Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Chris Landman

Nederlanders overheersen op de eerste Challenge Tours

Na de Q-school van afgelopen tijd, was het nu tijd voor de eerste Challenge Tours van het jaar. Er deden 296 spelers mee, waarvan 30 Nederlanders en 2 vrouwen. Er waren deze dag veel Nederlanders die het tegen elkaar mochten opnemen.

Challenge Tour 1

De Nederlanders

Het begon rond kwart over elf Nederlandse tijd, waar 8 Nederlanders een voorronde moesten gooien. Hier kwamen er maar 2 door; Jimmy van Schie en Martijn Dragt. Bij de laatste 256 startte er 24 Nederlanders. Ook was er een Nederlands onderonsje tussen Benito van de Pas en Berry van Peer. Dit was een spannende wedstrijd die aankwam op een beslissende leg. Van Peer was de sterkere in deze wedstrijd en won met 5-4. Onder andere Moreno Blom, Davy Proosten en Dennie Olde Kalter kwamen deze ronde niet door. Ook bij de laatste 128 waren er twee Nederlandse onderonsjes. Roemer Mooijman verloor met 5-0 van Jelle Klaasen, waar Jeroen Mioch met 5-3 te sterk was voor Jitse van der Wal. De laatste 64 kwamen Arjan Konterman en Jeroen Mioch niet door. Chris Landman won van landgenoot Martijn Dragt met 5-3 en in diezelfde ronde won Ron Meulenkamp van Roy van de Griendt. Vervolgens begon de laatste 32. Er waren nog vijf Nederlanders over. Jelle Klaasen kon niet winnen van een sterke John Henderson. Berry van Peer, Chris Landman, Jeremy van der Winkel en Ron Meulenkamp wonnen wel en voegden zich bij de laatste 16. In die ronde mochten Van der Winkel en Van Peer het tegen elkaar opnemen. Hierbij was Van der Winkel het sterkste en boekte met een 5-3 winst een plek in de kwartfinales. Chris Landman won met 5-3 van Franz Roetzsch, waar Ron Meulenkamp verloor helaas met 5-3 van Lukas Wenig.

Lisa Ashton strandde in de tweede ronde. Ze verloor met 5-1 van de Ierse Conor Heneghan. Ook voor Fallon Sherrock was die ronde het eindstation. Zij verloor nipt met 5-4 van Andy Jenkins. In de kwartfinales mocht Wayne Morgan het opnemen tegen James Hurrell (5-3), Jim McEwan mocht gooien tegen Chris Landman (3-5), Andy Jenkins tegen Jeremy van der Winkel (5-3) en als laatste kwartfinale Chas Barstow tegen Lukas Wenig (2-5). Vervolgens won Chris Landman in de halve finale van Wayne Morgan met 5-3 en won Lukas Wenig de andere halve finale met 5-0 van Andy Jenkins.

De finale

Hierdoor werd de finale Chris Landman tegen Lukas Wenig. Landman begon goed en miste nipt een 161-finish, maar kreeg hem hierna niet uit. Wenig gooide netjes 56 uit om 1-0 voor te komen. Landman sloeg terug met een break in 16 darts. Dit vervolgde hij met een 15 darter, waarbij hij twee keer een maximum score gooide. Het werd 2-1 voor de Nederlander. Deze break wist hij te verzilveren door een mooie 13-darter met opnieuw een 180. Het werd 3-1 voor Landman. In de leg hierna stond Landman na 12 darters op tops, die hij wist te checken met 1 dart. De Nederlander kwam op matchpoint, maar wist het nog niet af te maken door een knappe leg van de Duitser. Het werd 4-2. De genadeklap kwam door 22 uit te gooien voor een 5-2 winst.

Gemiddeldes / Dubbelpercentages:
Chris Landman: 92.52 / 36%
Lukas Wenig: 85.04 / 18%

Challenge Tour 2

De Nederlanders

Aan het eind van de middag werd het tweede toernooi gestart. Opnieuw 30 Nederlanders gingen de strijd aan. Er moesten 11 Nederlanders een voorronde spelen, daarvan kwamen 5 Nederlanders deze ronde niet door. Hierdoor startte er 25 Nederlanders bij de laatste 256. Davy Proosten mocht tegen medelandgenoot Jeremy van der Winkel. Dit werd 5-2 voor Proosten Ook een Nederlands onderonsje was Ryan de Vreede die wist te winnen van Vinay Ramnath met 5-3. Naast deze twee, gingen er nog acht andere Nederlanders uit in deze ronde. Bij de laatste 128 mocht Daan Bastiaansen het opnemen tegen Christian Kist, die net iets sterker bleek te zijn. Het was een goede wedstrijd van beide heren en het werd 5-4 voor Kist die een 76-finish wist te gooien op de bull voor de wedstrijd. Bij de laatste 64 zaten er nog 10 Nederlanders in. In deze ronde won Jelle Klaasen van Ron Meulenkamp met 5-1 en eindigde met een knappe 11-darter. Ook een mooie 12-darter van Berry van Peer met een 116-finish voor een ticket naar de laatste 32. Bij de laatste 64 hadden Moreno Blom en Martijn Dragt een sterkere tegenstander en strandden beide in deze ronde. Er zaten toen nog zeven Nederlanders in het toernooi. Jelle Klaasen mocht opnieuw tegen een Nederlander. Ditmaal was dat Christian Kist. Deze wedstrijd werd gewonnen door Kist met 5-4. Ook mochten de Nederlanders Roemer Mooijman en Berry van Peer tegen elkaar deze ronde. Dit was een spannende wedstrijd die een beslissende leg nodig had. Hier was Mooijman met 5-4 de sterkste. Helaas verloren Chris Landman, Ryan de Vreede en Dennie Olde Kalter deze ronde ook. Bij de laatste 16 bleven dus Christian Kist en Roemer Mooijman over. Kist mocht tegen Henry Coates en dit werd 5-2 voor de Nederlander. Mooijman mocht tegen James Hurrell. Hier was de Engelsman de sterkste met 5-2 en noteerde hierbij een gemiddelde van ruim 102.

Lisa Ashton verloor eerste ronde met 5-3 van Darryl Pilgrim. Sherrock kon ook de eerste ronde niet doorkomen en verloor met 5-3 van Joe Croft. In de kwartfinales mocht Scott Mitchell tegen Lukas Wenig (5-2), James Hurrell tegen Sebastian Bialecki (1-5), Lewis Pride tegen Jesus Noguera (5-1) en Shane McGuirk tegen Christian Kist (3-5). Hierdoor werden de halve finales: Scott Mitchell won van James Hurrell met 5-4 en de laatste Nederlander behaalde de finale door te winnen van Lewis Pride met 5-3. Hurrell gooide zelfs een perfecte leg in de halve finale, maar het bleek niet genoeg voor de overwinning.

De finale

Mitchell mocht de wedstrijd beginnen, maar miste dubbels waardoor hij meteen gebroken werd door de Nederlander met een 15-darter. Deze verzilverde hij met een 16-darter om zijn eigen leg te houden. Al snel werd het zelfs 3-0 voor de Nederlander, door een prachtige leg: 180-100-140 en checkte 81 met 3 darts. Een goede 12-darter dus. Mitchell kreeg hierna zijn eerste leg op het bord door tops te checken. Het werd 3-1 voor de Nederlander. Het ging hard tegen hard en de triples werden goed geraakt. Na 9 pijlen stond Mitchell op 121, die hij op 32 wist te zetten. Kist zette hem ook op een finish: 126, maar de beurt was aan de Engelsman. Hij miste 3 darts, maar Kist mist zijn finish op de bull. Hierna checkte Mitchell wel met zijn 3e dart. Het werd 3-2. De Nederlander mist in de leg hierna een 112-finish op tops en hierna mist hij nog 3 darts. Toen kreeg de Engelsman een kans op 92, maar checkt hem niet. Opnieuw 3 pijlen voor kist, alleen deze waren ook mis. Een samenvatting van deze leg was de vele gemiste dubbels dus. Uiteindelijk checkte Kist toch deze dubbel 10 en kwam op 4-2 voorsprong. In de laatste leg checkte Kist een 100-finish en won met 5-2. Zo pakte hij zijn tweede Challenge Tour-titel in vier maanden.

Gemiddeldes / Dubbelpercentages:
Scott Mitchell: 87.24 / 17%
Christian Kist: 92.18 / 42%

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *