Reece Colley

WDF Weekoverzicht: Colley en Ashton naar WK

Afgelopen weekend was een enorm druk weekend vol met WDF-toernooien; één ‘Gold’-toernooi, twee ‘Silver’-toernooien en één ‘Bronze’-toernooi. Lees hier alles over.

Auckland Open

Zaterdag stond in Auckland het ‘Bronze’-gerankte Auckland Open op het programma. Een totaal van 67 heren en 22 dames streden om de titels. Bij de heren was Haupai Puha, afwezig vanwege zijn deelname aan de World Series of Darts Finals. Ben Robb was de grote favoriet en behaalde zonder al te veel moeite de halve finales. Daarin bleek AJ Tekira hem toch te sterk te zijn, met een 4-3 overwinning bereikte hij de finale. Aan de andere kant van het schema behaalde Mark Cleaver de finale, hij versloeg de nummer 2 geplaatste Johnny Tata met 5-2. In de finale bleek de ervaren Cleaver toch de betere en pakte met een 5-2 overwinning zijn eerste titel van het jaar.

Bij de dames mocht Nicole Regnaud voor de derde keer dit jaar zegevieren. In de finale versloeg ze concurrente Wendy Harper in een beslissende leg. In de halve finale had Regnaud ook een zevende leg nodig tegen Victoria Monaghan.

British Classic

Zaterdag werd er gestart in Bridlington met het ‘Silver’-gecategoriseerde toernooi, de British Classic. 306 heren, 82 dames, 33 jongens en 9 meisjes stonden aan de oche om te strijden voor de titels. Vanaf de laatste 32 werden er punten toegekend aan de ranking. Veel topspelers lukten het niet om deze ronde te halen. Nick Duff (laatste 128), Aaron Turner (laatste 128), Steve Hine (laatste 128), Richard Veenstra (laatste 128), Ryan Hogarth (laatste 64), Chris Landman (laatste 64), Ryan Murray (laatste 64), Luke Littler (laatste 64) verloren vroegtijdig.

Jamie Lewis, James Richardson, Gary Stone, Michael Warburton, Mark Barilli, Gary Stone en Shaun McDonald wisten de laatste 16 bereiken. Uiteindelijk stoomden Richardson en Stone door naar de halve finales. De andere halve finalisten werd Davie Kirwin (4-2 zege op Gary Robson) en Reece Robinson (4-2 zege op John Crossley).

De halve finales en de finale van de heren en dames werden zondagavond afgewerkt op het podium. Richardson had geen enkele moeite met Kirwan en bereikte met een whitewash de finale. Stone versloeg in de andere halve finale Robinson met 5-3.

Stone begon indrukwekkend aan de finale, hij won van de eerste 5 legs er 4 waardoor hij een ruime voorsprong van 4-1 in handen had. Stone won zijn legs in 13,12,16 en 17 darts. Toen begon Richardson de triples ook te vinden en finishte enorm goed. Met een o.a. 87-finish en een 12-darter trok de Engelsman de finale gelijk; 4-4. In leg 9 miste Stone één pijl op de bull om zijn eigen leg te houden, waarna Richardson via dubbel 16 de break en de voorsprong pakte. Toch leek het erop dat de Schot meteen terug ging breaken, hij stond na 15 darts op 58 te wachten. Toch kreeg hij geen kans meer ‘Ruthless’ produceerde een fantastische 132-finish (25-T19-BULL) en won daarmee zijn tweede titel van het jaar!

Bij de dames won Beau Greaves haar negende WDF-titel van 2022. In de finale versloeg ze Lisa Ashton met 5-1. Noa-Lynn van Leuven en Aileen de Graaf kwamen dichtbij de finale, maar verloren in de halve finales. De jeugdtitels gingen naar Iyla Leightley en Thomas Banks. Banks wist zaterdagavond in zijn halve finale zelfs een 9-darter te gooien.

North Queensland Classic

Zondag stond in Townsville het ‘Silver’-gerankte North Queensland Classic op het programma. Een totaal van 50 heren en 22 dames begonnen het toernooi in een groepsfase. Bij de heren waren spelers als Peter Machin, Raymond Smith en Jeremy Fagg allemaal aanwezig. Toch wisten ze alle drie niet de finale te behalen. Fagg verloor in de laatste 16, terwijl topfavoriet Smith het in dezelfde ronde moest afleggen tegen Rob Woods. Machin behaalde de halve finales, maar werd door verrassend verslagen door John Matheson met 5-1. Hij trof in de finale Aaron Morrison, hij versloeg Brendon Saunders in de halve finales.

De finale werd geen spannende partij. Matheson kwam totaal niet opdagen. Morrison won de eerste 5 legs van de partij met finishes van o.a. 125 en 143. In leg 6 deed Matheson wat terug met een 17-darter voor 5-1. Een leg later maakte Morrison het zakelijk af, dankzij een 96-finish pakte Morrison zijn eerste WDF-titel in twee jaar.

Bij de dames won Kym Mitchell haar tweede toernooi van het jaar. De Australiër verloor geen enkele leg in het hele toernooi. In de halve finales werd Venus Johnson verslagen, waarna ze Seini Vakanofiti in de finale met 5-0 versloeg!

British Open

Zondag stond het British Open op het programma, een ‘Gold’-toernooi. Een totaal van 292 heren en 74 dames streden in Bridlington om twee WDF WK-tickets, de winnaars van beide categorieën zouden zich automatisch kwalificeren. De top 3 geplaatste heren stelden teleur. Neil Duff en James Hurrell verloren bij de laatste 128, terwijl Luke Littler een ronde later werd uitgeschakeld.

Zes Nederlanders behaalden punten. Jeffrey Mansveld, Moreno Blom en Tom van den Hoogen (versloeg Hurrell) verloren bij de laatste 64, een ronde later zat het toernooi erop voor Mike van Leeuwen. Chris Landman en Richard Veenstra stoomden allebei door naar de kwartfinales, waar ze tegenover elkaar stonden. In een spannende partij waarin beide heren matchdarts misten, was het Landman die de halve finales bereikte. Andere spelers die de kwartfinales bereikten waren Gary Stone, Mark Barilli, Jim McEwan, Jamie Lewis en Shaun McDonald. Uiteindelijk waren het Reece Colley, Thomas Gregory en Jamie Lewis die zich bij Landman voegden bij de laatste 4.

Zondagavond stonden de halve finales en finale van de heren en dames op het programma. Colley boekte zijn finaleplaats door met 5-2 te winnen van Thomas Gregory. Aan de andere kant van het schema was het de Nederlander Chris Landman die de finale bereikte. Hij won met 5-1 van een Jamie Lewis, die bij lange na niet zijn niveau haalde.

De laatste finale van het weekend werd begonnen met drie keer het houden van hun eigen leg. In leg 3 brak Landman met een 17-darter en verzilverde die met een 56-finish voor een 3-1 voorsprong. Toch trok Colley de stand snel gelijk; met een 15- en 13-darter stond het na 6 legs 3-3. Colley hield vervolgens ook zijn eigen leg, waardoor hij de voorsprong pakte. In de achtste leg kreeg Landman drie pijlen op de dubbel om de stand gelijk te trekken, maar miste. De Engelsman pakte zijn kans en kwam via dubbel 10 op matchpoint. Een leg later maakte ‘Chaos’ het meteen af, met een 70-finish versloeg hij Landman en kwalificeert zich hiermee automatisch voor het WDF WK!

Bij de dames ging Lisa Ashton er met de titel en een WDF WK-ticket vandoor. In de finale versloeg ze Aileen de Graaf met duidelijke cijfers; 5-1. Anca Zijlstra haalde knap de halve finales.