de kwartfinale. Op TV liep het allemaal wat minder. Op de World Cup werd samen met Gerwyn Price wel de finale behaald, maar Australië was hierin te sterk. Pas aan het einde van het jaar liet hij weer van zich horen met een plek in de halve finale van de Players Championship Finals. Op de World Matchplay verloor hij al in de eerste ronde van Rowby-John Rodriguez, terwijl op de World Grand Prix, het EK en de Grand Slam of Darts de tweede ronde het eindstation was. Een goed WK zou erg gewenst zijn in Wales.

Danny van Trijp kwalificeerde zich voor het WK via de Challenge Tour. Het afgelopen jaar won hij twee toernooien, wat resulteerde in een derde plek op de Challenge Tour Order of Merit. Naast een WK-plek verzekerde Van Trijp zich ook van een tourkaart voor minimaal de aankomende twee jaar. Door zijn hoge positie op de ranglijst, mocht de Nederlander ook aan verschillende vloertoernooien meedoen; zeven keer wist hij prijzengeld te behalen. Op Players Championship 27 won hij zijn bord, na overwinningen op Scott Williams en Vincent van der Voort. Jose de Sousa was met 6-3 te sterk bij de laatste 16. Ook kwalificeerde Van Trijp zich het afgelopen jaar voor twee Euro Tours. Op de German Darts Open versloeg hij John Henderson met klinkende cijfers; 6-0. Een ronde later was Martin Schindler de betere. Bij zijn debuut op het WK speelde hij een prima partij tegen Steve Beaton. De Engelsman werd afgetroefd, de dubbels waren prima in orde. Tegen Clayton zal het waarschijnlijk nog beter moeten. Darts Actueel verwacht dat dat ook gebeurt, maar dat Clayton alsnog te sterk zal zijn: 3-1.

Joe Cullen vs Ricky Evans

95 spelers hebben inmiddels al een wedstrijd op dit WK gespeeld, Joe Cullen wordt de allerlaatste die zijn opwachting maakt. Voor de Engelsman kon 2022 niet veel beter beginnen. Met The Masters greep hij in janauri zijn eerste TV-titel door Dave Chisnall te verslaan. Een paar weken later won hij Players Championship 3 én 4, waarna hij een toernooi later ook nog een halve finale hieraan vastplakte. ‘The Rockstar’ wist zijn debuut in de Premier League daarna bijna meteen te verzilveren: in de finale miste hij een matchdart, waardoor hij nip verloor van Michael van Gerwen. Door in Hongarije een European Tour te winnen bleef hij echter succesvol. Op de Grand Slam of Darts en Players Championship Finals haalde hij de kwartfinale, nadat hij op de World Matchplay en World Grand Prix twee keer in de tweede ronde kopje onder ging. Vorig jaar haalde de Engelsman de laatste 16 op het WK: in zijn jacht op een nieuwe uitnodiging voor de Premier League hoopt hij nu op meer.

Ricky Evans is de tegenstander van Cullen. De razendsnelle Engelsman leek vorig jaar wat in een dipje te zitten, maar dit jaar heeft hij de stijgende lijn weer ietwat te pakken. Door vroeg in het jaar een finale te halen op een Players Championship-toernooi (nipt verloren van Jim Williams) bevond hij zich al snel in een goede positie richting het WK. Achteraf bleek dit ook het hoogtepunt. Zes keer haalde hij nog de laatste 32, maar verder dan dit kwam ‘Rapid Ricky’ niet meer. Op de European Tour wist hij met het behalen van de kwartfinale in Oostenrijk nog wel voor een mooi resultaat te zorgen: Nathan Aspinall was maar nipt met 6-5 te sterk. Vorig jaar wist Evans op het WK te winnen van Nitin Kumar, maar was Daryl Gurney daarna te sterk. Toch lijkt de Engelsman meestal wel in staat om minstens één partij te winnen, en dat bewees hij tegen Fallon Sherrock. Lang leek hij de mindere in zijn openingspartij te zijn, maar uiteindelijk sleepte hij de zege toch over de streep. Alleen al met zijn geweldige opkomst verdiende hij een overwinning. Darts Actueel verwacht dat hij het Cullen lastig kan maken, maar dat ‘The Rockstar’ toch gaat winnen: 3-2.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *