Paul Lim - Bud Brick Memorial 2022

WDF Weekoverzicht: Lim wint in Japan, Robb naar WK

Afgelopen weekend werd er niet gedart in Europa, maar wel in Japan en Nieuw-Zeeland. In Tokio stonden twee toernooien in de categorie ‘Silver’ op het programma, terwijl in Nieuw-Zeeland een ‘Gold’-toernooi op het programma stond met twee tickets voor het WDF WK! Lees hier meer.

Bud Brick Memorial

In Tokio stond zaterdag het ‘Silver’-gerankte Bud Brick Memorial op het programma. Een totaal van 64 heren en 23 dames begonnen aan het toernooi. Bij de heren waren o.a. Masumi Chino en PDC WK Qualifier Nobuhiro Yamamoto aanwezig, maar ook een toch wel verrassende deelnemer; de 68-jarige Paul Lim.

Mitsuhiko Tatsunami was de nummer één geplaatste speler bij de heren en bereikte zonder nederlagen in de groepsfase de laatste 32, dit gold ook voor Yamamoto. Chino en Lim verloren allebei één partij maar bereikten wel de knock-outfase. Yamamoto, Chino en Lim behaalden vervolgens zonder veel problemen de kwartfinales, Lim versloeg in de laatste 16 Aiki Oishi met 4-1 door een gemiddelde van 100,74 te noteren. Tatsunami werd bij de laatste 32 uitgeschakeld. Lim versloeg vervolgens in de kwartfinales Yamamoto met 4-2, in een partij waarbij beide heren een gemiddelde van 90+ noteerden. ‘The Singapore Slinger’ stoomde vervolgens door naar de finale, waar hij Chino trof.

In de finale gingen de eerste drie legs met de darts mee. Daarna miste Chino veel dubbels, waarvan Lim optimaal gebruik van maakte. Lim won de laatste 3 legs op een rij (waaronder twee breaks) in 16, 21 en 14 darts voor een 5-1 overwinning en zijn eerste WDF-rankingtitel sinds 2005!

Bij de dames won Mayumi Ouchi haar achtste WDF-titel. In de finale versloeg ze Kiyo Shimizu met 5-3. Mikuru Suzuki was zaterdag niet aanwezig in Tokio.

Japan Open

Zondag stond in Tokio de 47ste editie van de Japan Open op het programma, opnieuw een ‘Silver’-gerankt toernooi. Een totaal van 96 heren en 28 dames streden mee om de titels. In vergelijking met het toernooi op de zaterdag waren er toch wat wijzigingen in het deelnemersveld voor de heren. Paul Lim en Mitsuhiko Tatsunami waren opnieuw aanwezig, Masumi Chino nam niet deel aan de Japan Open. Yuya Higuchi, Shingo Enomata en Tomoya Goto waren er in vergelijking met zaterdag wel bij.

Lim speelde een ijzersterk toernooi, met 5 gemiddeldes boven de 90 (waaronder twee 100+) behaalde hij zijn tweede finale van het weekend zonder enige problemen. In de finale trof hij de nummer één geplaatste Tatsunami. De Japanner was o.a. te sterk voor Nobuhiro Yamamoto in de kwartfinales met 4-3.

In de finale begon Lim goed, hij won de eerste twee legs van de partij. Toch wist Tatsunami zich knap terug te vechten in de wedstrijd, met o.a. een 82-finish stond het na 4 legs 2-2. In de vijfde leg kreeg Tatsunami zelfs meerdere pijlen om Lim te breaken, maar liet dat onbenut. Lim hield via dubbel 7 zijn eigen leg, waarna hij zijn Japanse tegenstander in 17 darts brak; 4-2. Tatsunami brak nog wel terug, maar zag in leg 8 ‘The Singapore Slinger’ met een 104-finish 5-3 winnen en bleef daarmee ongeslagen in Tokio!

Bij de dames was dit keer Mikuru Suzuki wel aanwezig en wist meteen haar tweede titel van 2022 te pakken. In de halve finales en finale verloor de Japanse geen leg. In de finale won ze met 5-0 van Yoko Tsukui die in de halve finales met 4-3 te sterk was voor Kasumi Sato.

New Zealand Open

Zondag stond in de Nieuw-Zeelandse stad Motueka één van de belangrijkste toernooien van het jaar op het programma, de New Zealand Open in de categorie ‘Gold’. De winnaars zouden zich automatisch kwalificeren voor het aankomende WDF WK! Veel spelers kwamen opdagen en dat was te zien aan de deelnemersaantallen; 300 bij de heren en 111 bij de dames! Bij de heren waren de grote favorieten als Ben Robb, Haupai Puha, Warren Parry, Landon Gardiner en AJ Tekira allemaal aanwezig.

De eerste speler die van de bovenstaande namen werd uitgeschakeld was Warren Parry in de laatste 16, hij verloor met 4-1 van Jimmy Samuels. Een ronde later viel ook het doek voor Landon Gardiner en AJ Tekira. In de halve finales won Puha met 5-1 van John Hurring en was Robb met 5-3 sterk voor Corbett. Voor de derde keer dit jaar stonden de heren tegenover elkaar in de finale van een WDF-toernooi.

Opnieuw zorgden de spelers voor spektakel. De laatste twee finales eindigden in een 5-3 overwinning voor één van beide heren. Dit keer moest er een beslissende leg aan te pas komen en het was ‘Big Rig’ die succesvol was. Robb mocht zich klaar gaan maken voor zijn debuut op aankomende WDF WK!

Bij de dames zorgde Victoria Monaghan voor een daverende verrassing. De Nieuw-Zeelandse won in de finale met 5-4 van één van de topfavorieten Wendy Harper, die in de halve finales nog met 4-2 won van Nicole Regnaud. Monaghan zullen we later dit jaar terug zien op het WDF WK.