Search
Aletta Wajer

WDF Weekoverzicht: Plaisier en Wajer winnen in België

Een druk WDF-weekend is weer afgerond. Naast de Australian Open, stonden er nog 3 ‘Silver’-toernooien (één in Australië, twee in België) op het programma. Lees hier meer.

Junior Pacific Masters

De Junior Pacific Masters, de jeugdtoernooien van de Pacific Masters, stonden vrijdag al op het programma in Moama. Een totaal van 24 jongens en 15 meisjes begonnen aan het toernooi. Bij de jongens bleven Mitchell Galby en Zane Kilroy over in de finale. Na een 2-0 en 4-3 voorsprong voor Kilroy, was het toch Galby die de laatste twee legs won en zo de titel en een WDF World Masters-plek bemachtigde.

Bij de meisjes stonden de regerend winnares, Faith Kainuku, en Janiya Finlay in de finale. Nadat de eerste drie legs met de darts mee gingen, was het Kainuku die in leg 4 de break plaatste. Leg 5 en 6 gingen uiteindelijk ook naar Kainuku die hiermee haar titel verdedigde.

Jongensfinale
Mitchell Galby 5-4 Zane Kilroy

Meisjesfinale
Faith Kainuku 5-1 Janiya Finlay

Antwerp Open

Zaterdag stond het ‘Silver’-gerankte Antwerp Open op het programma met 406 heren, 78 dames, 28 jongens en 8 meisjes in actie. Bij de heren en dames konden er pas punten gesprokkeld worden bij de laatste 32. Bij de heren lukten dit de geplaatste spelers Moreno Blom, Aaron Turner, Ben Hazel, Ryan Murray, Jordan Brooks, Lászlo Kádar, Chris Landman en Alexander Merkx niet. Uiteindelijk wisten 15 Nederlanders wel bij de laatste 32 te komen.

Daarvan wisten alleen Wesley Plaisier en Kay Smeets de kwartfinales te behalen, Plaisier deed dit na een 4-3 overwinning op de nummer één geplaatste James Hurell. Jurrit van Essen, Dennie Olde Kalter, Gian van Veen, Jeffrey Bekema en Willem Mandigers verloren bij de laatste 16. De kwartfinales was het eindstation voor Plaisier, Nick Kenny versloeg hem met 4-1. Smeets deed het nog iets beter, met overwinningen op Antony Allen én Kenny bereikte hij zelfs de finale.

Daarin trof hij ‘Fireball’ Jamie Lewis. Hij was eerder op de dag te sterk voor o.a. Darren Johnson (4-1), Diogo Portela (4-0) en Andy Baetens (4-1). In de finale speelde de Welshmen de partij van het toernooi, met een gemiddelde van 101 versloeg hij Smeets met 5-2 en pakte daarmee zijn tweede WDF-rankingtitel bij de heren.

Bij de dames ging de titel naar de 28-jarige Aletta Wajer. De Nederlandse wist haar allereerste WDF-rankingtitel op haar naam te schrijven door achtereenvolgens Lorraine Winstanley (4-3), Deta Hedman (4-2) en Laura Turner (5-3) te verslaan. Knappe prestatie! Bij de jeugd ging de titels naar Enrico Frank en Jana Leys.

Pacific Masters

Naast de Australian Darts Open werd er aan de andere kant van de wereld nog een toernooi gehouden: de Pacific Masters. Het toernooi viel in de categorie ‘Zilver’, ook een uitstekende kans voor de spelers die de Australian Darts Open speelden om nog meer punten te sprokkelen. Jelle Klaasen koos ervoor om hier niet te spelen, maar Neil Duff, Lisa Ashton en Beau Greaves deden dit wel.

Duff werd in de Australian Darts Open nog in de halve finale uitgeschakeld, een dag later kende hij een stuk meer succes. In de finale trof hij Haupai Puha, die voor de tweede keer in twee dagen een finale verloor. Dit keer miste hij geen matchdarts: Duff won met 6-2. Bij de vrouwen werd Mikuru Suzuki verrassend snel uitgeschakeld door Kym Mitchell (3-2), terwijl Beau Greaves ook de dubbel niet kon voltooien. Greaves verloor in de halve finale van Lisa Ashton. Tori Kewish haalde knap de finale, maar ‘The Lancashire Rose’ was hierin toch te sterk. Voor het eerst sinds het verliezen van haar tourkaart won Ashton zo weer een WDF-toernooi.

Belgium Open

In België lagen er weer kansen voor onze landgenoten. Bij de vrouwen was er in tegenstelling tot op de zaterdag minder succes, maar bij de mannen des te meer. Drie Nederlanders haalden de kwartfinales: Chris Landman en Johan van Velzen troffen elkaar en uiteindelijk was het Van Velzen, winnaar van het NK, die aan het langste eind trok. Plaisier versloeg hier knap de winnaar van de zaterdag, Jamie Lewis.

Uiteindelijk bereikten beide Nederlanders de finale: Van Velzen versloeg knap Andy Baetens in de halve finale, terwijl Plaisier afrekende met Martyn Turner. In de finale was het eenrichtingsverkeer. Plaisier kende geen enkele moeite met Van Velzen en won met 5-0, waardoor hij zijn eerste WDF-titel in zijn carrière won.

Bij de vrouwen leek Patricia de Peuter lang voor een stunt te zorgen: de Belgische versloeg onder andere Deta Hedman, waarna ze pas in de halve finale haar meerder moest erkennen in Lorraine Winstanley. Laura Turner, op de zaterdag nog verliezend finalist, kon nu aan het einde van de dag wel juichen. In de finale won ze met 5-3 van Winstanley. Bij de jeugd zorgden Enrico Frank en Jana Leys voor de dubbelslag: beide spelers waren onverslaanbaar dit weekend.