Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Simon Whitlock

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 3 Middagsessie

Een middagsessie die om 12:00 uur Nederlandse tijd start, dat gebeurt niet vaak op het WK. Simon Whitlock, Daryl Gurney en Richie Burnett zijn de spelers die hiermee moeten dealen. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Martin Lukeman vs Nobuhiro Yamamoto

De middagsessie start rustig op met twee debutanten; Martin Lukeman tegen Nobuhiro Yamamoto. Lukeman heeft zijn beste jaar uit zijn carrière gehad en kwalificeerde zich als derde via de Pro Tour Order of Merit voor het WK. Begin dit jaar stond hij ver weg van de top 64, nu kijkt Lukeman de toekomst tegemoet als PDC-tourkaarthouder met plaats 41 op de wereldranglijst. De Engelsman wist vooral uit te blinken op de European Tours, hij kwalificeerde zich voor 9 van de 13 toernooien. Zeven keer kwam hij de eerste ronde door en behaalde uiteindelijk vier keer de finaledag. Drie keer was de laatste 16 het eindstation, maar wist in München verrassend de finale te halen. ‘Smash’ versloeg op weg naar zijn eerste PDC-finale onder meer Gabriel Clemens, Martin Schindler en Damon Heta. In de finale was ‘de koek op’ en was Luke Humphries met 8-2 te sterk. Op de vloertoernooien bereikte Lukeman zes keer de laatste 16, één keer lukte het om verder te komen; de kwartfinales was het eindstation op Players Championship 13. Door zijn goede resultaten was de Engelsman meerdere keren te bewonderen op de TV-podia. Naast de UK Open werd de World Matchplay, World Grand Prix, het EK en Players Championship Finals gehaald. In het dubbel in dubbel uit toernooi pakte Lukeman zijn debuut overwinning op TV door James Wade met 2-1 in sets te verslaan. Op de overige TV-toernooien werd er verloren in de eerste ronde. Met een jaargemiddelde van 92,11 kan hij tevreden en trots terugkijken op het jaar.

In zijn WK-debuut mag hij het opnemen tegen Nobuhiro Yamamoto. De Japanner won het PDJ Japan Championship door Sho Katsumi met 5-4 in de finale te verslaan. In de kwartfinales was hij met 4-0 te sterk voor Seigo Asada. Het toernooigemiddelde van Yamamoto kwam uit op precies 82, niet een gemiddelde om meteen bang van te worden. De Japanner speelde ook nog twee WDF-toernooien in 2022. In de Japan Open en de Bud Brick Memorial werd er twee keer in de kwartfinales verloren. Darts Actueel ziet Martin Lukeman hier als dé grote favoriet, na zijn prestaties het afgelopen jaar. Yamamoto zal één van zijn beste wedstrijden moeten produceren om kans te willen maken. Verwachting is dat Lukeman de partij met 3-0 of 3-1 in sets naar zich toe gaat trekken.

Simon Whitlock vs Christian Perez

In de tweede partij mag Simon Whitlock aan gaan treden tegen Christian Perez. Whitlock kwalificeerde zich dit jaar niet via de wereldranglijst, maar via de 13de plaats op de Pro Tour Order of Merit. De Australiër had namelijk een kwartfinale op de World Matchplay en een halve finale op de Grand Slam of Darts te verdedigen. Whitlock was op de vloer erg constant, 2/3 van zijn eerste ronde partijen wist hij te winnen. Echter wist hij slechts drie keer zijn bord te winnen. Tijdens Players Championship 17 en 24 was dit het eindstation, terwijl op Players Championship 12 de kwartfinales werden behaald. Whitlock kwalificeerde zich het afgelopen jaar voor slechts vier Euro Tours, met als hoogtepunt een kwartfinale op de Dutch Darts Championship in Zwolle. In zijn partij in laatste 16 besloot hij met een 150-finish met drie keer bull de wedstrijd naar zich toe te trekken. ‘The Wizard’ lijkt net op tijd in vorm te komen richting het WK. Op de Grand Slam of Darts overleefde Whitlock de groep, dankzij een aantal gemiddelde van boven de 95+. In de laatste 16 was Raymond van Barneveld nipt te sterk. In de eerste ronde van de Players Championship Finals werd een gemiddelde van 98 genoteerd, maar het was niet genoeg voor een overwinning. Danny Noppert liet Whitlock kansloos met 6-1 en een gemiddelde van 105!

In de eerste ronde zal het voorbij Christian Perez moeten. Hij keert na zeven jaar afwezigheid terug op het PDC WK. De Filipijn won in september de eerste editie van het Asian Championship. Na overwinningen op Seigo Asada en Basem Mohamed in de groepsfase werd in de knock-outfase knap gewonnen van Rodolfo Escaros, Yoshihisa Baba, Lourence Ilagan en Paola Nebrida. In de partij tegen Baba kwam Perez 5-2 achter, overleefde matchdarts en won uiteindelijk nog. In de finale wist hij een 5-3 achterstand om te draaien in een 7-5 overwinning. Het toernooigemiddelde van ‘The Titan’ kwam terecht op 85,12. Door het winnen van het Asian Championship kwalificeerde Perez zich ook voor de Grand Slam of Darts. Hij won geen enkele wedstrijd, maar liet wel een aantal leuke dingen zien. Zo kwam hij tegen Whitlock, zijn tegenstander op het WK, 2-0 voor om uiteindelijk met 5-3 te verliezen. Darts Actueel verwacht dat over het langere format Whitlock zeker sterker zal zijn dan Perez, een 3-1 overwinning in sets voor de Australiër.

Adam Gawlas vs Richie Burnett

In de derde partij van de middag mogen Adam Gawlas en Richie Burnett het tegen elkaar opnemen. Gawlas gaat zijn debuut maken op het WK, nadat hij zich als 32ste op de Pro Tour Order of Merit plaatste. Hij heeft het WK vooral gehaald door zijn te kwalificeren voor vijf Euro Tours. Twee keer wist hij verder te komen dan de eerste ronde. In zijn thuisland Tsjechië wist hij zelfs de kwartfinales te halen na overwinningen op Dennie Olde Kalter, Damon Heta en Ryan Searle. Vincent van der Voort bleek uiteindelijk te sterk te zijn. Op de vloer verloor de Tsjech 15 keer in de eerste ronde, 11 keer de tweede ronde, twee keer bij de laatste 32 en twee keer in de laatste 16. Dit bleek uiteindelijk genoeg te zijn om zich voor het WK te plaatsen. Aan het einde van het jaar kwalificeerde ‘Flawless’ zich ook nog voor de Grand Slam of Darts. Er werd drie keer verloren van Rob Cross (5-2), Martin Schindler (5-3) en Dirk van Duijvenbode (5-3). Met een gemiddelde van 89,53 over het hele jaar is hij één van de mindere Pro Tour Qualifiers dit jaar.

Gawlas treft ‘Good old’ Richie Burnett in de eerste ronde. De Welshmen kwalificeerde zich op het allerlaatste moment door één van de drie WK-tickets te pakken op de PDPA Qualifier op maandag 28 november. Burnett versloeg achtereenvolgens Bradley Brooks (6-4), Kevin Burness (6-4), Brian Raman (6-3) en David Evans (7-3). In de partij tegen Raman noteerde Burnett een gemiddelde van 110! Het toernooigemiddelde eindigde op 94,18. ‘The Prince of Wales’ won begin dit jaar zijn tourkaart, maar wist nog niet echt te overtuigen. In de helft van de vloertoernooien verdiende hij prijzengeld, met vier keer een plek bij de laatste 32 en één keer bij de laatste 16 (Players Championship 27). Het jaargemiddelde van Burnett komt uit op 91,23. Darts Actueel verwacht een spannende wedstrijd, aangezien beide heren aan elkaar gewaagd zullen zijn. Burnett is getergd om weer eens te winnen op het grote podium, terwijl Gawlas met een overwinning zijn tourkaart behoudt. Het kan in deze partij wel eens tot een beslissende set kunnen gaan.

Daryl Gurney vs Alan Soutar

De middag wordt afgesloten met de nummer 24 geplaatste Daryl Gurney tegen Alan Soutar. Gurney heeft een minder jaar achter de rug en hierdoor teruggezakt naar plaats 24. Op de vloer ging het niet eens zo slecht, na 30 toernooien eindigde hij op plaats 29. Gurney stond 7 keer in de laatste 16, waarvan hij vijf keer de kwartfinale haalde en één keer de halve finales. de Noord-Ier kwalificeerde zich het afgelopen jaar voor zeven European Tours. Van al deze deelnames wist hij slechts drie keer de finaledag te halen, wat toch tegenvalt met zijn kwaliteiten. In de German Darts Championship werd de halve finale gehaald na overwinningen op Luke Humphries, Joe Cullen en Jonny Clayton. ‘Superchin’ won het afgelopen jaar ook weinig wedstrijden op TV. Op de World Matchplay, World Grand Prix en Players Championship Finals was het na twee wedstrijden klaar. Een Gurney in supervorm zou minimaal één kwartfinale halen op TV, dat zat er dit jaar ook niet in. Het jaargemiddelde van Gurney in 2022 is 92,98, in vergelijking met 2021 was dat 93,59 en in 2020 94,57. Kan hij zijn mindere jaar goed maken op het WK?

Soutar kende een moeilijk begin van zijn tweede jaar als PDC-tourkaarthouder. De Schot bereikte op het afgelopen WK knap de laatste 16 en nu werd er iets van hem verwacht. Soutar verloor verscheidene keren in de eerste ronde, met één uitschieter door de halve finales te bereiken van Players Championship 15. In de laatste maanden van het jaar begon het er steeds beter uit te zien bij ‘Soots’. Met drie kwartfinales op de vloer en twee deelnames op de European Tour kwalificeerde Soutar zich als 17de via de Pro Tour Order of Merit voor zijn tweede WK. Het hoogtepunt van het jaar werd het bereiken van de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. De sympathieke Schot wist in de poule te winnen van Nathan Aspinall en Fallon Sherrock, waarna hij Jonny Clayton bij de laatste 16 ook aan de zegekar bond. Uiteindelijk bleek Aspinall in de kwartfinale één horde te veel; 16-12. De Players Championship Finals werd niet het toernooi voor Soutar, er werd met 6-4 verloren in de eerste ronde van Scott Williams. De Schot rekende vrijdagmiddag eenvoudig af met Mal Cuming, met een 3-0 resultaat en 4 keer 180 in 11 legs kan hij redelijk tevreden terug kijken op zijn openingspartij. Toch zal het zaterdagmiddag nog wat beter moeten om het de Noord-Ier lastig te maken. In de onderlinge ontmoeting leidt de Schot met 2-1, waarbij de laatste wedstrijd werd gewonnen door Gurney in 2021. Darts Actueel verwacht hier een spannende partij, waarbij Soutar er alles aan gaat doen om scorend in de buurt te blijven van ‘Superchin’. Uiteindelijk zal een beslissende leg beslissing geven in deze partij.

Image courtesy of FOTO: Tim Abell (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *