Beau Greaves - Women's World Matchplay 2023

Greaves blijft ongeslagen en pakt beide titels in Milton Keynes

Beau Greaves heeft na haar winst in Blackpool haar zegereeks doorgezet. In Milton Keynes won ze Women’s Series 13 en 14. Lees hier meer.

Women’s Series 13

Na een succesvolle tweede editie van de Women’s World Matchplay was er weinig tijd om even te rusten, in Milton Keynes staan dit weekend weer vier Women’s Series op het programma die allemaal meetellen voor kwalificatie voor het PDC WK. Een totaal van 109 speelsters begon zaterdagochtend aan het dertiende toernooi van het jaar. Voor Robyn Byrne, halve finalist op de Matchplay, begon het weekend niet zo goed. De Ierse verloor in haar openingspartij met Noa-Lynn van Leuven met 4-0. Ook Lorraine Winstanley en Laura Turner werden meteen in de eerste ronde uitgeschakeld.

De nummers 2 en 3 op de ranglijst troffen elkaar bij de laatste 32, Fallon Sherrock was dit keer de betere en versloeg Mikuru Suzuki met 4-1. Een ronde later stond er een herhaling op het programma van een eerste ronde van de Matchplay, Greaves en Van Leuven mochten het opnieuwd tegen elkaar opnemen. Van Leuven speelde duidelijk beter, maar moest ondanks een gemiddelde van 93 de zege toch aan Greaves laten; 4-2. Sherrock produceerde in dezelfde ronde een gemiddelde van ruim 107 om Almudena Fajardo met 4-0 te verslaan.

Doordat Greaves en Sherrock hun laatste 16 partijen beide wonnen, stonden ze in de kwartfinales tegenover elkaar. Greaves won de eerste drie legs van de wedstrijd en gaf die voorsprong nooit meer uit handen, met een 5-2 overwinning versloeg ze opnieuw Sherrock. Ze stoomde vervolgens ook door naar de finale, na een 5-2 overwinning op de Ierse Aoife McCormack. In de finale trof ze Lisa Ashton, die eerder op de dag verantwoordelijk was voor de uitschakeling van onder meer Aileen de Graaf (5-2) en Rhian O’Sullivan (5-1).

Net als tegen Sherrock begon Greaves ijzersterk aan de finale, ze pakte de eerste drie legs van de partij in 15,17 en 15 pijlen. Met een 110-finish brak Ashton terug en hield daarna ook haar eigen leg in 14 darts voor 3-2. In de zesde leg kreeg Ashton vier pijlen op dubbel 8, maar werd uiteindelijk niet gegooid. Hierdoor kon Greaves via dubbel 4 toch haar eigen leg houden om zo op matchpoint te komen. Een leg later maakte de 19-jarige het met een 68-finish af, een 5-2 overwinning voor titel nummer negen van het jaar.

Beau Greaves: 93,31 / 50%
Lisa Ashton: 90,76 / 25%

Women’s Series 14

Dezelfde 109 spelers begonnen even later aan het tweede toernooi van de dag. Het toernooi begon meteen met een grote verrassing, Mikuru Suzuki werd in haar eerste partij verrassend met 4-2 verslagen door Laura Turner. Ook Robyn Byrne kon haar teleurstelling van het eerste toernooi niet goedmaken, in de tweede ronde was Greaves met 4-0 te sterk.

Van de top 8 van het klassement wisten vier spelers de kwartfinales te halen; Greaves, Sherrock, O’Sullivan en Ashton. Alle vier wisten ze ook de halve finales te halen. Daarin was Greaves met duidelijke cijfers te sterk voor O’Sullivan, met een 5-1 overwinning bereikte ze haar tweede finale van het weekend. In de andere halve finale versloeg Sherrock in een spannende partij Ashton met 5-3.

In de finale gingen de eerste twee legs met de darts mee, waaronder een 11-darter van Greaves. In de derde leg miste Sherrock vier pijlen op de dubbel, waardoor Greaves in 17 pijlen kon breaken. Dit vervolgde ze met een 15-darter in haar eigen leg om zo 3-1 voor te komen. In de vijfde leg gebeurde hetzelfde wat in leg 3 gebeurde; Sherrock miste dubbels, Greaves pakt haar kans en break naar 4-1. In leg 6 maakte de 19-jarige het in stijl af, met twee 180’ers weet ze de leg in 11 pijlen te winnen voor haar 17de titel op de Women’s Series.

Beau Greaves: 104,96 / 45%
Fallon Sherrock: 83,89 / 13%

Nederlanders

Aileen de Graaf was de beste Nederlander van de dag, ze bereikte de kwartfinales én de laatste 16. Dit lukte Priscilla Steenbergen in het eerste toernooi ook, waar Aoife McCormack nipt met 5-4 de baas was. Noa-Lynn van Leuven speelde een ijzersterke eerste toernooi en moest het uiteindelijk doen met een plaats bij de laatste 16. Roos van der Velde bereikte een nieuwe mijlpaal, in Women’s Series 14 wist ze voor het eerst de laatste 16 te halen.

Stand Women’s Series

Beau Greaves blijft maar winnen en lijkt met nog 10 toernooien te gaan haar koppositie niet meer af te geven. Door een mindere dag van Suzuki is Sherrock dichterbij gekomen en is het verschil nu nog maar slechts 1000 pond. Aan het eind van het seizoen kwalificeert de nummers 2 en 3 van de ranking zich voor het PDC WK.