Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jules van Dongen

Jules van Dongen: ‘Ik wil er volledig voor gaan die 2 jaar, geen half werk’

Jules van Dongen pakte afgelopen week voor het eerst in zijn carrière een tourkaart voor de aankomende twee jaar bij de PDC. Darts Actueel sprak met ‘The Dutch Dragon’ over zijn ervaringen op Q-School, zijn doelen voor de aankomende twee jaar en wat er verandert in zijn leven.

Jules van Dongen was twee jaar geleden nog een onbekende in de dartswereld, inmiddels is hij verandert één van de publiekslievelingen bij de dartfans. De Nederlandse Amerikaan begon in 2020 pas serieus met darten. In 2021 startte hij zijn carrière door aan de CDC Q-School mee te doen. Hij plaatste zich voor de CDC Tour en vervolgens kwam er succes na succes in Amerika. Zo won hij drie WDF-toernooien, behaalde hij twee finales op de CDC-Tour en plaatste hij zich voor het WDF WK. Dat WDF WK werd uiteindelijk uitgesteld naar april, waardoor hij eerst een poging wou wagen op Q-School in januari.

In aanloop naar Q-School stond Van Dongen niet goed te gooien, zo vertelde hij: “Naar aanloop naar Q-School stond ik naar mijn gevoel niet heel lekker te gooien. In die laatste 6 weken voor Q-School miste ik wat wedstrijdritme, wat ik eigenlijk wel nodig had.”

Van Dongen begon redelijk aan de First Stage en eindigde als elfde, maar er zaten wel verbeterpunten in die bij de Final Stage er wel moesten komen. Gelukkig lukte dat hem ook: “Scorend was het in de First Stage verre van mijn normale doen. Ik stond wel goed de dubbels te gooien en een paar combinatiefinishes. Ik wist al vrij snel dat één keer de laatste 16 halen genoeg punten was voor de Final Stage. Ik had voor mijn idee nu nog twee dagen om me spel te vinden. Toen ik de tweede fase in ging heb mijn spel redelijk kunnen vinden.”

Van Dongen begon enorm goed aan de Final Stage en stond na een laatste 16 en een finaleplaats erg dichtbij een tourkaart. Hij reageerde er als volgt op: “Je weet wel dat het met 7 punten gek moet gaan als je het niet wilt halen. Alleen je bent er nog niet zeker van. In die finale kwam ik 4-0 voor, beetje dubbel gevoel. Je wilt het natuurlijk afmaken die dag, maar dat laat ik dan afweten. Als ik er op terug kijk is het een beetje een samenloop van omstandigheden, ik liet het wat los bij 4-0 en Brian begon steeds beter te gooien. Ik lag er niet lang wakker van, maar had hem liever gewonnen natuurlijk. Op de derde dag dacht ik, twee wedstrijden winnen en dan ben je daar. Ik was daar erg op gefocust. Toen ik de tweede wedstrijd won met het beste spel van de hele week, had ik echt het gevoel dat je staat te raken wat je graag wil en kan.”

Wat is nu het plan voor Van Dongen de aankomende twee jaar? “Ik heb voor die eerste maand nu wel een plan. Voor die eerste Pro Tour blijf ik twee weken in Engeland voor de twee weekenden en daarna kom ik weer terug bij de UK Open. Het ligt er daarnaast ook een beetje aan hoe de Euro Tour Qualifiers gaan. We zijn er nog niet helemaal over uit, ligt er namelijk ook aan hoe het gesprek op het werk gaat. Valt er iets te combineren of dat ik volledig moet stoppen met werk. Ik heb wel voor mezelf besloten dat ik er volledig voor wil gaan en dat ik geen half werk wil gaan doen. Ik zal veel meer moeten gaan trainen dan dat ik nu doe. Ik ga er alles aan doen, misschien dat ik een appartement ga zoeken in Engeland om in ieder geval een uitvalsbasis te hebben. Maar daar ben ik niet helemaal over uit.”

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *