Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Dirk van Duijvenbode - Grand Slam of Darts 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 8 Middagsessie

Door blessureleed zijn er genoeg twijfels over de vorm van Dirk van Duijvenbode, die vanmiddag zijn opwachting maakt op het WK. Ook José de Sousa en Krzysztof Ratajski komen in actie.

Brendan Dolan vs Mickey Mansell

Geen titel dit jaar voor Brendan Dolan, maar toch kon de Noord-Ier spreken van een succesvol 2023. Vier keer kwam hij tot de halve finales op een Players Championship-toernooi, terwijl hij ook nog drie keer de kwartfinales haalde. Op de European Tour was hij dit jaar geen geplaatste speler meer, maar toch sprokkelde hij ook daar de resultaten bij elkaar. Hetzelfde gebeurde op TV: op zowel de World Matchplay als de World Grand Prix haalde hij de tweede ronde. Zijn overwinning op Michael van Gerwen in Blackpool zal bij hem een mooi plekje in het geheugen hebben, terwijl hij met Dirk van Duijvenbode nog een Nederlander versloeg op het ‘dubbel-in, dubbel-uit’-toernooi. Met het behalen van de laatste 16 op de Players Championship Finals reist hij zeker met een goed gevoel af naar het WK.

Vorig jaar mocht Mickey Mansell het WK openen, dit jaar kwam hij in de op één na laatste wedstrijd in de eerste ronde in actie. De Noord-Ier raakte eind 2021 zijn tourkaart kwijt, maar herpakte zich sterk en mag nu voor het tweede jaar op rij naar Alexandra Palace afreizen. Met twee kwartfinales en één halve finale liet hij bij vlagen zijn beste spel zien op de vloer, terwijl op de European Tour de laatste 16 zijn hoogtepunt was. Op TV kon hij zijn stempel echter niet drukken: op de UK Open won hij nog één potje, op de Players Championship Finals was het na de eerste ronde meteen klaar. Met een degelijk optreden tegen Xiaochen Zong begon hij zijn WK goed.

Voorspelling: Het zal voor weinig mensen een verrassing zijn dat deze wedstrijd in een middagsessie is geplaatst. Een hoogstaande wedstrijd zal het naar alle waarschijnlijkheid niet worden: Brendan Dolan klopt zijn landgenoot met 3-1.

José de Sousa vs Jeffrey de Graaf

De hoogtijdagen van José de Sousa lijken achter hem te liggen, maar toch kan de Portugees zo af en toe nog wat leuks laten zien. Tijdens Players Championship 10 haalde hij de finale, waarin hij zijn meerdere moest erkennen in Dirk van Duijvenbode. Op de European Tour was hij echter geen schim meer van zijn oude zelf: drie keer kwam hij tot de laatste 16, maar meer dan dat zat er niet in. Ook op de televisietoernooien was het niet veel soeps. Op zowel de World Matchplay, World Grand Prix en Players Championship Finals mocht hij al na de eerste ronde naar huis. Alleen op het EK lukte het ‘The Special One’ om zijn openingswedstrijd te winnen.

Als één van de twee halve Nederlanders keerde Jeffrey de Graaf terug op het WK. De Zweed werd in Den Helder geboren, kwam twee keer voor Nederland uit op het WK, maar vertegenwoordigd nu zijn nieuwe thuisland. Doordat hij nu ruim vijf jaar in Scandinavië woont, mocht hij dit jaar voor het eerst meedoen aan de PDCNB Pro Tour. Met succes: mede door twee titels verzekerde hij zich van de tweede plek op de ranglijst, wat hem een ticket voor het WK opleverde. Met twee deelnames aan de European Tour speelde hij zich nog extra in de kijker. In zijn openingswedstrijd tegen Ritchie Edhouse liet hij zijn vechtersmentaliteit zien: na een 2-0 achterstand greep hij alsnog de zege.

Voorspelling: Jeffrey de Graaf zal zich proberen vast te bijten in zijn tegenstander. Mocht dat lukken, dan heeft de Zweed zeker een kans. De Sousa zal al zijn ervaring nodig hebben om te winnen, en wij denken dat dat net lukt: 3-2.

Krzysztof Ratajski vs Jamie Hughes

Ook Krzysztof Ratajski leek langzaam wat af te glijden op de wereldranglijst, maar de Pool wist zich dit jaar knap terug te vechten. Nadat hij eind april een halve finale en finale haalde op de vloer, schreef hij in mei Players Championship 9 op zijn naam. Richting het einde van het jaar voegde hij hier nog een grotere titel aan toe: voor de twee keer in zijn carrière schreef hij een European Tour-titel op zijn naam. De resultaten doorzetten op TV lukte echter niet. Op de World Grand Prix, het EK en de Grand Slam of Darts haalde hij nog de twee ronde door onder andere twee keer James Wade te verslaan, maar op de World Matchplay en Players Championship Finals was het na ronde één al klaar.

Als er iemand is die geen warme gevoelens voor ‘Ally Pally’ heeft, dan is het Jamie Hughes. Vier keer eerder reisde de Engelsman af naar Londen, vier keer droop hij meteen na zijn eerste partij af. Bij de BDO haalde hij twee keer de halve finale, maar hier wilde het maar niet lukken. Dit jaar kwam daar eindelijk verandering in: zonder bijzonder goed te spelen rekende hij af met David Cameron, waardoor hij zijn geluk niet op kon. Na een goede start van het jaar, waarin hij in Players Championship 1 de finale haalde, ging het in 2023 snel bergafwaarts. Een paar toernooien voor het einde leek hij het WK nog te gaan missen, maar door in de laatste twee toernooien twee keer de laatste 16 te halen verzekerde ‘Yozza’ zich toch van een plek.

Voorspelling: Krzysztof Ratajski is de betere speler van de twee, en heeft daarna dit jaar ook laten zien belangrijke wedstrijden te kunnen winnen. De Pool wil zich laten zien op dit WK: wij verwachten hier een 3-1 overwinning.

Dirk van Duijvenbode vs Boris Krcmar

Het is gissen naar de vorm van Dirk van Duijvenbode: een slepende blessure gooit de laatste maanden roet in het eten. Het is extra zuur voor de Nederlander, omdat hij in de eerste maanden van 2023 tot de allerbeste spelers ter wereld behoort. Van de eerste tien Players Championship-toernooien wint ‘Titan’ er drie, terwijl hij op het tweede European Tour-toernooi van het jaar matchdarts miste voor de titel. Ook op European Tour 10 haalt de Nederlander finale, ook hier laat hij de kans op zijn eerste podiumtitel liggen. Hierna begint zijn lichaam hem tegen te werken. Op de World Grand Prix raakt hij om onverklaarbare redenen niks meer, terwijl hij op het EK, Grand Slam of Darts en Grand Slam of Darts door de pijn heen speelt. En zijn terechte zorgen over de rest van zijn carrière, al lijkt hij al met minder pijn te kunnen gaan spelen op het WK.

Drie jaar op rij wist Boris Krcmar het WK te halen, maar dit jaar leek de grote Kroaat afwezig te zijn. Qua spel liet hij dit jaar mooie dingen zien, maar de resultaten kwamen hiermee niet overeen. Op de PDPA Qualifier kwam wel alles samen: met een 124-finish klopt hij Pascal Rupprecht in de finale, waardoor hij toch een ticket greep. Dit was meteen een cruciale zege: zijn tourkaart voor volgend jaar lijkt zo veilig. Door zich maar voor één European Tour-toernooi te plaatsen kwam leek hij in de problemen te komen: op de Players Championships noteerde hij in ieder geval nog een kwartfinale. Mede hierdoor haalde hij wel de Players Championship Finals, waarin hij verloor van Ryan Searle. Net als vorig jaar wist ‘The Biggest’ ook dit WK zijn openingswedstrijd te winnen: Keegan Brown werd met 3-1 geklopt.

Voorspelling: Alles hangt in deze partij af van welke Van Duijvenbode op het podium verschijnt. Als hij nog steeds te veel last heeft van zijn blessure, dan zal Krcmar daar optimaal profiteren. De Kroaat lijkt hierdoor ook de favoriet: 3-2.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *