Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Rob Cross - New Zealand Darts Masters 2023

Rob Cross strijdt en wint de New Zealand Darts Masters

De New Zealand Darts Masters kwam zaterdag tot de ontknoping. Vrijdag leverde twee verrassingen op, maar konden de lokale helden ook doordringen tot een eventuele finale in Hamilton?

Kwartfinales

Gerwyn Price 6-1 Danny Noppert

De Nederlandse hoop was in Hamilton gevestigd op Danny Noppert, aangezien Michael van Gerwen niet deelnam aan het toernooi. Noppert schakelde op vrijdag nog de nummer één van Nieuw-Zeeland Ben Robb uit, maar kwam er tegen Gerwyn Price niet aan te pas. ‘The Freeze’ kwam tegen de Welshman nog tot een 1-1 tussenstand, maar zag ‘The Iceman’ daarna weglopen. Price finishte uitstekend, gooide een 15- ,15- ,13- en een 11-darter en kwam daarmee al snel op matchpoint. Noppert kon niet bijbleven en de Welshman trok het duel met een 15-darter over de streep.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Gerwyn Price: 105,64 / 75%
Danny Noppert: 97,19 / 50%

Jonny Tata 5-6 Rob Cross

De Nieuw-Zeelander Jonny Tata verraste vrijdag vriend en vijand door de voormalig wereldkampioen Peter Wright uit het toernooi te knikkeren. Ook tegen Rob Cross bood de darter goed partij en kwam in de beginfase zelfs nog drie keer op voorsprong door zijn eigen legs te behouden in 15, 19 en 16 darts. Vanaf 3-3 liep Cross uit naar 3-5, waarmee de Engelsman op matchpoint kwam. In de daaropvolgende twee legs miste ‘Voltage’ echter twee matchdarts, waardoor Tata zich wist terug te knokken tot 5-5. Hier zou het echter bij blijven voor de Nieuw-Zeelander. Met een 18-darter plaatste Cross zich voor de halve finales.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Jonny Tata: 91,14 / 41,7%
Rob Cross: 95,03 / 28,6%

Michael Smith 6-5 Damon Heta

Ook deze partij ging ‘all the way’. Beide heren hielden hun eerste leg, en plaatsten vervolgens ook beiden twee breaks om de gelijke stand aan te houden. Bij een 3-3 tussenstand liep ‘Bully Boy’ met twee 15-darters uit naar een 5-3 voorsprong, maar het was Heta die zich terugvocht in de partij. Met een 13-darter kwam hij terug tot 5-4, waarna Smith tops miste voor de wedstrijd vanaf 112. ‘The Heat’ profiteerde van de misser, raakte de dubbel 2, waardoor een beslissende leg gegooid moest worden. Hierin kreeg Heta een volle hand voor de wedstrijd, maar vanaf tops kwam de Australiër niet op 0. Smith kwam dus alsnog met de schrik vrij, maar wist de wedstrijd via de dubbel 2 wel over de streep te trekken.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Michael Smith: 90,07 / 40%
Damon Heta: 87,18 / 25%

Haupai Puha 1-6 Nathan Aspinall

De laatste halve zou niet zó spannend worden als de twee partijen hiervoor. Haupai Puha kon niet mee met Nathan Aspinall, waardoor de Engelsman vrij eenvoudig naar een 0-4 voorsprong uitliep. Puha deed in de vijfde leg nog wel wat terug door 122 uit te gooien in 18 darts, maar de Nieuw-Zeelander stond voor een schier onmogelijke opdracht. Bij die ene leg zou het ook blijven voor Puha. Met een 15-darter kwam ‘The Asp’ op matchpoint, welke met een 21-darter werd verzilverd.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Haupai Puha: 77,84 / 50%
Nathan Aspinall: 87,18 / 28,6%

Halve finales

Gerwyn Price 3-7 Rob Cross

Tegen Noppert was Price op zijn best, maar tegen Rob Cross kreeg ‘The Iceman’ in de beginfase te maken met het ijzersterke finishwerk van ‘Voltage’. Mede door een knappe 124-finish liep Cross ietwat weg tot een 2-4 voorsprong. Deze voorsprong gaf de Engelsman niet meer uit handen. Price kwam met een 16-darter nog wel terug tot 3-4, maar zag de daaropvolgende drie legs naar de Engelsman gaan. Met een 13-, 15- en nog een 15-darter wist Cross de finale van de New Zealand Darts Masters 2023 te bereiken.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Gerwyn Price: 99,86 / 30%
Rob Cross: 99,35 / 50%

Michael Smith 3-7 Nathan Aspinall

De tweede halve zou het meeste vuurwerk tot dusver opleveren. Beide heren tikten een ontzettend hoog niveau aan, waar met name Aspinall flink uit zijn slot schoot. Tot aan een 3-3 stand hielden de heren elkaar in evenwicht, maar vanaf toen was het hek van de dam voor ‘The Asp’. De Engelsman miste nauwelijks nog en gooide een 15-, 15- en een 11-darter om op een 6-3 voorsprong te komen. Met Aspinall op matchpoint wist Smith dat hij geen leg meer mocht afstaan, maar hij slaagde niet in deze opdracht. Met een 13-darter via de dubbel 20 werd Aspinall de tweede finalist in Hamilton. Cijfermatig was het zelfs de beste tv-wedstrijd ooit van Aspinall.

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Michael Smith: 107,45 / 30%
Nathan Aspinall: 110,22 / 63,6%

Finale

Rob Cross – Nathan Aspinall

Daar waar Rob Cross tegen Gerwyn Price goed finishte, lieten de dubbels hem in de openingsfase van de finale ietwat in de steek. Tot aan 2-2 ging het gelijk op, maar daarna liep Nathan Aspinall weg van zijn tegenstander. Met een 5-2 voorsprong leek Aspinall freewheelend op weg te kunnen naar de zege, maar Cross toonde ruggengraat en vocht zich terug tot 6-6. Toch ging het in de veertiende leg mis voor ‘Voltage’. Hij gooide een pijl, gemikt op de dubbel 4, vol in de 18, waarna Aspinall met een 64-finish profiteerde en op matchpoint kwam. Toch kwam Cross met een 14-darter opnieuw terug in de wedstrijd, waardoor een laatste leg gespeeld moest worden. Het terugvechten van Cross werd beloond. Met een 88-finish in 15 darts kroonde Rob Cross zich tot de kampioen van de New Zealand Darts Masters 2023!

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Rob Cross: 98,18 / 33,3%
Nathan Aspinall: 98,88 / 53,8%

Image courtesy of FOTO: Photosport/PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *