Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Danny van Trijp

Nederland heerst op Challenge Tour: Van Trijp en Van Veen winnen

Na drie maanden is de Challenge Tour vrijdagochtend hervat in Hildesheim. De aankomende drie dagen worden vijf toernooien afgewerkt. Danny van Trijp en Gian van Veen mochten zegevieren. Lees hier meer.

Challenge Tour 11

Er stonden 158 spelers aan de start van het eerste toernooi van het weekend, Challenge Tour 11. De grote afwezigen waren Lee Evans (7de) en Steve Haggerty (11de). Scott Williams is natuurlijk dé man in vorm op het moment bij de Challenge Tour, met een Players Championship-titel en drie Challenge Tour-titels op zak dit jaar. De Engelsman bereikte de laatste 16 zonder enige problemen, maar moest het daar wel afstaan tegen Chris Landman met 5-3. Zijn directe concurrenten wisten er niet meteen van te profiteren, behalve Danny van Trijp en Karel Sedlacek.

De Nederlander en de Tsjech stonden voor het eerste toernooi gepositioneerd op de derde en vijfde plaats op de Order of Merit. Beide spelers wisten de halve finales te behalen en troffen elkaar daar. Van Trijp was nipt de sterkste met 5-4 en bereikte daarmee zijn derde finale van het seizoen. Eerder op de dag versloeg hij ook al Arsen Ballaj (5-2), Paulo Ferreira (5-4), Ciaran Teehan (5-2), Roy van de Griendt (5-3) en Patrick van den Boogaard (5-4).

Aan de andere kant van het schema bleef de Dutch Open-kampioen Jelle Klaasen over. Na veel zelfvertrouwen te hebben gekweekt, versloeg hij vrijdagmiddag Ulrich Jansen (5-0), Diogo Portela (5-1), Kevin Garcia (5-2), Darren Penhall (5-1), Daryl Pilgrim (5-3) en Graham Usher (5-4) voor zijn eerste Challenge Tour-finale.

In de finale stonden dus twee Nederlanders tegenover elkaar, zou het de tweede Challenge Tour-titel worden voor Van Trijp of de eerste voor Klaasen? Het was Van Trijp die uit de startblokken vloog. Met finishes van o.a. 100 en 146 nam hij een 3-0 voorsprong. In vierde leg miste Van Trijp een 118-finish op tops, waarna Klaasen instapte en met een 89-finish terug brak. De break werd een leg later ook verzilverd dankzij een magistrale 147-finish; 3-2. Van Trijp hield vervolgens keurig in 16 pijlen zijn eigen leg en kwam zo op matchpoint. Klaasen kreeg in leg 7 één kans om in de wedstrijd te blijven, maar een 109-finish werd gemist. Van Trijp checkte 44 uit en pakte daarmee zijn tweede Challenge Tour titel en doet daarmee goede zaken richting het WK.

Danny van Trijp: 95,86 / 50%
Jelle Klaasen: 92,19 / 22%

Challenge Tour 12

Dezelfde 158 spelers begonnen vrijdagmiddag aan het tweede toernooi van de dag. Veel spelers aan de top van de Challenge Tour Order of Merit verloren vroegtijdig in het toernooi, geen enkele speler uit de top 9 bereikte de laatste 32. Wie zouden gaan profiteren van deze kans? Chas Barstow, David Pallett, Robert Owen, Graham Usher, Ciaran Teehan en 8 Nederlanders bereiken allemaal de laatste 32.

Na een lange dag bleven David Pallett en Gian van Veen over in de finale. Pallett bereikte, na het winnen van de England Open afgelopen weekend, de finale door Derek MaClean (5-1), Robbie Knops (5-4), Paulo Ferreira (5-0), Kenny Neyens (5-3), Jeremy van der Winkel (5-2) en Chas Barstow (5-4) te verslaan.

Gian van Veen is de afgelopen weken enorm goed bezig en ging daarmee verder in Hildesheim. Na het behalen van een Development Tour finale en het winnen van een week in de Online Darts Live League, behaalde de Nederlander vrijdag zijn allereerste finale op de Challenge Tour. Dit deed hij met indrukwekkende zeges op Callum Francis (5-2), Roberto Vandaele (5-1), Stephan Griese (5-0), Francois Schweyen (5-3), Ciaran Teehan (5-2) en Davy Proosten (5-0).

In de finale begon Van Veen als betere speler. Met een 64-finish hield Van Veen zijn eigen leg, waarna hij met een 11-darter Pallett meteen brak voor een 2-0 voorsprong. Van Veen kreeg vervolgens alle kans om de break te verzilveren, maar miste 7 pijlen op de dubbel. Pallett brak meteen terug en zorgde met een 57-finish voor een gelijke stand; 2-2. Daarna gingen alle legs met de darts mee, waardoor er een allesbeslissende leg moest komen. De 20-jarige Nederlander gooide in leg 7 een 10-darter, waarna Pallett met een 13-darter er 4-4 van maakte. Ondanks dat Pallett met een score van 140-score begon, vervolgde hij dit met scores van 56-81 en 43. Van Veen kreeg het scorend wel voor elkaar en wist met scores van 81-96-96-98 en een knappe 130-finish zijn allereerste PDC-titel te pakken!

Gian van Veen: 97,81 / 36%
David Pallett: 88,02 / 50%

Nederlanders

De Nederlanders kunnen tevreden terugkijken op de eerste dag in Hildesheim. Naast dat Van Trijp en Klaasen de finale bereikten van Challenge Tour 11, behaalden drie Nederlanders de kwartfinales; Roemer Mooijman, Chris Landman en Patrick van den Boogaard. Voor Jimmy van Schie en Roy van de Griendt zat het eerste toernooi van het weekend erop in de laatste 16.

Tijdens het tweede toernooi van de dag stond er naast Gian van Veen nog een Nederlander in de halve finales; Davy Proosten. Voor Jeremy van der Winkel was de kwartfinales het eindstation, terwijl Jurjen van der Velde en Sven van Dun verloren bij de laatste 16.

Order of Merit

Na precies de helft van alle Challenge Tour-toernooien dit seizoen leidt Scott Williams nog altijd het klassement. Danny van Trijp is door zijn titel naar de tweede plaats geklommen en doet daarmee goede zaken voor het WK en de tourkaart-race.

Na 24 toernooien plaatst de top 2 zich voor het WK en pakt daarnaast ook een tourkaart voor de aankomende twee seizoenen. Door de resultaten die Williams heeft geboekt op de Pro Tour staat de Engelsman op dit moment hoog genoeg op de rankings voor een WK-plek en een tourkaart. Hierdoor hebben Van Trijp en Stephen Burton momenteel een WK-plaats en een tourkaart in handen via de Challenge Tour.

  1. Scott Williams 6550
  2. Danny van Trijp 5100
  3. Stephen Burton 4150
  4. Karel Sedlacek 3300
  5. Jim McEwan 2950
  6. Andy Jenkins 2850
  7. Lee Evans 2500
  8. Gian van Veen 2350
Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *