Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Nathan Aspinall

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 4 Avondsessie

Vanavond mag Nathan Aspinall het toneel betreden in London, na een succesvol jaar. Ook komen er drie Noord-Amerikanen in actie. Lees hier een uitgebreide voorbeschouwing.

Mike de Decker vs Jeff Smith

De avondsessie van dag 4 begint met een interessante partij tussen de Belg Mike de Decker en de Canadees Jeff Smith. Mike de Decker kwalificeerde zich voor zijn derde WK door 22ste te eindigen op de Pro Tour Order of Merit. Tijdens de 30 vloertoernooien wist De Decker 19 keer in het prijzengeld te vallen. Vijf keer wist hij zijn bord te winnen, hiervan bereikte hij vier keer de kwartfinales. De Decker eindigde het jaar met een hoogtepunt door tijdens Players Championship 29 de halve finales te halen. Op de Euro Tour was hij minder succesvol, hij kwalificeerde zich voor slechts één toernooi. Dit was wel in zijn eigen land, waar hij in de tweede ronde met 6-4 werd uitgeschakeld door Rob Cross. De Decker speelde op het laatste TV-toernooi voor het WK, best goed. Met een gemiddelde van 97 werd Jim Williams in de eerste ronde verslagen, waarna Luke Humphries een ronde later nipt te sterk was (6-4). Over het hele jaar noteerde ‘The Real Deal’ een gemiddelde van 93,10, wat hem een plaats binnen de top 35 oplevert.

Jeff Smith kent een erg moeizaam jaar en kwalificeerde zich hierdoor niet via de Pro Tour Order of Merit. De Candees kwalificeerde zich op het allerlaatste moment door één van de drie WK-tickets te pakken op het PDPA Qualifier! Op weg naar kwalificatie werd er gewonnen van Jack Main (6-5), Darren Webster (6-0), Steve Lennon (6-5) en Nick Fullwell (7-1). In de eerste ronde moest hij wel een aantal matchdarts overleven tegen Main. Het toernooigemiddelde van Smith was 94,02, wat uitstekend te noemen is. Met kwalificatie voor het WK blijft het behouden van zijn tourkaart tot de mogelijkheden. Hiervoor moet de Canadees wel minimaal zijn openingsronde winnen. Op de tour ging het minder voor ‘The Silencer’. Op de vloer overleefde Smith slechts 13 keer de openingsronde, met de kwartfinale als hoogtepunt in april. Daarnaast was de Canadees ook vijf keer te bewonderen op de Euro Tour het afgelopen jaar, maar wist in totaal maar één wedstrijd te winnen. Op de allereerste Euro Tour van het jaar werd Danny van Trijp verslagen met 6-4, waarna Nathan Aspinall met dezelfde cijfers te sterk was in ronde twee. Als we kort naar de onderlinge ontmoetingen kijken leidt Smith met 3-0, maar al deze wedstrijden werden afgewerkt op de vloer. Op het podium zal dit heel anders zijn. Darts Actueel verwacht een spannende partij, wat lang gelijk op zal gaan. Uiteindelijk zal de beslissende set gewonnen worden De Decker, die hiermee in de tweede ronde Mensur Suljovic treft.

Scott Williams vs Ryan Joyce

In de tweede partij staat er één van de mooiere eerste ronde partijen op het programma, Scott Williams en Ryan Joyce strijden voor een plaats in ronde twee. Williams kende zijn beste jaar uit zijn carrière, hij kwalificeerde zich als non-tourkaarthouder via plaats 7 via de Pro Tour Order of Merit voor zijn eerste PDC WK. Doordat de Engelsman begin dit jaar meteen succesvol was op de Challenge Tour kwam hij meteen in de gelegenheid om Players Championship-toernooien te spelen. Van de 19 toernooien dat hij in het prijzengeld viel, was de laatste 16 drie keer het eindstation. Tijdens Players Championship 7 strandde hij in de kwartfinales, terwijl in het zeventiende toernooi tot ieders verbazing het toernooi won! Na overwinningen op o.a. Jonny Clayton, Rob Cross en Chris Dobey werd Nathan Aspinall in de finale met 8-5 aan de kant gezet. Daarnaast kwalificeerde de Engelsman zich ook drie keer voor een European Tour, met twee keer de laatste 16 als eindresultaat. Op de Challenge Tour was ‘Shaggy’ veruit de beste en eindigde met vierde titels op de eerste plaats. Hierbij kwalificeerde hij zich ook voor de Grand Slam of Darts. In de groepsfase werd er verloren van Luke Humphries en Josh Rock, maar sloot het toernooi in stijl af door met een gemiddelde van 107 Ryan Searle te verslaan. Dit niveau nam hij mee naar de Players Championship Finals, waar de laatste 16 werd gehaald.

Hij treft bij zijn WK-debuut een gevaarlijke speler, Ryan Joyce. Joyce kende een slecht begin van het jaar, mede door een aantal blessures. Dit kon het net niet meer op tijd goed maken en moest hierdoor zijn de PDPA Qualifier spelen, waar drie WK-tickets voor het oprapen waren. Met overwinningen op Max Hopp (6-4), Rusty-Jake Rodriguez (6-5), Gordon Mathers (6-3) en Jamie Clark (7-3) kan de Engelsman zich toch gaan klaarmaken voor zijn vijfde PDC WK. In de tweede ronde werden er nog wel matchdarts overleefd tegen Rodriguez. De Engelsman kwam hij afgelopen jaar slechts zeven keer voorbij de tweede ronde op de vloer, tijdens Players Championship 15 werden de halve finales bereikt. Ook op de Euro Tour hebben we Joyce niet veel in actie gezien, hij speelde slechts twee keer. Tijdens het laatste Euro Tour van het jaar, in Gibraltar, werd de laatste 16 bereikt. In de tweede half jaar van 2022 kwam het niveau terug bij ‘Relentless’ en dat resulteerde op TV met een kwartfinale op de World Series of Darts Finals en de laatste 16 op Players Championship Finals. De Engelsman gaat met een goed gevoel richting het WK, in de laatste drie maanden gooide hij een gemiddelde van 93. Darts Actueel ziet hier een wedstrijd die lastig te voorspellen is. Er zal weinig tussen beide spelers zitten en het lijkt erop dat er hier ook een beslissende set aan te pas goed komen. Uiteindelijk zal het aankomen wie op de cruciale momenten zijn kansen pakt.

Matt Campbell vs Danny Baggish

In derde partij van de avond een Noord-Amerikaans onderonsje, Matt Campbell tegen Danny Baggish. Voor Campbell is het zijn eerste jaar als PDC-tourkaarthouder, nadat hij vorig jaar de European Challenge Tour won. De Canadees kan terugkijken op een prima eerste jaar, hij kwalificeerde zich als 20ste via de Pro Tour Order of Merit voor het WK. Op de 30 gespeelde vloertoernooien, verloor Campbell slechts tien keer in de eerste ronde. Vier keer wist hij zijn bord te winnen, met als hoogtepunt de finale van Players Championship 13. In de finale bleek Nathan Aspinall nipt met 8-6 te sterk te zijn. Campbell vond geen succes op de Euro Tour, hij kwalificeerde zich slechts één keer waar hij ook gelijk in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Ter voorbereiding op het WK bereikte ‘Ginja Ninja’ de laatste 16 van de Players Championship Finals. Na overwinningen tegen Steve Beaton en Martijn Kleermaker werd er met 10-9 verloren van Danny Noppert. Het jaargemiddelde van de Canadees komt terecht op 92,76, wat meer dan prima is in zijn eerste jaar bij de professionals.

De Amerikaan Danny Baggish is zijn tegenstander. Hij keert terug op het WK, nadat hij vorig jaar zich niet kwalificeerde. Dit jaar was hij veruit de sterkste op de CDC Tour. Baggish bereikte in de 12 toernooien vier keer de finale, waar hij er twee van won. In die finale versloeg hij Leonard Gates en Stowe Buntz. Na 50 wedstrijden gespeeld te hebben, eindigde hij op een tourgemiddelde van 91,62. In zijn tweede jaar als PDC-tourkaarthouder lijkt ‘The Gambler’ zijn tourkaart na het WK te verliezen, of de Amerikaan moet de kwartfinales gaan halen in London. Op de vloer werd elf keer de openingsronde overleefd, maar kwam slechts drie keer verder dan de tweede ronde. Tijdens Players Championship 23 werd de laatste 16 bereikt. Op de European Tour was Baggish twee keer in actie, op de derde Euro Tour van het jaar schreef hij geschiedenis door als eerste Amerikaan ooit een wedstrijd te winnen op de European Tour. De heren hebben elkaar het afgelopen jaar twee keer getroffen op de CDC Tour, beide wonnen ze er één waarvan Campbell de finale van CDC Tour 1 won. Darts Actueel verwacht hier de derde 3-2 van de avond, beide spelers kennen elkaar door en door en daardoor zal deze partij dichtbij elkaar gaan zitten. Het verschil zal gaan zitten in het gooien van belangrijke finishes.

Nathan Aspinall vs Boris Krcmar

De avond wordt afgesloten met één van de beste presteerde spelers van het jaar; Nathan Aspinall. De Engelsman is na een armblessure helemaal terug en zal op het aankomende WK als tiende geplaatst zijn. Op de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts bereikte hij de finale, die verloren gingen tegen Michael van Gerwen en Michael Smith. Toch waren dit momenten dat liet zien dat de Engelsman terug is bij de top en zeker één van de spelers zijn om voor op te letten dit WK. Op de World Matchplay werd er verloren in de kwartfinales, terwijl het EK en Players Championship een snelle aftocht waren voor ‘The Asp’; eerste ronde. Op de vloer behaalde Aspinall ook nog vijf finales, waar hij er twee van won. Op de European Tour was het halen van de halve finales de beste prestatie, dit werd drie keer het eindstation. Met een jaargemiddelde van 95 zal er moeilijk van hem te winnen zijn.

Boris Krcmar heeft zich voor het eerste gekwalificeerd voor het WK via de Pro Tour Order of Merit, hij eindigde op plaats 24. De Kroaat begon sterk aan het seizoen door in het tweede vloertoernooi meteen een halve finale te bereiken. Deze vorm nam hij mee naar de UK Open, waar hij na een knappe overwinning op Dave Chisnall de laatste 16 behaalde. Daarna bleef het toch wat stil aan de kant van Krcmar, tot aan de Euro Tour in Zwolle. Tijdens de Dutch Darts Championship versloeg hij Steve Lennon, Dimitri van den Bergh en Ryan Meikle om zo de kwartfinales te halen. Daar bleek Danny Noppert in een beslissende leg net te sterk te zijn. In het najaar verzekerde ‘Biggest’ zijn WK deelname door nog één keer de finaledag van een Euro Tour te halen en opnieuw een halve finale op de vloer. Afgelopen vrijdagmiddag boekte de Kroaat zijn allereerste WK-overwinning door Toru Suzuki met 3-0 in sets naar huis te sturen. Goed was het niet, een gemiddelde van 78 was genoeg. Om het de nummer 10 van de wereld moeilijk te maken zal hier wel 15 à 20 punten bij moeten qua gemiddelde. In de onderlinge ontmoetingen staan het 1-1, maar troffen elkaar nog nooit op TV. Darts Actueel ziet hier maar één duidelijke favoriet en dat is de Engelsman. Aspinall is getergd om het jaar af te sluiten met een hoogtepunt en hiervan zal Krcmar het eerste slachtoffer zijn. Aspinall wint met 3-0 of 3-1 in sets.

Image courtesy of FOTO: Tim Abell (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *