Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen vs Joe Cullen

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 13 Middagsessie

Drie spelers gaan zich vrijdagmiddag plaatsen voor de kwartfinales van het WK. Één daarvan is een Belg, terwijl Michael Smith en Joe Cullen elkaar treffen. Lees hier een voorbeschouwing.

Kim Huybrechts vs Dimitri van den Bergh

Dag 13 begint met het tweede Belgische onderonsje ooit op het PDC WK, Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh spelen voor een plek in de kwartfinales. Voor Van den Bergh voelen de laatste twee maanden van 2022 wat zwaar aan, maar toch mag de Belg wel terugkijken op een prima jaar. In Amsterdam schreef hij met de Dutch Darts Masters zijn tweede World Series-titel op zijn naam (na de Nordic Darts Masters), waarna hij op de World Matchplay de halve finale haalde. Op de vloer haalde hij tijdens Players Championship 4 de finale, terwijl ook op de European Tour twee keer de laatste wedstrijd werd behaald. Winnen deed hij echter niet meer, waardoor hij ook de Grand Slam aan zijn neus voorbij zag gaan. Met een kwartfinale op de World Grand Prix en de World Cup sprokkelde hij nog wat mooie resultaten bij elkaar. Door vroege uitschakelingen op het EK en de Players Championship Finals maakte ‘The Dreammaker’ de beslissing om terug te stappen naar zijn oude pijlen voor het WK, die hij in zijn tijd bij Unicorn gebruikte. Dit hielp, met een gemiddelde van 97 versloeg hij Lourence Ilagan met 3-0 in sets. Daarnaast noteerde de Belg een prima dubbelpercentage van 52%. Een ronde later werd Krzysztof Ratajski aan de schandpaal genageld met 4-1 in sets. Een gemiddelde van slechts 92 en een dubbelpercentage van wederom 52% was genoeg.

Kim Huybrechts begon het WK zonder al te veel moeite, de Zuid-Afrikaan Grant Sampson werd met 3-0 in sets verslagen. Een gemiddelde van 83,37 en een dubbelpercentage van 36% was genoeg voor de overwinning. Bij de laatste 32 versloeg hij verrassend met 4-1 in sets de regerend wereldkampioen Peter Wright. Wright haalde zijn niveau bij lange na niet, hierdoor was een gemiddelde van 91,5 genoeg. De Belg was enorm constant het afgelopen jaar, zowel op de vloer als op het podium. Op de vloer wist hij in 30 toernooien acht keer de laatste 16 te halen, één keer kwam hij verder door de halve finales te bereiken. Daarin was Nathan Aspinall met 7-4 de baas over ‘The Hurricane’. Huybrechts kwalificeerde zich daarnaast voor vijf Euro Tours, twee keer behaalde hij de laatste 16. Daarvan was de Belgian Darts Open in zijn eigen land er één van, hij versloeg daarbij in de tweede ronde Michael van Gerwen met 6-4. Op TV ging het niet geweldig voor onze Zuiderbuur. Op de World Matchplay en World Grand Prix werd er in de eerste ronde verloren, terwijl op de UK Open en de Players Championship Finals de tweede ronde het eindstation was. In de onderlinge ontmoetingen leidt Van den Bergh met 8-5. In de kwartfinales van de World Series of Darts Finals in 2021 versloeg Van den Bergh zijn landgenoot met 10-8, waarin beide heren een gemiddelde van boven de 100 noteren. Darts Actueel verwacht dat Van den Bergh deze wedstrijd met 4-2 gaat winnen, aangezien hij dit WK een hoger niveau heeft aangetikt dan Huybrechts.

Gabriel Clemens vs Alan Soutar

In de tweede partij van de middag staan er twee spelers tegenover elkaar die nog nooit eerder in een kwartfinale van het WK stonden; de nummer 25 geplaatste Gabriel Clemens tegen de ongeplaatste Alan Soutar. Clemens wist van de 30 vloertoernooien 17 keer de openingsronde te overleven. Daarvan bereikte ‘The German Giant’ minimaal zes keer de laatste 16. Drie keer kwam hij tot de kwartfinales, met de finale in Players Championship 18 als hoogtepunt. In die finale was Dirk van Duijvenbode te sterk met duidelijke cijfers; 8-0. Het afgelopen jaar was Clemens ook te vinden op zeven European Tours. Van die zeven deelnames werd vier keer de finaledag gehaald. In de laatste twee Euro Tours van het jaar werden de kwartfinales gehaald, wat ook meteen de beste prestatie tot zover is voor de Duitser op de Euro Tour in zijn carrière. Op de TV-toernooien kende Clemens minder succes. Op de World MatchplayWorld Grand Prix, het EK en de Players Championship Finals werd er in de eerste ronde verloren. Alleen op de UK Open werd de openingsronde gewonnen. Na een 10-7 overwinning op Rob Cross, was een ronde later Michael Smith met 10-8 de baas. Clemens begon het WK uitstekend, met een 3-0 overwinning in sets liet hij William O’Connor kansloos. Clemens noteerde een gemiddelde van 95,64 en een dubbelpercentage van 39,1%. Een ronde later overleefde hij één matchdart tegen Jim Williams. De Welshmen stond 3-2 in sets voor en 2-0 in legs, maar de Duitser vocht zich terug en produceerde een gemiddelde van 112 in de beslissende set. Uiteindelijk eindigde hij op een gemiddelde van 97,55 en een dubbelpercentage van 40,5%.

Soutar kende een moeilijk begin van zijn tweede jaar als PDC-tourkaarthouder. De Schot bereikte op het afgelopen WK knap de laatste 16 en nu werd er iets van hem verwacht. Soutar verloor verscheidene keren in de eerste ronde, met één uitschieter door de halve finales te bereiken van Players Championship 15. In de laatste maanden van het jaar begon het er steeds beter uit te zien bij ‘Soots’. Met drie kwartfinales op de vloer en twee deelnames op de European Tour kwalificeerde Soutar zich als 17de via de Pro Tour Order of Merit voor zijn tweede WK. Het hoogtepunt van het jaar werd het bereiken van de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. De sympathieke Schot wist in de poule te winnen van Nathan Aspinall en Fallon Sherrock, waarna hij Jonny Clayton bij de laatste 16 ook aan de zegekar bond. Uiteindelijk bleek Aspinall in de kwartfinale één horde te veel; 16-12. De Schot rekende in de eerste ronde eenvoudig af met Mal Cuming, met een 3-0 resultaat en 4 keer 180 in 11 legs kan hij redelijk tevreden terug kijken op zijn openingspartij. Een ronde later versloeg hij met dezelfde cijfers Daryl Gurney. In elke set moest er een vijfde leg aan te pas komen, maar het was de Schot die telkens aan het langste eind trok. Soutar noteerde een gemiddelde van 92,29 en een dubbelpercentage van 47%. Woensdagmiddag kwam de Schot terug van een 2-0 achterstand om de laatste vier sets tegen Danny Noppert allemaal naar zich toe te trekken. Soutar eindigde op een gemiddelde van 93,38 en een dubbelpercentage van 50%. Als we kijken naar de head-2-head tussen beide spelers, heeft Soutar het voordeel. De Schot won dit jaar de enige ontmoeting, op de vloer, met 6-4 van de Duitser. Scorend is Clemens de betere van de twee tot zover en als hij dit meeneemt tegen Soutar, zal hij het erg lastig krijgen. Dit is ook de reden waarom Darts Actueel voorspelt dat Clemens voor het eerst de kwartfinale gaat halen, hij verslaat de Schotse brandweerman met 4-2 in sets.

Michael Smith vs Joe Cullen

De middag werd afgesloten met een kraker tussen twee Premier League-spelers, Michael Smith tegen Joe Cullen. De nummer 4 geplaatste Smith heeft één van zijn betere jaren achter de rug. Na veel jaren knokken voor een eerste majortitel, lukte het dan eindelijk in november. ‘Bully Boy’ won de Grand Slam of Darts door in de finale af te rekenen met Nathan Aspinall; 16-5. Een grote opluchting, maar nu wordt het speler om mee rekening te houden in elk TV-toernooi; ook dit WK. Naast de Grand Slam stond Smith nog in twee TV-finales (WK 2022 en World Series uitgezonderd). De UK Open finale werd met 11-10 verloren tegen Danny Noppert, terwijl op het EK een ijzersterke Ross Smith met 11-9 zijn eerste majortitel won. Op de World Grand Prix en Players Championship Finals was de eerste ronde het eindstation, terwijl bij de World Matchplay Smith niet verder kwam dan de tweede ronde. De Engelsman speelde het afgelopen jaar in 30 vloertoernooien en 5 European Tours. In totaal wist hij drie Players Championship-titels op een rij te winnen en was de beste in Zwolle tijdens de Dutch Darts Championship. In de finale revancheerde hij zich tegen Danny Noppert. In zijn eerste wedstrijd op het WK had hij weinig moeite met Nathan Rafferty. De Engelsman won alle negen gespeelde legs om met 3-0 in sets te winnen. Met een gemiddelde van 96,62 en een dubbelpercentage van 39,1% liet hij meteen van zich horen. Bij de laatste 32 moest de Engelsman terugkomen van een 3-1 achterstand tegen Martin Schindler. Schindler kreeg geen matchdarts, Smith won de laatste drie sets om toch nog met 4-3 in sets te winnen. ‘Bully Boy’ eindigde op een gemiddelde van 95,36 en 40% op de dubbel.

Voor de Engelsman kon 2022 niet veel beter beginnen. Met The Masters greep hij in januari zijn eerste TV-titel door Dave Chisnall te verslaan. Een paar weken later won hij Players Championship 3 én 4, waarna hij een toernooi later ook nog een halve finale hieraan vastplakte. ‘The Rockstar’ wist zijn debuut in de Premier League daarna bijna meteen te verzilveren: in de finale miste hij een matchdart, waardoor hij nipt verloor van Michael van Gerwen. Door in Hongarije een European Tour te winnen bleef hij echter succesvol. Op de Grand Slam of Darts en Players Championship Finals haalde hij de kwartfinale, nadat hij op de World Matchplay en World Grand Prix twee keer in de tweede ronde kopje onder ging. Vorig jaar haalde de Engelsman de laatste 16 op het WK: in zijn jacht op een nieuwe uitnodiging voor de Premier League hoopt hij nu op meer. In de openingspartij versloeg Cullen in een vermakelijk duel Ricky Evans met 3-1 in sets. Met een gemiddelde van 95,03 en een dubbelpercentage van 42,3% liet hij zien dat hij klaar is voor het echte werk. Een ronde later liet ‘The Rockstar’ weinig heel van Damon Heta, met een 4-0 overwinning en een gemiddelde van 98 liet hij de Australiër kansloos. Als we kort kijken naar de onderlinge ontmoetingen, staat Smith er het beste voor; 13-11. Op de afgelopen Grand Slam of Darts troffen ze elkaar twee keer. In de groepsfase won Smith 5-1, terwijl in de kwartfinales met 16-15 werd gewonnen. Cullen gaf hierin een 15-13 voorsprong weg. Er zit weinig tussen beide heren, ze kunnen enorm goed scoren en zijn daarnaast erg zorgvuldig op de dubbels. Darts Actueel verwacht dat hier een zevende set aan te pas moet komen, het is dan maar de vraag wie er op het juiste moment piekt.

Image courtesy of FOTO: Steven Paston (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *