Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jurjen van der Velde

Van der Velde pakt tourkaart, Rafferty en Richardson winnen

Het Development Tour-seizoen voor 2022 is afgerond! Nathan Rafferty en Joshua Richardson wonnen de laatste titels. De spelers kunnen zich nu gaan voorbereiden op het PDC Jeugd WK van morgen. Lees hier meer.

Development Tour 23

Een totaal van 229 spelers begonnen om 11:00 uur Nederlandse tijd aan het 23ste toernooi van het jaar. Veel verrassingen waren er niet in de eerste ronde, alleen Niels Zonneveld verslikte zich in landgenoot Maikel Verberk. Een ronde later moest Gian van Veen zich erkennen in de Duitse Ole Holtkamp, toch wel een verrassing te noemen.

De derde ronde was de bijltjesronde. Zo verloren Geert Nentjes, Jurjen van der Velde, Owen Roelofs, Bradley Brooks en Robin Beger allemaal. Bij de laatste 16 zaten spelers als Lewy Williams, Nathan Girvan, Danny Jansen, Nathan Rafferty, Sebastian Bialecki en Keane Barry allemaal nog in het toernooi. Dit gold niet voor Josh Rock, hij verloor bij de laatste 32 met 4-1 van Keenan Thomas die een gemiddelde van 109 noteerde.

Vier verschillende nationaliteiten bleven over in de halve finales; Wales, Australië, Noord-Ierland en Polen. Het waren Lewy Williams en Nathan Rafferty die in de finale streden om de finale. Williams stond in zijn vierde finale van het jaar. De Welshmen was te sterk voor Nathan Care (4-3), Craig Galliano (4-1), Alec Small (4-2), Ole Holtkamp (4-2), Joshua Richardson (4-2), Nathan Girvan (5-3) en de Australiër Brandon Weening (5-4). Rafferty bereikte zijn tweede finale op een rij na zeges op Robbe Dasseville (4-0), Mikey Rees (4-1), Kayden Milne (4-1), Rusty-Jake Rodriguez (4-2), Dom Taylor (4-2), Daniel Perry (5-3) en Sebastian Bialecki (5-3).

In de finale gingen de eerste drie legs met de darts mee, waaronder een 13-darter van Williams. In de vierde leg was het Rafferty die voor de eerste break zorgde. Williams kreeg 86 niet uit, waardoor Rafferty in 18 darts een 3-1 voorsprong nam. Dankzij een 99-finish in 12 darts verzilverde de Noord-Ier de break ook en was de tweede titel dit weekend bijna een feit; 4-1. Williams hield nog wel zijn eigen leg in 19 darts, maar uiteindelijk mocht het niet meer baten. In de zevende leg stond Williams na 12 darts op tops te wachten voor de rebreak, maar met een knappe 68-finish pakte ‘The Natural’ met een 5-2 overwinning zijn tweede titel op een rij! Hiermee pakte hij ook de koppositie op de ranking.

Nathan Rafferty: 91,57 / 50%
Lewy Williams: 87,83 / 20%

Development Tour 24

227 spelers begonnen aan het laatste toernooi van het jaar. Er werd gestreden om twee WK-tickets en twee tourkaart. Lewy Williams en Gian van Veen eindigden hun seizoen in mineur, zij verloren in de eerste ronde. Een ronde later was het eindstation voor Kevin Doets, die via deze weg in ieder geval het WK niet meer kan halen. Ook Josh Rock verloor verrassend in de tweede ronde, Dom Taylor versloeg hij met 4-3.

Bij de laatste 32 stond er een belangrijke wedstrijd op het programma, Jurjen van der Velde tegen Nathan Girvan. Beide spelers streden voor een tourkaart, Girvan was op dit moment nog in het bezit van een tourkaart. Van der Velde won met 4-1 en volgde dit op met een 4-2 overwinning op Geert Nentjes. Dit betekende voor Nentjes dat hij zich via de Pro Tour Order of Merit moet kwalificeren voor het WK. Van der Velde hield zijn niveau goed vast. Met overwinningen op Brandon Weening (5-3) en Owen Maiden (5-3) bereikte hij de finale. Dit was niet alles, door de finaleplaats te halen heeft de Groninger (voorlopig) een tweejarige tourkaart gepakt

Van der Velde was eerder op de dag al te sterk voor Meinte Hibma (4-0), Bram van Dijk (4-3), Viani van den Bergh (4-0) en Nathan Girvan (4-1). Aan de andere kant van het schema was het Joshua Richardson die de finale haalde. Dit deed hij met overwinningen op Jake Neale (4-0), Dylan Slevin (4-3), Conall Doughty (4-0), Archie Macleod (4-0), Jitse van der Wal (4-2), Adam Gawlas (5-2) en Thomas Banks (5-2).

In de finale gingen de eerste drie legs met de darts mee. In de vierde leg miste Van der Velde meerdere pijlen op de dubbel, waardoor Richardson met een 84-finish brak. Toch brak Van der Velde een leg later meteen terug, met een 18-darter werd het 3-2. De Nederlander hield daarna zijn eigen leg waardoor de finale weer in evenwicht was. Met een 16-darter kwam Richardson weer op voorsprong, waar Van der Velde met een 14-darter op reageerde. Een allesbeslissende leg moest er aan te pas komen, maar de Engelsman produceerde een hele knappe 14-darter voor zijn eerste PDC-titel. Toch kan Van der Velde tevreden en trots terugkijken op een heel mooi seizoen!

Joshua Richardson: 81,76 / 42%
Jurjen van der Velde: 86,70 / 25%

Nederlanders

Jurjen van der Velde was de beste Nederlander van de dag door de finale te halen om zo hoogstwaarschijnlijk een tourkaart voor de aankomende twee jaar te pakken. Jitse van der Wal kende ook een prima dag, hij behaalde de kwartfinales en de laatste 16. Danny Jansen haalde op het eerste toernooi van de dag de laatste 16, terwijl Geert Nentjes hetzelfde deed op het laatste toernooi van het jaar. Een totaal van 21 Nederlanders hebben zich geplaatst voor het PDC Jeugd WK op aankomende zondag.

Geert Nentjes
Damian Mol
Jurjen van der Velde
Kevin Doets
Gian van Veen
Jitse van der Wal
Owen Roelofs
Maikel Verberk
Niels Zonneveld
Daan Bastiaansen
Justin van Tergouw
Vinay Ramnath
Danny Jansen
Sam Coenders
Gillian Koehoorn
Damian Vetjens
Bradly Roes
Maikel Mossou
Joey de Jong
Youri Brouwer
Bram van Dijk

Order of Merit

Het Development Tour-seizoen zit erop! Tijd om de beloningen uit te delen. Nathan Rafferty eindigt op de eerste plaats en kwalificeert zich voor het WK, net als Lewy Williams. Twee Nederlanders hebben een tourkaart gepakt, Geert Nentjes en Jurjen van der Velde. Voor Van der Velde geldt wel dat Lewy Williams zijn tourkaart dit jaar moet behouden. Josh Rock mag in november zijn debuut maken op de Grand Slam of Darts, Rafferty was al gekwalificeerd doordat hij vorig jaar de finale bereikte van het Jeugd WK.

  1. Nathan Rafferty 14200
  2. Josh Rock 13650
  3. Keane Barry 9950
  4. Lewy Williams 8500
  5. Geert Nentjes 8450
  6. Jurjen van der Velde 7100
  7. Nathan Girvan 6750
  8. Kevin Doets 6500
  9. Sebastian Bialecki 6300
  10. Bradley Brooks 5700
Image courtesy of FOTO: Martin van Oostveen
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *