Dartsactueel.nl | Het meest actuele dartnieuws van dit moment!

Voorbeschouwing PDC WK Dag 1

Het gaat vandaag van start! Hét toernooi waar de gemiddelde dartliefhebber al na afloop van de vorige versie alweer naar snakt. Het PDC WK. We zien op de openingsavond direct 2 Nederlanders in actie en waarschijnlijk zien we 1 Nederlander vanavond 2 keer in actie: Jeffrey de Zwaan. We zien vanavond eerst drie partijen van de eerste ronde en afsluitend speelt Rob Cross in de tweede ronde tegen de Zwaan of Nitin Kumar. Lees hieronder onze voorbeschouwing.

Jeffrey de Zwaan – Nitin Kumar
Onze landgenoot Jeffrey de Zwaan heeft een fantastisch jaar gedraaid. Hij won begin 2018 zijn tourkaart terug, die hij eind 2017 was kwijtgeraakt. De 22-jarige De Zwaan haalde dit jaar 3 finales op de vloer, waarvan hij er eentje won. Zijn hoogtepunt was echter in Blackpool, waar hij op de World Matchplay de halve finale haalde, door onder andere Michael van Gerwen te verslaan. De Zwaan heeft zich via de Pro Tour Order of Merit geplaatst voor het WK, waardoor hij in de eerste ronde moet beginnen. De Indiër Nitin Kumar is de tegenstander van Jeffrey. Van Kumar weten we niet veel, behalve dat hij in 2014 en 2015 namens India meedeed aan de World Cup of Darts. In 2015 kwam hij met zijn koppelmaat niet verder dan een gemiddelde van 67. Ze verloren dan ook met 5-0 van Duitsland. Kumar heeft zich geplaatst voor het WK door het kwalificatietoernooi van India te winnen. De Zwaan is gezien zijn reputatie en prestaties torenhoog favoriet in deze wedstrijd en we verwachten dan ook dat hij Kumar met 3-0 op gaat rollen vanavond. Het is te hopen dat hij een mooi gemiddelde neer kan zetten, zodat hij met vertrouwen de wedstrijd tegen Cross kan gaan spelen. Wij hebben Nitin Kumar geïnterviewd om het beter te leren kennen. Je leest het interview hier.

Martin Schindler – Cody Harris
De tweede wedstrijd van de avond belooft een kraker te worden. Martin Schindler heeft zich weer een stapje verder ontwikkeld dit jaar. De 22-jarige Duitser was vooral op de jeugdtour weer succesvol. Hij won 2 Development tour toernooien en hij was verliezend finalist op het PDC World Youth Championship. Bij de grote heren behaalde hij 2 halve finales op de vloertoernooien, maar hij viel vooral op door zijn goede spel op de World Cup of Darts samen met Max Hopp. Schindler heeft zich voor het WK geplaatst via de Pro Tour Order of Merit. Ook Cody Harris heeft in het verleden bewezen een aardig pijltje te kunnen gooien. We hebben de 33-jarige Nieuw-Zeelander al geregeld op TV zien verschijnen. Vooral bij World Series-toernooien en de World Cup of Darts mag hij geregeld opdraven. Hij heeft laten zien constant gemiddeldes van rond de 90 te kunnen noteren, dus het kan zeker een gevaarlijke klant zijn in sommige wedstrijden. Harris heeft zich geplaatst voor het WK door een fantastisch jaar te draaien op de Challenge Tour. Van beide heren weten we dat ze het darten prima onder de knie hebben. We verwachten een spannende partij waarin Schindler in een beslissende set aan het langste eind trekt: 3-2 voor onze oosterbuur.

Jan Dekker – Lisa Ashton
Jan Dekker heeft het niet getroffen. Er was waarschijnlijk geen enkele darter die graag tegen een van de vrouwen wilde spelen want je kunt het eigenlijk alleen maar fout doen. Dekker heeft een redelijk jaar gedraaid. Het was niet altijd groots met gemiddeldes van boven de 100, maar Jan is weer heel degelijk geweest in 2018. Vooral op de vloer heeft Dekker weer heel wat wedstrijden gewonnen. Op TV hebben we hem helemaal niet in actie gezien, want op de Players Championship Finals speelde hij op baan 2, toen hij in ronde 1 verloor van Ricky Evans. Dekker heeft zich geplaatst voor het WK via een comfortabele plek op de Pro Tour Order of Merit. De tegenstander van de 28-jarige Drent is dus een vrouw. Niet zomaar een vrouw, want we hebben te maken met de beste vrouwelijke darter ter wereld. Lisa Ashton is viervoudig wereldkampioen van het vrouwen WK bij de BDO. Vooral de laatste jaren is de 48-jarige Engelse heel dominant op de tour. Ze is in staat om gemiddeldes van rond of zelfs boven de 90 te gooien, dus het is aan Jan Dekker om haar absoluut niet te onderschatten. Deze man tegen vrouw wedstrijd is iets wat erg lastig te voorspellen is, want we zien het eigenlijk nooit. Toch verwachten wij dat de nuchtere Dekker hier goed mee om kan gaan. We voorspellen een 3-1 overwinning voor de Nederlander.

Rob Cross – Jeffrey de Zwaan
De laatste wedstrijd van de avond is waarschijnlijk de meest interessante van allemaal. We gaan er vanuit dat de Zwaan van Kumar wint en dat hij daarna dus tegen de regerend wereldkampioen moet spelen. De regerend wereldkampioen, Rob Cross, heeft echter niet het hele jaar de vorm van een wereldkampioen laten zien. Hij heeft na het WK alleen nog 1 vloertoernooi en de Brisbane Masters (World Series) gewonnen. De dartwereld had ongetwijfeld meer verwacht van ‘Voltage’ na zijn spectaculaire WK-optreden van vorig jaar. Dat een halve finale in de Premier League zijn beste prestatie is op de majors zegt genoeg. Op de Players Championship Finals van eind november werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld door Cristo Reyes met 6-1(!). Ook op de Grand Slam of Darts wist hij geen potten te breken, dus de kans dat Cross met volle vetrouwen dit WK in gaat is niet heel groot. Mocht de Zwaan zonder problemen en met een goed gemiddelde de partij tegen Kumar doorkomen, dan zal hij bloed ruiken. Aan de andere kant is Rob Cross nog wel steeds ongeslagen op het WK. Misschien is Ally Pally wel zijn podium. Beide heren hebben elkaar 1 keer eerder getroffen. Op de Eurotour won Cross met 6-4, maar dat zegt niet zo heel veel voor vanavond. Op basis van afgelopen jaar gaan wij echter de voorspelling doen dat Rob Cross er dit jaar direct uit vliegt. Wij denken dat de Zwaan met 3-1 wint van de regerend wereldkampioen!

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *