Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jimmy Hendriks

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 9 Middagsessie

In de middagsessie van dag 9 van het WK proberen Nederlanders Jimmy Hendriks en Martijn Kleermaker de derde ronde te bereiken. Ook titelwinnaars in 2022 Ross Smith en Rob Cross komen in actie.

Brendan Dolan vs Jimmy Hendriks

Net als donderdag begint de middagsessie met een Nederlander, Jimmy Hendriks treft de nummer 26 geplaatste Brendan Dolan. Dolan kent een stabiel 2022, waarin hij één titel op zijn naam schreef. In het laatste weekend van de cut-off voor de World Matchplay won de Noord-Ier Players Championship 21 door Jonny Clayton in de finale te verslaan. Naast deelname aan de World Matchplay werd hiermee ook de World Grand Prix gehaald. Naast een finale op de vloer stond Dolan nog in twee kwartfinales, waarvan één halve finale. Op de European Tour stelde ‘The History Maker’ flink teleur. In het begin van het jaar was hij een geplaatste speler, maar verloor diverse keren in de eerste partij waardoor hij geen ponden bijschreef op de rankings. Slechts twee keer behaalde hij de finaledag, met de kwartfinales in Stuttgart als beste resultaat. Op de vier gespeelde TV-toernooien werd er niet gewonnen. Op de UK Open, World Matchplay, World Grand Prix en Players Championship werd de 49-jarige telkens in de eerste ronde verslagen. Dit negatieve record hoopt hij op het WK te verbreken. Het jaargemiddelde van Dolan komt terecht op 93,15.

Voor de 28-jarige Jimmy Hendriks is het zijn debuut op het PDC WK. Aan het begin van het jaar won de Nederlander weer een tourkaart, nadat hij deze een paar jaar eerder kwijt was geraakt. Heel overtuigend was het de rest van het jaar echter niet. Twee keer werd de laatste 32 gehaald, maar daar bleef het dan ook bij. Met zeges op Gurney (2x) en Chisnall werd er af en toe toch wel vertrouwen getankt. ‘The Captain’ gebruikte dit vertrouwen tijdens één van zijn laatste uitwegen richting Londen. Op het kwalificatietoernooi voor West Europa versloeg hij in de halve finale Maik Kuivenhoven, waarna Max Hopp in de finale de klos was. Dinsdagavond boekte de Nederlander de eerste overwinning door Jamie Hughes met 3-1 in sets te verslaan. De statistieken mogen matig genoemd worden; een gemiddelde van 78,33 en een dubbelpercentage van 29,7%. Hij zal zijn niveau wel op moeten krikken om kans te maken tegen de taaie Noord-Ier. Op de vloer versloeg Hendriks met 6-4 in legs Dolan, maar Darts Actueel verwacht dat Dolan vrijdagmiddag net iets constanter zal zijn dan de Nederlander en met 3-1 in sets gaat winnen.

Chris Dobey vs Martijn Kleermaker

In de tweede partij komt de tweede Nederlander van de dag in actie, Martijn Kleermaker moet voorbij Chris Dobey zien te komen. Dobey is na een prima jaar als 22ste geplaatst voor het WK. Op de vloer was de Engelsman erg goed in het overleven van de eerste ronde, van de 30 toernooien verloor hij slechts tien keer in de openingsronde. Negen keer won Dobey zijn bord, waarvan hij twee keer de halve finales bereikte. Op de European Tour was Dobey te bewonderen op 7 van de 13 toernooien. In zes toernooien overleefde hij de openingsronde, in Zwolle werd het beste resultaat gehaald door de finaledag (laatste 16) te bereiken. Op de TV-toernooien werd er wisselvallig gepresteerd. Op de UK Open en de World Matchplay werd hij in de eerste wedstrijd uitgeschakeld, terwijl op de Players Championship Finals in de tweede ronde werd verloren. Op de World Grand Prix wist hij na overwinningen op Luke Humphries (2-0) en Adrian Lewis (3-2) met 3-1 in sets te verliezen van Michael van Gerwen. Op het EK revancheerde Dobey zich van de nederlaag tegen Van Gerwen, in de eerste ronde versloeg hij de Nederlander in een beslissende leg. Dit vervolgde hij met zeges op Jose de Sousa en Dave Chisnall, waarna in de halve finales met 11-9 werd verloren van latere winnaar Ross Smith. Met een jaargemiddelde van 95 gaat hij met een goede gevoel richting Alexandra Palace.

De Nederlander begint aan zijn tweede optreden op het PDC WK, nadat hij in 2020 vanwege Covid-19 niet deel kon nemen. ‘The Dutch Giant’ begon dramatisch aan het jaar en zat na vijf toernooien nog zonder zege, maar daarna begon het te lopen. Drie keer dit jaar haalde hij de laatste 16, terwijl het tijdens toernooi 13 de kwartfinale haalde. Vijf deelnames aan de European Tour leverden twee zeges op. De klad kwam er richting het einde van het jaar wat in. De dubbels leken steeds kleiner te worden en het WK kwam dan op de tocht. Door in de laatste twee toernooien nog drie zeges te pakken stelde hij toch een terugkeer naar London veilig. Na zijn plek bij de laatste 16 vorig jaar is hij dit jaar uit op nog meer. Hij begon woensdagmiddag met een degelijke 3-0 overwinning op de Chinees Xicheng Han. Met een gemiddelde van 86,28 en een dubbelpercentage van 37,5% gunde hij slechts twee legs aan de Chinees. De Nederlander geeft toch altijd wat extra’s tegen sterkere tegenstanders op het WK. Gaat dit genoeg zijn om Dobey te verslaan? Darts Actueel denkt van niet, Dobey is ook altijd erg sterk op het WK en zal net een tikkeltje beter zijn dan Kleermaker; 3-2 in sets voor ‘Hollywood’.

Ross Smith vs Darius Labanauskas

In de derde partij van de middagsessie komt een majorwinnaar in actie, de nummer 19 geplaatste Ross Smith opent zijn WK tegen Darius Labanauskas. Smith won eind oktober tot ieders verbazing het European Championship door Joe Cullen, Dimitri van den Bergh, Peter Wright, Chris Dobey en Michael Smith te verslaan. In de finale produceerde de Engelsman zijn hoogste gemiddelde van het toernooi, met een gemiddelde van 101,32 versloeg hij ‘BullyBoy’ met 11-8. Op de andere majortoernooien presteerde Smith wisselvallig. Op de UK Open werd in de eerste ronde verloren, terwijl op de World Grand Prix, Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals de laatste 16 het eindstation was. Op de vloer wist hij in 2022 niet verder te komen dan de kwartfinales, wat werd gehaald op Players Championship 28. Daarnaast won ‘Smudger’ nog vijf keer zijn bord. Met een jaargemiddelde van 94,04 komt de 33-jarige op plaats 25 van dit klassement.

Darius Labanauskas leek de laatste jaren langzaam op weg naar de top, maar voor ‘Lucky D’ was 2022 een erg matig jaar. Via de Pro Tour kwam hij niet eens in de buurt van een WK plek, maar de PDCNB bracht uitkomst. In Letland won hij maar liefst drie toernooien, waardoor hij op plek één van de ranglijst eindigde. Op de Pro Tour was één keer het halen van de laatste 16 het hoogtepunt, terwijl ook de European Tour weinig plezier bracht. Voor de Litouwer wordt dit al weer zijn vijfde WK op rij. Met een overwinning op Raymond van Barneveld bij zijn debuut, gevolgd door een kwartfinale en het gooien van een 9-darter behaalde hij al de nodige successen in ‘Ally Pally’. Woensdagmiddag versloeg hij John O’Shea met 3-2 in sets, nadat hij 2-0 in sets had achter gestaan. Goed was het zeker niet, een gemiddelde van 83,78 en een dubbelpercentage van 31,7% was genoeg voor de zege. Darts Actueel verwacht een sterke Smith te zien die met 3-1 in sets gaat winnen van Labanauskas, die zijn topniveau van de afgelopen jaren niet haalt.

Rob Cross vs Scott Williams

De middag wordt afgesloten met een absolute kraker, Rob Cross en Scott Williams strijden voor een plaats in de derde ronde. Rob Cross heeft een succesvol jaar achter de rug. Zo won hij op de vloer twee titels en bereikte op de European Tour drie finales. Op de vloer versloeg hij Luke Humphries en Peter Wright in de finale. De eerste Euro Tour-titel moet er nog altijd komen voor ‘Voltage’. Dit jaar bleken Luke Humphries (2x) en Michael van Gerwen te sterk te zijn in de finales. Daarnaast werden er nog drie halve finales gehaald op de Pro Tour (2 op de vloer, 1 op de Euro Tour). Op TV werd ook een finale gehaald, namelijk op het laatste toernooi voor het WK; Players Championship Finals. In een magistrale finale was Van Gerwen wederom de beste; 11-6. Op de World Matchplay, World Grand Prix en de Grand Slam of Darts (groepsfase) werd de eerste ronde overleefd, maar moest er in de tweede ronde afscheid genomen worden. Op de UK Open en de World Grand Prix beleefde de Engelsman geen succes, waar de eerste ronde het eindstation was. Cross gaat met veel zelfvertrouwen richting het WK, ook mede door een prima jaargemiddelde van 96,58.

Scott Williams kende zijn beste jaar uit zijn carrière, hij kwalificeerde zich als non-tourkaarthouder via plaats 7 via de Pro Tour Order of Merit voor zijn eerste PDC WK. Doordat de Engelsman begin dit jaar meteen succesvol was op de Challenge Tour kwam hij meteen in de gelegenheid om Players Championship-toernooien te spelen. Van de 19 toernooien dat hij in het prijzengeld viel, was de laatste 16 drie keer het eindstation. Tijdens Players Championship 7 strandde hij in de kwartfinales, terwijl in het zeventiende toernooi tot ieders verbazing het toernooi won! Na overwinningen op o.a. Jonny Clayton, Rob Cross en Chris Dobey werd Nathan Aspinall in de finale met 8-5 aan de kant gezet. Daarnaast kwalificeerde de Engelsman zich ook drie keer voor een European Tour, met twee keer de laatste 16 als eindresultaat. Op de Challenge Tour was ‘Shaggy’ veruit de beste en eindigde met vierde titels op de eerste plaats. Hierbij kwalificeerde hij zich ook voor de Grand Slam of Darts. In de groepsfase werd er verloren van Luke Humphries en Josh Rock, maar sloot het toernooi in stijl af door met een gemiddelde van 107 Ryan Searle te verslaan. Dit niveau nam hij mee naar de Players Championship Finals, waar de laatste 16 werd gehaald. Ook in zijn eerste wedstrijd op het WK maakte de Engelsman indruk. Met een gemiddelde van 100,32, een dubbelpercentage van 55,6% en 10 (!) 180’ers versloeg hij Ryan Joyce met 3-1 in sets, die zelf 103 gemiddelde gooide. Met deze cijfers kan hij het zijn trainingsgenoot zeker lastig maken op het WK. Darts Actueel verwacht een spannende hoogstaande partij, waar een beslissende set doorslag moet geven. Het is moeilijk te zeggen wie hier als winnaar over de streep komt, het kan aankomen op één belangrijke finish.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *