Luke Humphries - World Grand Prix 2023

Humphries met comeback langs Wright, Smith en Price ook door

De halve finalisten van de World Grand Prix zijn bekend. Michael Smith en Gerwyn Price stonden geen set af, terwijl Luke Humphries en Joe Cullen een beslissende set nodig hadden.

Gerwyn Price vs Martin Schindler

Op het afgelopen WK ging Gerwyn Price in de kwartfinale nog hard onderuit tegen een Duitse tegenstander: hij wilde op de World Grand Prix maar al te graag voorkomen dat dat weer zou gebeuren. Martin Schindler leek het voorbeeld van Clemens wel te willen volgen, maar in leg één ging al alles mis. Vijf pijlen miste ‘The Wall’ op de afsluitende dubbels, waardoor Price als eerste op voorsprong kwam.

De eerste leg was exemplarisch voor de rest van de partij van Schindler. De dubbels liepen voor geen meter, terwijl Price steeds beter ging spelen. De eerste set ging met 3-0 naar de Welshman, waarna hij ook in set twee geen enkele leg afstond. Dit keer waren de openingsdubbels het probleem voor Schindler. Nadat Price ook in set drie de eerste twee legs won leek een ‘whitewash’ in aantocht, maar met een 12-darter redde de Duitser zijn eer. Met die ene leg zou hij het uiteindelijk moeten doen. Na een 2-0 overwinning op Noppert en een 3-0 zege op Ratajski verloor Gerwyn Price ook nu weer geen set: 3-0.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Gerwyn Price: 90.73 / 42.9%
Martin Schindler: 79.77 / 9.1%

Michael Smith vs Andrew Gilding

Voor Michael Smith was het behalen van de kwartfinales op de World Grand Prix al een nieuwe mijlpaal voor de Engelsman, nog nooit kwam hij voorbij de tweede ronde. Met Andrew Gilding als tegenstander in de kwartfinales kreeg Smith een goede mogelijkheid om nog verder in het toernooi te geraken. Gilding had onderweg wel van twee voormalig wereldkampioenen afgerekend; Rob Cross en Gary Anderson.

De wedstrijd begon met twee legs die door de speler die de leg begon, gehouden. In de derde leg wist Gilding niet te openen in zijn eerste beurt, waardoor Smith het initatief kreeg en met een 70-finish de break plaatste. Een 19-darter zorgde een leg later dat Smith de eerste set naar zich toe trok. Dat goede gevoel nam ‘Bully Boy’ mee naar set twee, waarin hij Gilding geen enkele kans gaf op de dubbel. Met legs in 17,15 en 18 pijlen werd het al snel 2-0 in sets. In de derde set wist ‘Goldfinger’ iets meer tegenstand te bieden, maar het was niet genoeg voor setwinst. Gilding kwam met twee 14-darters op een 2-1 voorsprong, maar de laatste twee legs gingen naar de wereldkampioen die in 13 darts de partij met 3-0 naar zich toe trok.

Michael Smith: 87,69 / 52,9%
Andrew Gilding: 83,98 / 60%

Peter Wright vs Luke Humphries

De nummer drie tegen de nummer zes van de wereld: met een herboren Wright leek dit op voorhand al een spannende potje te worden. Het begin van de partij was duidelijk voor de Schot. Humphries won nog de eerste leg, maar door legs in 14, 18 en 13 pijlen te gooien ging de set naar Wright. De set die volgde mocht ‘Snakebite’ ook nog beginnen: in de beslissende leg bleef hij koel met een 16-darter. Niks deed ons nog herinneren aan de moeilijke periode waarin de tweevoudig wereldkampioen zat. Wright leek op weg naar de overwinning, maar Humphries was toch nog wat anders van plan.

De Engelsman hield zijn eigen set, waardoor hij druk kon gaan zetten op zijn tegenstander. Even leek dit ook te helpen: met een 14-darter vond hij een break, waardoor hij voor de set mocht gaan gooien. Wright vond echter ook een versnelling, waardoor hij meteen terug brak. De Schot verschafte zich een leg later drie matchdarts, maar ineens haperde de machine. Alle drie werden gemist, waarna Humphries de set binnensleepte. ‘Cool Hand Luke’ tankte vertrouwen en had ineens de wedstrijd in handen. Twee keer hield hij zijn eigen leg, maar omdat Wright dat ook deed was er een allesbeslissende laatste leg nodig. Beide mannen waren met hun tweede pijl open, maar uiteindelijk was het een score van ’22’ die Wright op zou breken. Humphries vond dubbel 10: de comeback was compleet.

Peter Wright: 90.92 / 39.3%
Luke Humphries: 92.32 / 46.2%

Chris Dobey vs Joe Cullen

De avond werd afgesloten met een duel tussen twee ongeplaatste spelers. Chris Dobey, die donderdagavond had afgerekend met Michael van Gerwen, mocht het gaan opnemen tegen Joe Cullen. Het was de laatstgenoemde speler die als beste van start ging, hij won alle drie legs op zo op een vroege 1-0 voorsprong te komen in sets.

Dobey kwam goed uit de pauze. Nadat de eerste twee legs met de darts mee gingen, brak Dobey in de derde leg door dubbel 10 te gooien. Dit vervolgde hij met een 84-finish in 12 darts om de set naar zich toe te trekken; 1-1. Cullen begon beter aan set 3, met een 14-darter brak hij Dobey, maar kon vervolgens in zijn eigen leg niet in de eerste beurt openen. Dobey brak terug om daarna twee legs op rij te winnen, waaronder een belangrijke 80-finish om op een 2-1 in sets voorsprong te komen. In set 4 produceerde ‘The Rockstar’ zijn beste set, met legs in 13,10 en 16 darts trok hij de set met 3-1 naar zich toe en dwong zo een beslissende set af. De eerste twee legs gingen met de darts mee. In de derde leg kon Dobey niet openen in de eerste beurt, waardoor Cullen in 16 pijlen de break plaatste. Cullen maakte het vervolgens in stijl af, met een 121-finish via de bull plaatste hij zich voor de halve finales, waar Dobey stond te wachten op tops voor 2-2.

Joe Cullen: 86,81 / 50%
Chris Dobey: 82,98 / 33,33%

Image courtesy of FOTO: Simon O'Connor (PDC)