Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Lakeside

Terugblik op 43 jaar BDO WK met Nederlandse successen

Een jaar geleden op 12 januari werd de allerlaatste finale van het BDO WK gespeeld tussen Wayne Warren en Jim Williams. Voor ons is het tijd om terug te blikken op de prestaties en resultaten van de Nederlanders. Hoe succesvol waren we?

Waar begon het?

De Nederlandse dartgeschiedenis op het BDO WK begon in 1988 toen Bert Vlaardingerbroek zich knap kwalificeerde voor de elfde editie en de eerste Nederlander werd op een WK. Hij verloor in de eerste ronde met 3-1 van Bob Anderson. Vlaardingerbroek deed vier keer mee, maar wist nooit een wedstrijd te winnen.

Eerste Nederlandse wereldkampioen

Raymond van Barneveld kwalificeerde zich in 1991 op 23-jarige leeftijd voor zijn eerste WK en werd daarmee de tweede Nederlander ooit op het wereldkampioenschap darts. Ook hij verloor in de eerste ronde, Keith Sullivan versloeg de Nederlander 3-0 in sets. Twee jaar later schreef Van Barneveld historie door als eerste Nederlander een wedstrijd te winnen op het WK. Graham Miller werd met 3-2 in sets verslagen. In de tweede ronde werd Van Barneveld uitgeschakeld door John Lowe met 3-2 in sets, die even later ook wereldkampioen werd. Vanaf dit moment begon Van Barneveld zich steeds meer te richten op het darten en dat resulteerde in 1995 in een WK-finale, die wel werd verloren. De Welshmen Richie Burnett was te sterk met 6-3. Drie jaar later was het wel raak voor ‘Barney’, hij revancheerde zich en versloeg dezelfde Burnett dit keer wel, 6-5 in sets.

Raymond van Barneveld

De dartsport begon steeds meer te groeien en Van Barneveld werd overal herkend. Echter dit was niet het einde voor Van Barneveld, hij werd in 1999, 2003 en 2005 ook nog wereldkampioen. Hij versloeg Ronnie Baxter, Ritchie Davies en Martin Adams in de WK-finales. Na het WK van 2006 stapte de pionier van de Nederlandse dartsport over naar de PDC.

Overige Nederlandse kampioenen

Naast Raymond van Barneveld zijn er nog drie andere Nederlandse wereldkampioenen geweest bij de BDO. In het laatste jaar dat ‘Barney’ aan het BDO WK deelname bereikte hij opnieuw een finale en trof daarin de 21-jarige debuterende Jelle Klaasen, de allereerste finale met twee Nederlanders. Klaasen maakte meteen indruk door de finale te halen met overwinningen op Dennis Harbour (3-2), Mervyn King (4-2), Paul Hogan (5-4) en Shaun Greatbatch (6-3). Van Barneveld was dé grote favoriet voor de titel, maar hij werd verrast. ‘The Cobra’ versloeg zijn landgenoot met 7-5 in sets en pakte de wereldtitel bij de BDO, toentertijd was dit een enorm grote verrassing.

Jelle Klaasen
FOTO: Hans Willink

Francis Hoenselaar werd al jaren gezien als dé beste Nederlandse dartster. Ze bereikte in totaal 6 keer de damesfinale op het BDO WK. Alle zes finales speelde ze tegen Trina Gulliver. In 2002, 2004, 2005, 2006 en 2007 verloor ze de finale. In 2009 wist ze de klus wel te klaren. Na overwinningen op Carla Molema (2-0) en Rilana Erades (2-0) wist ze dit keer ‘The Golden Girl’ wel te verslaan. Hoenselaar won met 2-1 in sets en pakte daarmee haar enige wereldtitel.

In 2015 debuteerde Christian Kist, een 25-jarige Nederlander uit Vroomshoop. Weinig buitenlanders konden hem en verwachtten niet veel van hem. Dit werd anders toen hij zijn goede vriend en nummer 6 geplaatste Jan Dekker met 3-2 in sets versloeg. In de tweede ronde wist hij de nummer 11 geplaatste Geert de Vos met 4-2 in te verslaan, voordat Alan Norris eenvoudig aan de kant werd gezet met 5-1. In de halve finales was Ted Hankey de tegenstander. ‘The Count’ kwam 5-3 in sets voor en kreeg één matchdart, maar de Nederlander bleef koel en won de laatste drie sets bereikte zo bij zijn debuut meteen de finale. In de finale was Tony O’Shea de tegenstander. Kist begon erg scherp aan de finale en kwam 6-2 in sets voor. O’Shea vocht zich, met als zijn ervaring, terug naar 6-5. ‘The Lipstick’ mocht set 12 zelf beginnen en dit leverde hem uiteindelijk de wereldtitel op. Net als Klaasen, won hij de wereldtitel als debutant!

Weetjes

In totaal hebben er 50 Nederlanders op het BDO WK gestaan, zowel heren als dames. In totaal zijn er slechts drie spelers die aan 10 of meer edities hebben deelgenomen van het BDO WK. Dit waren Raymond van Barneveld (14), Co Stompé (12) en Francis Hoenselaar (10).

In totaal zijn er zeven heren die 10 of meer wedstrijden hebben gespeeld op het BDO WK. Raymond van Barneveld (48), Roland Scholten (15), Co Stompé (20), Vincent van der Voort (10), Jan Dekker (13), Wesley Harms (20) en Richard Veenstra (13) hebben de eer om dat te zeggen. Bij de dames zijn dat Francis Hoenselaar (23), Karin Krappen (10), Sharon Prins (12) en Aileen de Graaf (15).

Van de elf spelers zijn er maar drie Nederlanders die meer dan 10 wedstrijden hebben gewonnen op het WK. Dit zijn Raymond van Barneveld (38), Francis Hoenselaar (14) en Wesley Harms (11).

Statistieken

Aantal Nederlanders op het BDO WK: 50
Aantal wedstrijden gespeeld door Nederlanders: 333
Aantal wedstrijden gewonnen door Nederlanders: 162
Aantal wedstrijden verloren door Nederlanders: 171
BDO WK met de meeste Nederlanders: 2014 (14)

Overzicht

Bekijk hieronder een overzicht met alle Nederlanders die deel hebben genomen aan het BDO WK en de bijbehorende aantal deelnames en beste prestaties van de 50 spelers.

SpelerDeelnamesBeste resultaat
Bert Vlaardingerbroek4Eerste Ronde
Raymond van Barneveld14Winnaar (4x)
Roland Scholten6Kwartfinales
Co Stompé12Halve finales
Braulio Roncero1Eerste Ronde
Francis Hoenselaar10Winnaar (1x)
Vincent van der Voort
6Kwartfinales
Albertino Essers4Tweede Ronde
Karin Krappen8Halve finales
Mieke de Boer2Halve finales
Rick Hofstra4Kwartfinales
André Brandjes1Kwartfinales
Jelle Klaasen2Winnaar (1x)
Mareno Michels2Eerste Ronde
Niels de Ruiter3Halve finales
Mario Robbe2Eerste Ronde
Michael van Gerwen1Eerste Ronde
Carla Molema2Eerste Ronde
Fabian Roosenbrand2Tweede Ronde
Erwin Max2Tweede Ronde
Remco van Eijden3Tweede Ronde
Rilana Erades3Halve finales
Willy van der Wiel5Tweede Ronde
Joey ten Berge4Eerste Ronde
Jan Dekker5Halve finales
Ron Meulenkamp2Eerste Ronde
Wesley Harms9Halve finales
Christian Kist3Winnaar (1x)
Benito van de Pas3Eerste Ronde
Jimmy Hendriks2Tweede Ronde
Jeffrey de Graaf4Eerste Ronde
Sharon Prins7Halve finales
Jeroen Geerdink1Voorronde
Tamara Schuur1Kwartfinales
Aileen de Graaf7Halve finales
Michel van der Horst1Eerste Ronde
Willem Mandigers6Kwartfinales
Anneke Kuijten1Eerste Ronde
Ryan de Vreede1Eerste Ronde
Matthew Medhurst1Voorronde
Richard Veenstra5Halve Finales
Anca Zijlstra3Kwartfinales
Wouter Vaes2Eerste Ronde
Danny Noppert2Runner-up
Jeffrey Sparidaans1Voorronde
Derk Telnekes2Eerste Ronde
Chris Landman3Kwartfinales
Martijn Kleermaker1Tweede Ronde
Gino Vos1Eerste Ronde
Dennie Olde Kalter1Tweede Ronde
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *