Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Josh Rock vs Nathan Aspinall

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 10 Middagsessie

De kerstbreak is achter de rug, dat betekent dat er dinsdagmiddag weer gedart gaat worden in Alexandra Palace. Dimitri van den Bergh en Jonny Clayton komen onder meer in actie, maar de kraker zal gaan tussen Nathan Aspinall en Josh Rock. Lees hier meer.

Dimitri van den Bergh vs Krzysztof Ratajski

De derde ronde begint meteen met een interessante wedstrijd tussen de nummer 15 en 18 van de wereld, Dimitri van den Bergh tegen Krzysztof Ratajski. Voor Van den Bergh voelen de laatste twee maanden van 2022 wat zwaar aan, maar toch mag de Belg wel terugkijken op een prima jaar. In Amsterdam schreef hij met de Dutch Darts Masters zijn tweede World Series-titel op zijn naam (na de Nordic Darts Masters), waarna hij op de World Matchplay de halve finale haalde. Op de vloer haalde hij tijdens Players Championship 4 de finale, terwijl ook op de European Tour twee keer de laatste wedstrijd werd behaald. Winnen deed hij echter niet meer, waardoor hij ook de Grand Slam aan zijn neus voorbij zag gaan. Met een kwartfinale op de World Grand Prix en de World Cup sprokkelde hij nog wat mooie resultaten bij elkaar. Door vroege uitschakelingen op het EK en de Players Championship Finals maakte ‘The Dreammaker’ de beslissing om terug te stappen naar zijn oude pijlen voor het WK, die hij in zijn tijd bij Unicorn gebruikte. Dit hielp, met een gemiddelde van 97 versloeg hij Lourence Ilagan met 3-0 in sets. Daarnaast noteerde de Belg een prima dubbelpercentage van 52%.

Krzysztof Ratajski kent een wisselvallig jaar. Op de vloer was het niet eens zo slecht, hij wist 12 keer zijn bord te winnen. Hiervan verloor hij zeven keer in de laatste 16, drie keer in de kwartfinales, één keer in de halve finales en één keer in de finale. Op de European Tour ging het minder af voor Ratajski. Hij was geplaatst voor 11 van de 13 toernooien, maar verloor in zeven toernooien in de openingswedstrijd. Hierdoor schreef de Pool geen ponden bij voor de ranking. In de resterende vier toernooien won hij zijn openingswedstrijd wel en met een kwartfinale in Jena werd het EK nipt gehaald. Op het EK trof hij de nummer één geplaatste Luke Humphries, die in een hoogstaande wedstrijd met 6-4 de baas was. Op de UK Open werd de Pool ook in de openingsronde uitgeschakeld. Tijdens de World MatchplayWorld Grand Prix en de Players Championship Finals werd de eerste ronde gewonnen, maar moest daarna in prima partijen zich toch erkennen in zijn tegenstander. ‘The Polish Eagle’ begon het WK op donderdagmiddag met een 3-1 overwinning op Danny Jansen. Overtuigen deed Ratajski niet, met een gemiddelde van 88,61 en een dubbelpercentage van slechts 29% zal de Pool er een schepje bovenop moeten doen. In de onderlinge ontmoetingen leidt de Belg met 9-4, met de 11-8 overwinning op de World Matchplay 2021 als laatste TV-ontmoeting. Darts Actueel verwacht dat Van den Bergh wederom gaat starten met dezelfde pijlen als in zijn openingsronde, terwijl Ratajski zijn niveau gaat opkrikken. Uiteindelijk zal het niet genoeg zijn voor de overwinning, Van den Bergh zal de laatste 16 bereiken met een 4-2 overwinning.

Nathan Aspinall vs Josh Rock

In de tweede partij van de middag een absolute kraker tussen Nathan Aspinall en Josh Rock. Aspinall is na een armblessure helemaal terug en is op het WK als tiende geplaatst. Op de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts bereikte hij de finale, die verloren gingen tegen Michael van Gerwen en Michael Smith. Toch waren dit momenten dat liet zien dat de Engelsman terug is bij de top en zeker één van de spelers zijn om voor op te letten dit WK. Op de World Matchplay werd er verloren in de kwartfinales, terwijl het EK en Players Championship een snelle aftocht waren voor ‘The Asp’; eerste ronde. Op de vloer behaalde Aspinall ook nog vijf finales, waar hij er twee van won. Op de European Tour was het halen van de halve finales de beste prestatie, dit werd drie keer het eindstation. De Engelsman opende het WK ook prima, met een gemiddelde van 97,8 en een dubbelpercentage van 36,7% was hij Boris Krcmar met 3-1 in sets te baas.

Een jaar geleden was hij voor velen nog een grote onbekende, als outsider voor de wereldtitel begon hij aan het WK: Josh Rock. De Noord-Ier komt met een enorme knal binnen bij de PDC. Nadat hij in zijn eerste vier toernooien er in de eerste ronde uit is gevlogen, neemt hij revanche door meteen twee toernooien op de Development Tour te winnen. Op de Pro Tour begint het daarna ook te lopen: tijdens het zesde toernooi van het jaar haalt de jongeling meteen de kwartfinale. Nog twee kwartfinales, een kwartfinale op de European Tour en een halve finale op de vloer leiden hem uiteindelijk naar zijn eerste finale bij de grote mannen. Dave Chisnall is nog te sterk, maar drie toernooien later schrijft hij zijn eerste titel op zijn naam door Luke Humphries te verslaan tijdens Players Championship 28. Ook op TV maakt hij daarna naam: In de Grand Slam overleeft hij zijn groep, waarna hij zijn beste wedstrijd tot nu toe speelde. Tegen Michael van Gerwen gooit hij een 9-darter én een gemiddelde van ruim boven de 100, maar toch verloor hij. Met een gemiddelde van 98.21 op de vloer, aangevuld met één titel (en vijf Development Tour-titels) kan niemand meer om hem heen. Na overwinningen op Jose Justicia (3-1 in sets) en Callan Rydz (3-0 in sets) is de Noord-Ier één van de drie ongeplaatste spelers nog in het toernooi. Met twee gemiddeldes van ronde de 92, zal dit tegen Aspinall beter moeten. De heren hebben elkaar één keer eerder getroffen, op het EK was Rock met 6-5 te sterk voor ‘The Asp’. Darts Actueel verwacht nu weer zo’n kraker, waar het best kan aankomen op een beslissende zevende set. Dan zal de ervaring van Aspinall zo maar een belangrijke rol kunnen spelen.

Jonny Clayton vs Brendan Dolan

De middag wordt afgesloten met een Welshmen en een Noord-Ier, Jonny Clayton en Brendan Dolan strijden voor een plaats in de laatste 16. Clayton kwam als één van de laatste spelers in actie op het WK voor de kerstbreak. Op vrijdagavond had Clayton weinig problemen met Danny van Trijp, met een 3-0 overwinning een gemiddelde van bijna 100 (99,62) plaatste hij zich voor de derde ronde. In vergelijking met 2022 was 2021 qua prijzen een minder jaar voor ‘The Ferret’. De Welshman won sinds 2017 elk jaar wel een ranking-titel, maar dit jaar moest hij het doen met een zege op de World Series. In Nieuw Zeeland was hij James Wade in de finale ruim de baas. Op de vloer moest hij het doen met één verloren finale. Brendan Dolan was tijdens het 21e toernooi te sterk. Drie keer werd er hiernaast nog een kwartfinale bereikt. Op de European Tour werden er meer resultaten behaald: twee keer was de halve finale het eindstation, twee keer verloor ‘The Ferret’ in de kwartfinale. Op TV liep het allemaal wat minder. Op de World Cup werd samen met Gerwyn Price wel de finale behaald, maar Australië was hierin te sterk. Pas aan het einde van het jaar liet hij weer van zich horen met een plek in de halve finale van de Players Championship Finals. Op de World Matchplay verloor hij al in de eerste ronde van Rowby-John Rodriguez, terwijl op de World Grand Prix, het EK en de Grand Slam of Darts de tweede ronde het eindstation was. Met een goede start aan het WK laat hij zien dat hij klaar is om te strijden voor de wereldtitel.

Brendan Dolan begon ook op de laatste dag voor de kerstbreak aan het WK. In een matige partij versloeg hij Nederlander Jimmy Hendriks met 3-1 in sets. Een gemiddelde van 87,85 en een dubbelpercentage van 40,7% was genoeg voor de zege. Dolan kent een stabiel 2022, waarin hij één titel op zijn naam schreef. In het laatste weekend van de cut-off voor de World Matchplay won de Noord-Ier Players Championship 21 door Jonny Clayton in de finale te verslaan. Naast deelname aan de World Matchplay werd hiermee ook de World Grand Prix gehaald. Naast een finale op de vloer stond Dolan nog in twee kwartfinales, waarvan één halve finale. Op de European Tour stelde ‘The History Maker’ flink teleur. In het begin van het jaar was hij een geplaatste speler, maar verloor diverse keren in de eerste partij waardoor hij geen ponden bijschreef op de rankings. Slechts twee keer behaalde hij de finaledag, met de kwartfinales in Stuttgart als beste resultaat. Op de vier gespeelde TV-toernooien werd er niet gewonnen. Op de UK Open, World Matchplay, World Grand Prix en Players Championship werd de 49-jarige telkens in de eerste ronde verslagen. Dit negatieve record heeft hij door zijn overwinning op Hendriks nu verbroken en hoopt dit nu door te zetten tegen Clayton. Twee jaar geleden maakte hij het een andere Welshmen enorm lastig op het WK, Gerwyn Price had een allesbeslissende leg nodig. Kan Dolan het Clayton ook moeilijk maken? Darts Actueel verwacht dat Dolan in de beginfase in de buurt kan blijven van Clayton, maar uiteindelijk zal de nummer 7 van de wereld de wedstrijd met 4-2 in sets naar zich toe trekken.

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *