Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Thibault Tricole

Frans feestje: Tricole en Labre winnen op Challenge Tour

Thibault Tricole en Jacques Labre hebben voor een Frans feestje gezorgd in Leicester. Voor het eerst wist iemand uit Frankrijk een PDC-titel te winnen, waarna de tweede titel direct volgde.

Challenge Tour 21

Het beslissende weekend van de Challenge Tour 2022 beloofde weer enorm spannend te worden. De strijd om de WK-plekken én tourkaarten ging nog tussen een hele lading spelers: nog niks was vergeven. Met Danny van Trijp, Jurjen van der Velde en Christian Kist leken er ook nog genoeg van onze landgenoten mee te doen. Voor alle drie ging het in het eerste toernooi van het weekend echter snel mis: Van der Velde en Kist verloren bij de laatste 64, terwijl Van Trijp er bij de laatste 128 al uit lag.

De Nederlanders kenden geluk: de naaste concurrentie kende ook een trage start. Sedlacek en Owen vlogen er al bij de laatste 128 uit, terwijl Pallett en Burton een ronde later kopje onder gingen. Bij de laatste 32 was Scott Williams de enige uit de top 12 die nog in het toernooi zat. Uiteindelijk waren het Thibault Tricole én Gian van Veen die de finale haalden. Tricole verloor de finale van Challenge Tour 20 en zette zijn goede vorm voort. De Fransman kende weinig moeite in zijn eerste wedstrijden, waarna hij vanaf de laatste 32 afrekende met Steve Haggerty (5-3), Ryan Hogarth (5-2), Ben West (5-1) en Carlo van Peer (5-4). Van Veen maakte vooral indruk in zijn partij tegen Roemer Mooijman. Bij de laatste 64 versloeg hij zijn landgenoot met een gemiddelde van 112.16. Jacques Labre volgde (5-2), waarna ook Robert Thornton (5-3), Colin Osborne (5-3) en Owen Roelofs (5-1) verslagen werden.

De finale leek eenrichtingsverkeer te worden. Tricole won vier legs op rij, vooral doordat Van Veen meerder pijlen op de dubbels miste. De Nederlander vocht zich echter knap terug, al moest hij hier meerdere matchdarts van de Fransman van overleven. De stand kwam op 4-3, waarna Van Veen zes pijlen kreeg om er een beslissende leg uit te slepen. Hij miste ze allemaal, waardoor Tricole zijn eerste Challenge Tour-titel greep, en ook meteen de eerste PDC-titel voor Frankrijk.

Gian van Veen: 86.13 / 23%
Thibault Tricole: 94.16 / 38%

Challenge Tour 22

Thibault Tricole voegde zich met zijn overwinning zo plots bij de kanshebbers. Het rijtje werd streeds groter, en met nog drie toernooien te gaan werd elk resultaat belangrijker. Van der Velde wist dat, maar zette dat niet om in overwinning en vloog er al snel uit. David Pallett leek het niet te weten: hij was afwezig tijdens het tweede toernooi. Van Trijp was daarnaast ook niet succesvol: bij de laatste 64 kwam hij tot een gemiddelde van 100, maar verloor hij alsnog van Jarred Cole (5-3). Stephen Burton en Thibault Tricole deden het een stukje beter, maar vlogen er respectievelijk bij de laatste 32 en laatste 16 uit.

Als er één Fransman over de dam is, dan volgen er meer. Althans, zo lijkt het. Na het succes van Thibault Tricole zorgde Jacques Labre voor nog meer goed nieuws voor Frankrijk door zelf ook een finale te halen. De winnaar van de WDF Europe Cup blinkt steeds vaker uit in toernooi bij de PDC, en na overwinningen op Jeroen Mioch (5-0), Darryl Pilgrim (5-2), Scott Williams (5-3), François Schweyen (5-4), Ryan Hogarth (5-3) en Robert Owen (5-4) bevond hij zich bij de laatste twee. Lee Evans was hier zijn tegenstander. De Engelsman had meer geluk nodig en kwam meerdere keren terug van een flinke achterstand. Na overwinningen op Joshua Burksfield (5-2) en Shaun Carroll (5-3) trof hij in de kwartfinale Christian Kist. De Nederlander kwam 4-1 voor en miste minimaal drie matchdarts, waardoor Evans ontsnapte. In de halve finale werd Nathan Girvan verslagen (5-3).

Met een 15-darter begon Labre sterk, waarna hij optimaal profiteerde van geklungel op de dubbels van Evans. De Engelsman deed een leg later hetzelfde, waardoor de stand op 2-1 kwam. Het leek 2-2 te worden, totdat Labre een heerlijke 158-finish gooide. Vanaf dit punt werd er alleen nog maar gebroken: vanaf 4-3 vond Labre de laatste break met een 80-finish voor een 14-darter. Op één dag twee titels voor Frankrijk: magnifique!

Jacques Labre: 87.82 / 38%
Lee Evans: 88.35 / 25%

Nederlanders

Met drie Nederlandse halve finalisten deden onze landgenoten het zeer goed tijdens het eerste toernooi van de dag. Van Veen kwam in de finale net tekort, terwijl Owen Roelofs en Carlo van Peer tevreden moesten zijn met een plek bij de laatste vier. Christian Kist haalde een toernooi later de kwartfinale, waardoor hij zijn kansen op een tourkaart/wk-plek levend hield. Jelle Klaasen noteerde ook nog een kwartfinale tijdens CT21, terwijl Arjan Konterman een toernooi later de laatste 16 haalde.

Order of Merit

Scott Williams kan de eindzege op de Challenge Tour bijna niet meer ontgaan. Een plek op de Grand Slam zou zijn prijs worden, aangezien een tourkaart en plek op het WK al via de Pro Tour zeker lijken. Robert Owen en Danny van Trijp bezitten daardoor met nog twee toernooien te gaan virtueel deze prijzen.

  1. Scott Williams 9650
  2. Robert Owen 6100
  3. Danny van Trijp 5600
  4. Stephen Burton 5150
  5. Thibault Tricole 4950
  6. Jurjen van der Velde 4900
  7. Karel Sedlacek 4800
  8. David Pallett 4700
  9. Christian Kist 4300
  10. Gian van Veen 4050
Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (Tip Top Pics)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *