Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Moreno Blom

WDF Weekoverzicht: Blom wint opnieuw in Hongarije

Afgelopen weekend stonden er vier WDF-toernooien geprogrammeerd, twee in Hongarije en twee in Isle of Man! De Nederlanders domineerden in Oost-Europa. Lees hier meer.

Isle of Man Classic

Een totaal van 278 heren en 60 dames hadden zich ingeschreven om vrijdagavond mee te doen aan de Isle of Man Classic, een toernooi in de categorie ‘Silver’. Bij de heren waren er 16 geplaatste spelers, daar van wisten er 13 de laatste 32 – vanaf deze ronde konden er WDF-punten verdiend worden – te halen. Lee Williams, Darren Johnson en Thomas Junghans verloren vroegtijdig.

De nummer één geplaatste Neil Duff bereikte de halve finales na knappe zege op Daniel Perry en Martyn Turner. In de halve finale trof hij supertalent Luke Littler, die in de kwartfinales te sterk was voor Kai Fan Leung met 4-1. De 16-jarige Littler kende geen genade en plaatste met een 4-1 overwinning voor de finale. Aan de andere kant van het schema troffen Martin Atkins en Barry Copeland elkaar in de halve finales. Atkins had eerder op de avond al afgerekend met Scott Walters, terwijl Copeland twee Schotten had verslagen; Jim McEwan en Mark Barilli. Een 4-1 overwinning zorgde voor de tweede WDF-finale op een rij voor Atkins.

De finales stonden zondagavond op het programma. In de herenfinale gingen de eerste twee legs met de darts mee. In de derde leg plaatste Littler als eerste de break door 108 uit te gooien. Echter brak Atkins een leg later meteen terug met een 15-darter. Ook in leg 5 en 6 braken de heren elkaar. In leg 7 hield Atkins met een 16-darter zijn eigen leg en kwam daarmee als eerste op matchpoint. De 16-jarige dwong uiteindelijk een beslissende leg af, door zijn eigen leg te houden met een 99-finish. In de beslissende negende leg was het Littler die zijn zenuwen het meest onder bedwang hield, met een 14-darter won hij zijn derde WDF-titel uit zijn carrière.

Bij de dames bleek Beau Greaves opnieuw onverslaanbaar te zijn. Greaves versloeg Rhian O’Sullivan in de finale met 5-2, terwijl in de halve finale Anca Zijlstra met 4-1 werd verslagen. De jeugdtitels werden gewonnen door Luke Littler en Paige Pauling.

Heren
Halve finales
Luke Littler 4-1 Neil Duff
Martin Atkins 4-1 Barry Copeland

Finale
Luke Littler 5-4 Martin Atkins

Dames
Halve finales
Beau Greaves 4-1 Anca Zijlstra
Rhian O’Sullivan 4-2 Deta Hedman

Finale
Beau Greaves 5-2 Rhian O’Sullivan

Jongens finale
Luke Littler 5-1 Charlie Manby

Meisjes finale
Paige Pauling 3-0 Sophie McKinlay

Isle of Man Masters

De Isle of Man Masters, een toernooi in de categorie ‘Bronze’, zou oorspronkelijk donderdagmiddag gespeeld worden, maar door de sneeuwval in Verenigd Koninkrijk werd dit toernooi verplaatst naar de zaterdagavond. De nummer één geplaatste Neil Duff had zich voor onbekende reden afgemeld voor het toernooi. Van de andere zeven geplaatste spelers waren er drie die geen punten verdienden voor hun ranking; James Hurrell, Mark Barilli en Darren Johnson.

Bij de kwartfinales was er nog één geplaatste speler over, namelijk Barry Copeland. Hij wist uiteindelijk ook de finale te halen na overwinningen op Cavan Phillips en Patrick Quinn. In de bovenste helft van het schema verloren Martyn Turner, Kai Fan Leung en Luke Littler allemaal in de laatste 16 van respectievelijk Jordan Brooks (4-3), Ricky Speroni (4-2) en Paul Hogan (4-1). Hogan en Brooks troffen elkaar in de halve finales, waarbij Brooks met een 4-1 overwinning zijn tweede finale in drie weken behaalde.

De finales stonden zondagavond op het programma. Copeland begon sterk aan de herenfinale, met legs in 18 en 14 darts kwam hij al snel op een 2-0 voorsprong. Daarna gingen er drie legs met de darts mee voor een 3-2 tussenstand. Copeland was in zijn eigen leg niet in 15 pijlen uit en dat werd keihard afgestraft; Brooks brak in 14 pijlen terug naar 3-3. Toch kon Brooks de break niet verzilveren, Copeland brak met een 52-finish naar een 4-3 voorsprong en mocht zelf beginnen om voor de titel te gooien. Brooks antwoordde met een 15-darter door 66 uit te gooien en dwong zo een beslissende leg af. Beide heren waren aan elkaar gewaagd in de negende leg. Copeland miste tops vanaf een 74-finish, maar mocht terug komen nadat Brooks zelf twee matchdarts miste op tops. Copeland bleef koel en verzekerde zich via tops van de titel.

Bij de dames was het een herhaling van de finale van de Isle of Man Classic, Beau Greaves tegen Rhian O’Sullivan. Opnieuw was het Greaves die de titel pakte, met een 5-1 overwinning gaf ze de Welshse geen kans. Anca Zijlstra verloor bij de laatste 16.

Heren
Halve finales
Jordan Brooks 4-1 Paul Hogan
Barry Copeland 4-1 Patrick Quinn

Finale
Barry Copeland 5-4 Jordan Brooks

Dames
Halve finales
Beau Greaves 4-1 Suzanne Smith
Rhian O’Sullivan 4-1 Deta Hedman

Finale
Beau Greaves 5-1 Rhian O’Sullivan

Budapest Classic

Zaterdag werd in de hoofdstad van Hongarije, het ‘Bronze’-gerankte Budapest Classic georganiseerd. Een totaal van 169 heren, 28 dames, 32 jongens en 4 meisjes hadden zich ingeschreven om te strijden voor de titels. Er kon vanaf de laatste 16 punten verdiend worden voor de WDF Ranking. Van de 8 geplaatste spelers in het herentoernooi lukten dit twee spelers niet; Antony Allen en Laszlo Kadar.

Drie Nederlanders wisten de kwartfinales te bereiken in Boedapest. Jelle Klaasen en Moreno Blom wisten door te stoten naar de halve finales, terwijl Alexander Merkx een 4-2 voorsprong uit handen gaf tegen Patrik Kovacs. In de halve finales kende de nummer één geplaatste Klaasen geen problemen met Jozsef Rucska (5-2), terwijl Blom een beslissende negende leg nodig had om thuisfavoriet Kovacs met 5-4 te verslaan.

De finale ging dus tussen twee Nederlanders. Het was Blom die ijzersterk begon door de eerste vier legs te pakken, waaronder een 13-darter om Klaasen in de eerste leg te breaken. In de vijfde leg kwam ‘The Cobra’ ook op het scorebord, dit gebeurde met een 11-darter. Blom antwoordde met een 112-finish en kwam daarmee op matchpoint; 5-1. In de zevende leg kreeg Klaasen meerdere pijlen op de dubbel om zijn eigen leg te behouden, maar miste. Blom gooide dubbel 6 en bezorgde zich hiermee een tweede WDF-titel, opnieuw in Hongarije.

Bij de dames bleef de titel in eigen land. Veronika Ihász kende geen problemen in de finale met de nummer één geplaatste Paula Jacklin, de Hongaarse won met 5-0. De jeugdtoernooien werden gewonnen door Balazs Szotak en Krisztina Turai.

Heren
Halve finales
Jelle Klaasen 5-2 József Rucska
Moreno Blom 5-4 Patrik Kovacs

Finale
Moreno Blom 6-1 Jelle Klaasen

Dames
Halve finales
Paula Jacklin 5-2 Maud Jansson
Veronika Ihász 5-1 Jitka Cisarova

Finale
Veronika Ihász 5-0 Paula Jacklin

Jongens finale
Balazs Szotak 4-3 Andras Borbely

Meisjes finale
Krisztina Turai 4-0 Zoe Könyves

Budapest Masters

Zondag werd in Boedapest opnieuw een ‘Bronze’-gecategoriseerde toernooi afgewerkt, de Budapest Masters. Een totaal van 130 heren, 27 dames, 32 jongens en 3 meisjes deden een gooi naar de titel. Net als zaterdag kon er vanaf de laatste 16 pas punten verdiend worden. Één geplaatste speler lukten dit wederom niet; Anthony Allen.

Dit betekende dat Jelle Klaasen, Moreno Blom en Alexander Merkx opnieuw de laatste 16 hadden gehaald. Dit was echter wel meteen het eindstation voor Merkx, hij verloor met 4-2 van Dalibor Smolik. Ten opzichte van zaterdag was er slechts één wijziging bij de halve finalisten. Benjamin Pratnemer bereikte de halve finale. Daarin moest hij zich met 5-3 erkennen in Klaasen. In de andere halve finale zorgde de Hongaar Patrik Kovacs voor revanche, hij versloeg Blom met 5-4.

Het was Kovacs die de finale mocht beginnen, maar liep al snel tegen een achterstand aan. De nummer één van de WDF won namelijk de eerste twee legs van de finale. Daarna gingen er twee legs met de darts mee. In de vijfde leg brak Klaasen voor de tweede keer in de finale, met een 16-darter werd het 4-1. Deze break werd niet verzilverd, met twee 180’ers brak Kovacs terug en kon via dubbel één zijn eigen leg houden voor 4-3. De resterende drie legs gingen allemaal met de darts mee, waardoor ‘The Cobra’ via dubbel 8 zijn eerste WDF-titel van 2023 binnensleepte.

Bij de dames zorgt Veronika Ihász voor dubbelslag. In de finale versloeg ze de Zweedse Maud Jansson met 5-1. De jeugdtitels ging naar de Krisztina Turai en Andras Borbely.

Heren
Halve finales
Jelle Klaasen 5-3 Benjamin Pratnemer
Patrik Kovacs 5-4 Moreno Blom

Finale
Jelle Klaasen 6-4 Patrik Kovacs

Dames
Halve finales
Maud Jansson 4-3 Paula Jacklin
Veronika Ihász 4-3 Jitka Cisarova

Finale
Veronika Ihász 5-1 Maud Jansson

Jongens finale
Andras Borbely 4-2 Marcell Kaszas

Meisjes finale
Krisztina Turai 4-2 Dorina Sipos

Image courtesy of FOTO: Jos Groen Fotografie
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *