Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Martijn Kleermaker

Voorbeschouwing PDC WK 2022: Dag 13 Avondsessie

Nog één Nederlander maakt kans op de wereldtitel: Martijn Kleermaker. In de laatste sessie van 2022 neemt hij het op tegen James Wade. Nog twee andere krakers maken de avond vol.

James Wade vs Martijn Kleermaker

Martijn Kleermaker houdt de Nederlandse eer hoog, maar om de kwartfinales te bereiken moet hij wel winnen van James Wade. Als er over favorieten voor de WK-titel wordt gesproken, staat de naam van James Wade er vaak niet bij. ‘The Machine’ heeft in zijn toch al lange carrière nog nooit een WK-finale gehaald, maar begint wel als nummer vier aan dit toernooi. Daarnaast won hij dit jaar de UK Open en haalde hij de halve finale op de Grand Slam. De Engelsman behoort tot de absolute top, maar kan hij het dan eindelijk een keer gaan waarmaken op het allergrootste toernooi van het jaar? Op de vloer was het dit jaar iets minder. Twee keer haalde hij de halve finales, geen enkele schopte hij het tot de laatste twee. Zijn gemiddelde van 94.66 viel dit jaar wel wat tegen. Ook in zijn eerste wedstrijd dit WK, tegen Maik Kuivenhoven, maakte hij geen indruk. Door een positieve test van Vincent van der Voort kreeg hij daarna ook nog eens een BYE, waardoor het al tien dagen geleden is dat de Engelsman voor het laatst in actie kwam.

Met een knappe 8ste plaats op de Pro Tour Order of Merit kwalificeerde Martijn Kleermaker zich opnieuw voor het WK. Op de Pro Tour behaalde Kleermaker zijn allereerste Players Championship finale, die hij nipt verloor van landgenoot Dirk van Duijvenbode. Naast een finale bereikte Kleermaker ook nog een kwartfinale en twee keer de laatste 16. Kleermaker mocht aan de volgende TV-toernooien meedoen het afgelopen jaar; UK Open, World Grand Prix en de Players Championship Finals. Bij de World Grand Prix en de Players Championship Finals werd er in de eerste ronde verloren, door het missen van teveel dubbels. Op de UK Open kende ‘The Dutch Giant’ wel succes. De Nederlander won van Wayne Jones, Martin Schindler, Jamie Hughes en Callan Rydz voor een plaats bij de laatste 16. Daar was Luke Humphries uiteindelijk met 10-4 te sterk. Kleermaker noteerde een jaargemiddelde van 91,41. In zijn eerste wedstrijd dit WK rekende hij met 3-1 af met John Michael. Op de dubbels is er verbetering nodig, scorend ging het bij vlagen uitstekend. Tegen Simon Whitlock ging het dubbelen al wat beter. De Nederlander zorgde voor een stunt door de nummer 20 van de wereld uit te schakelen, waarna bij de laatste 32 een nog grotere stunt volgde. Joe Cullen werd met 4-3 verslagen, nadat Kleermaker eerst nog een 3-0 voorsprong zag verdampen. Bij vlagen speelde ‘The Dutch Giant’ briljant. Toch is een partij tegen James Wade niet met andere wedstrijden te vergelijken. Darts Actueel verwacht dat Wade beter speelt dan in zijn openingswedstrijd, waardoor Kleermaker het moeilijk gaat krijgen. Wij voorspellen een 4-2 zege voor ‘The Machine’.

Gary Anderson vs Rob Cross

Een absolute topper tussen Gary Anderson en Rob Cross is de tweede wedstrijd van de avond. Anderson is dit jaar als zesde geplaatst. Op TV was Anderson toch wel wat wisselvallig. Op de UK Open en de World Grand Prix verloor Anderson meteen in zijn eerste partij. Op de World MatchplayGrand Slam of Darts en de Players Championship Finals werd ‘The Flying Scotsman’ uitgeschakeld in de laatste 16. Tijdens de vloertoernooien heeft Anderson drie keer de kwartfinales gehaald, waarbij hij één keer het tot de halve finales schopte. Op dag twee van het WK versloeg Anderson in een interessante partij Adrian Lewis met 3-1 in sets, beide heren lieten niet hun niveau zien wat ze normaal gesproken kunnen halen. Anderson eindigde op een gemiddelde van 93,74 en een dubbelpercentage van 45,8%. Gisteravond kwam de Schot pas weer in actie. Tegen Ian White kwam hij zelfs met 3-0 achter, maar net als Dirk van Duijvenbode eerder dit toernooi won hij die wedstrijd alsnog. Bij vlagen was het sterk, maar tegen Cross zal het toch een stuk beter moeten.

Cross is bezig aan een sterke comeback dit jaar. ´Voltage´ was langzaam aan het afglijden op de wereldranglijst, totdat hij uit het niets het EK won. Vanaf dit moment lijkt alles mee te zitten voor de Engelsman. Op Players Championship 26 won hij zijn eerst vloertitel sinds 2018, terwijl hij op de Grand Slam of Darts de kwartfinale haalde. Op de Players Championship Finals ging hij onderuit tegen Ryan Searle bij de laatste 16. Toch lijkt Cross qua spel en gemiddeldes alweer op de oude Cross die ooit het WK won. Als outsider begint hij aan dit toernooi, maar hij weet hoe het is om te winnen in Ally Pally. Dit liet hij in zijn eerste wedstrijd tegen Raymond van Barneveld ook zien. Cross kwam 1-0 achter, maar gaf Van Barneveld daarna weinig kansen meer. Tegen Daryl Gurney speelde hij een fantastische partij, waarbij het net leek alsof de Cross die ooit wereldkampioen werd weer terug was. Zijn gemiddelde kwam uiteindelijk maar net onder 100 uit, de wedstrijd werd gewonnen met een 170-finish. Darts Actueel denkt dat Cross te sterk zal zijn voor Anderson. De Engelsman is de laatste maanden gewoon een stuk beter in vorm dan zijn tegenstander en dus voorspellen wij een 4-2 zege voor ‘Voltage’.

Peter Wright vs Ryan Searle

Peter Wright en Ryan Searle sluiten het jaar af. Wright heeft opnieuw een goed jaar gedraaid met twee titels op TV. In juli wist hij met overmacht de World Matchplay te winnen, door o.a. Michael van Gerwen en Dimitri van den Bergh op weg naar de titel te verslaan. Het laatste toernooi voor het WK werd ook gewonnen door ‘Snakebite’. Opnieuw versloeg de Schot Michael van Gerwen op weg naar de finale. In de finale versloeg hij Ryan Searle in een beslissende leg. Daarnaast werd ook nog de finale behaald van de Grand Slam of Darts, maar deze werd verloren van Gerwyn Price. Op de rest van de TV-toernooien presteerde Wright toch wel ondermaats, zo verloor hij op de World Grand Prix en het EK in de eerste ronde. Op de vloer schreef Wright 4 titels op zijn naam het afgelopen jaar, het meeste van iedereen. Met een jaargemiddelde van 97,59 komt Wright op plek 6 achter Van Gerwen, Price, Clayton, De Sousa en Van den Bergh. Met twee finales in de laatste twee TV-toernooien lijkt de wereldkampioen van 2020 helemaal klaar voor het WK. In zijn eerste wedstrijd tegen Ryan Meikle was het niet overtuigend, maar toch won de Schot met 3-0. Tegen Damon Heta leek ‘Snakebite’ flink in de problemen te komen. Hij kwam met 2-0 achter, maar na een pijlenwissel werd er alsnog met 4-2 gewonnen. In de laatste vier sets maakte hij veel indruk.

‘Heavy Metal’ is bezig aan zijn beste jaar in zijn carrière. Nadat hij op het vorige WK de laatste 16 haalde bleef het eerst even rustig, maar naarmate het einde van het jaar naderde werd het steeds beter. Op Players Championship 15 greep hij zijn tweede titel van zijn carrière, terwijl hij ook nog drie andere finales verloor. Op de Players Championship Finals kwam het absolute hoogtepunt: ‘Heavy Metal’ haalde de finale, waarin hij maar nipt verloor van Peter Wright. Op de World Grand Prix had hij eerder ook al de kwartfinale gehaald. Zijn gemiddelde van 96.10 op de vloer hoorde daarnaast tot de absolute top qua gemiddeldes. In zijn openingswedstrijd tegen William Borland kwam de Engelsman nooit in de problemen, het werd 3-0. Tegen Danny Noppert liep het lang erg stroef voor de Engelsman, maar doordat Noppert ook niet zijn beste wedstrijd speelde trok hij de zege toch met 4-2 over de lijn. De eerste twee wedstrijden bieden weinig houvast voor Searle. Tegen Wright zullen er waarschijnlijk flink wat scheppen bij moeten, al hangt het er ook vanaf met welke pijlen Wright aan de wedstrijd begint. Darts Actueel verwacht dat de Schot deze partij wel gaat winnen: 4-2.

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *