Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Irish Open 2023

WDF Weekoverzicht: De Graaf en McGuirk naar WK 2024

Een druk WDF-weekend zit er op! In Ierland werd er gestreden voor o.a. twee startbewijzen voor Lakeside 2024, terwijl er in Amerika ook een toernooi werd afgewerkt. Lees hier meer.

Irish Open

Zaterdag stond het ‘Gold’-gerankte Irish Open op het programma, wat betekende dat de winnaars van het heren- en damestoernooi zich automatisch zouden plaatsen voor het WDF WK van 2024. Een totaal van 536 heren, 92 dames, 79 jongens en 12 dames begonnen aan het toernooi.

Een toernooi in de categorie ‘Gold’ betekende dat er vanaf de laatste 64 punten verdiend konden worden voor de WDF Rankings. Voor verschillende geplaatste spelers in het herentoernooi ging dit gruwelijk mis. Zo verloren Barry Copeland, James Hurrell, Moreno Blom en Antony Allen in de openingsrondes van het toernooi. Drie Nederlanders in Jelle Klaasen, Ryan de Vreede en Alexander Merkx bereikten wel de laatste 64. Voor Klaasen was dit ook gelijk het eindstation, hij verloor van Davy Glenn met 4-2. Ryan de Vreede moest het doen met een plaats bij de laatste 32, waar Mark Blandford met 4-3 de sterkere was. In dezelfde ronde kwam het toernooi ook ten einde voor de nummer één geplaatste Neil Duff, Danny Lauby, Matthew Edgar en Kai Fan Leung.

Alexander Merkx speelde de hele dag erg sterk en bereikte met overwinningen op o.a. Conor Heneghan en Gary Stone de kwartfinales. Daar ging het mis, ‘The Great’ moest zich met 4-1 erkennen in David Kirwan uit Schotland. Zijn landgenoot Ryan Hogarth, de Ier Shane McGuirk en de Engelsman Cliff Prior werden de overige drie halve finalisten. Bij beide spelers was te zien dat er spanning was, aangezien het een finale van laag niveau was. Het verschil werd gemaakt in de beginfase van de finae. McGuirk won de eerste drie legs en gaf die voorsprong nooit meer weg. Met een 6-2 zege wint de Ier zijn tweede WDF-titel en kwalificeert hij zich voor het WDF WK van 2024.

De finale werd een herhaling van het niet-gerankte Killarney Open op de vrijdag, waar Shane McGuirk en Ryan Hogarth tegenover elkaar staan. Op de zaterdagavond gebeurde dat opnieuw, nadat Hogarth had afgerekend met landgenoot Kirwan met 5-3 en dat McGuirk weinig problemen kende met Prior; 5-2.

Bij de dames won Aileen de Graaf haar vierde WDF-titel van het jaar. In de finale rekende ze met 5-3 af met Rhian O’Sullivan, na een 3-1 achterstand. Met deze titel verzekert de Nederlandse zich meteen voor Lakeside 2024. Noa-Lynn van Leuven behaalde de halve finales. De jeugdtoernooien werden gewonnen door Aidan O’Hara en Paige Pauling.

Heren
Halve finales
Ryan Hogarth 5-3 David Kirwan
Shane McGuirk 5-2 Cliff Prior

Finale
Shane McGuirk 6-2 Ryan Hogarth

Dames
Halve finales
Aileen de Graaf 4-1 Robyn Byrne
Rhian O’Sullivan 4-0 Noa-Lynn van Leuven

Finale
Aileen de Graaf 5-3 Rhian O’Sullivan

Jongens finale
Aidan O’Hara 4-2 Jack Courtney

Meisjes finale
Paige Pauling 4-3 Sophie McKinlay

Seacoast Open

Zaterdag stond in het Amerikaanse Andover het ‘Silver’-gerankte Seacoast Open gepland. Een totaal van 243 heren, 91 dames, 16 jongens en 9 meisjes stonden aan de oche om te strijden voor de titels. Bij de heren waren Leonard Gates, Kevin Luke, Alex Spellman en Dustin Holt waren de top 4 geplaatste spelers. Voor Luke en Holt ging het al snel mis in het toernooi, beide heren verloren in hun tweede partij.

Gates en Spellman waren de grote favorieten voor de eindzege en stonden uiteindelijk ook tegenover elkaar in de finale. Hiervoor moest Gates wel enkele matchdarts overleven in de kwartfinales en halve finales tegen Ryan VanderWeit en David Cameron. Spellman bereikte de finale door slechts drie legs af te staan en meerdere 90+ gemiddeldes te produceren.

Gates begon goed aan de finale door meteen Spellman in de eerste leg te breaken. Echter miste Gates in de tweede leg twee pijlen op de dubbel, waardoor Spellman met een 74-finish meteen terug brak. Dit vervolgde ‘The Jackal’ met legs in 13,11 en 14 pijlen op het verschil te maken en gelijk op matchpoint te komen. Gates deed in zijn eigen leg nog wel iets terug door met een 140-finish er 4-2 van te maken, maar zag een leg later Spellman in 15 darts de 5-2 zege en de titel pakken.

Bij de dames mocht de nummer 8 geplaatste Maria Carli zegevevieren. In de kwartfinales wist ze de nummer één geplaatste Paula Murphy met 4-1 te verslaan, waarna ook Julie Weger (4-1) en Andrea Taylor (5-2) aan de zegekar werden gebonden. Bij de jeugd wonnen Maddox Williams en Taylor Farrell de titels.

Heren
Halve finales
Leonard Gates 4-3 David Cameron
Alex Spellman 4-1 Levi Remick

Finale
Alex Spellman 5-2 Leonard Gates

Dames
Halve finales
Maria Carli 4-1 Julie Weger
Andrea Taylor 4-0 Darlene van Sleeuwen

Finale
Maria Carli 5-2 Andrea Taylor

Jongens finale
Maddox Williams 4-1 Jordan Albert

Meisjes finale
Taylor Farrell 4-2 Cyndi Kelley

Irish Classic

Zondag stond in Killarney nog een WDF-toernooi op het programma, het weekend werd afgesloten met een toernooi in de categorie ‘Silver’. Een totaal van 358 heren, 77 dames, 74 jongens en 10 meisjes deden een poging om één van de titels op hun naam te zetten.

Vanaf de laatste 32 kon er pas punten verdiend worden, waardoor er minimaal drie wedstrijden gewonnen moest worden. Nummer 2 geplaatste Jelle Klaasen, Moreno Blom en Ryan de Vreede verloren allemaal in de derde ronde. Jitse van der Wal bereikte de laatste 64, maar moest zich met 4-3 erkennen in Antony Allen; geen punten dus. Alexander Merkx was de enige Nederlander die de laatste 32 wel behaalde. Daarin moest ‘The Great’ na een 3-2 voorsprong toch de zege aan de Ier David Concannon laten.

Vier geplaatste spelers wisten de laatste 16 van het herentoernooi te bereiken; Neil Duff, Danny Lauby, James Beaton en Kai Fan Leung. Daarvan wist alleen Lauby niet de kwartfinales te bereiken. In de kwartfinales produceerde Leung een gemiddelde van 102 om met 4-2 te winnen, terwijl Cliff Prior opnieuw de halve finales bereikte. Dit keer revancheerde hij zich en stopte de ongeslagen reeks van McGuirk in Ierland. Ook Neil Duff en Michael Flynn schopten het tot de halve finales.

Duff kon zijn titel uiteindelijk niet verdedigen. De Ierse Flynn versloeg de regerend Lakeside-kampioen met 4-2 om zo zijn eerste WDF-finale te halen. Daarin trof hij Kai Fan Leung, die met 4-1 afrekende met Prior. In de finale bleek het een partij te zijn van twee legs voor komen, voordat de tegenstander de achterstand goed maakte. Leung kwam al snel 2-0 voor, maar zag Flynn met een 17- en 19-darter terugkomen tot 2-2. Daarna was het wederom de speler uit Hong Kong die een verschil van twee legs maakte, na o.a. een 75-finish. Met een 14-darter hield de Ier nog wel zijn eigen leg, maar Leung maakte het in zijn eigen leg af. Met een 16-darter won ‘Fatbeauty’ zijn vierde WDF-titel.

Bij de dames wist Rhian O’Sullivan dit keer de finale wel naar zich toe te trekken. Nadat ze zaterdag in de finale verloor van Aileen de Graaf, werd een ander Nederlandse in Aletta Wajer nu ruim verslagen in de finale; 5-0. Wajer was in de halve finales verantwoordelijk voor de uitschakeling van De Graaf, terwijl Noa-Lynn van Leuven wederom in de halve finales sneuvelde. Bij de jeugd werden de titels gewonnen door Paige Pauling en Jack Lenihan.

Heren
Halve finales
Michael Flynn 4-2 Neil Duff
Kai Fan Leung 4-1 Cliff Prior

Finale
Kai Fan Lung 5-3 Michael Flynn

Dames
Halve finales
Aletta Wajer 4-3 Aileen de Graaf
Rhia O’Sullivan 4-2 Noa-Lynn van Leuven

Finale
Rhian O’Sullivan 5-0 Aletta Wajer

Jongens finale
Jack Lenihan 4-3 Aidan O’Hara

Meisjes finale
Paige Pauling 4-3 Rebecca Allen

Image courtesy of FOTO: Killarney Darts Festival
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *