Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Luke Humphries - World Matchplay 2023

Luke Humphries na ‘break-spektakel’ langs Damon Heta

Luke Humphries was woensdagavond hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de uitschakeling van de laatst overgebleven Nederlander op de World Matchplay. Hij won van Dirk van Duijvenbode en mocht het in zijn kwartfinale gaan opnemen tegen de Australiër Damon Heta.

Luke Humphries op een nipte voorsprong

Heta mocht aan de partij beginnen, maar het was Humphries die de eerste tik op het podium uitdeelde. De Engelsman wist met een 76-finish te breken en op een 1-0 voorsprong te komen. De break werd echter via de dubbel 10 meteen weer ongedaan gemaakt door ‘The Heat’. Met een 14-darter verzilverde Heta vervolgens de re-break, waarna Humphries vanaf 48 de stand weer op gelijke hoogte bracht. ‘Cool Hand Luke’ besloot in de laatste leg voor de onderbreking nog even flink aan te zetten. Het resulteerde in een 12-darter, waarmee Humphries met een 3-2 voorsprong het podium verliet.

Breaks, breaks en nog eens breaks

Na de eerste onderbreking was het Heta die het scherpst aan de oche verscheen. De Australiër splitste 38 richting de dubbel 16 en kwam op 3-3 in legs. Ook de zevende leg zou een break opleveren, aangezien Humphries profiteerde van een slordigheidje van zijn tegenstander. Ook de derde leg na de onderbreking zou een break opleveren. Humphries miste 80 op tops, waarna Heta gretig toesloeg vanaf 103 en de stand weer op 4-4 bracht. Het lag in de lijn der verwachting, maar ook de negende leg ging tegen de pijlen in. Heta miste 100, waardoor Humphries de kans kreeg vanaf datzelfde aantal punten. Via 20-tops-tops zorgde ‘Cool Hand Luke’ voor de vijfde break op een rij. Om het ‘break-festijn’ compleet te maken, zorgde Heta ervoor dat geen enkele leg met de darts meeging deze sessie. Met een 17-darter kwam ‘The Heat’ weer op gelijke hoogte.

Damon Heta onder druk

Ook na de tweede onderbreking gingen beide heren verder waar ze gebleven waren: het plaatsen van de break in de leg van de ander. Humphries was als eerst aan de beurt om de leg van Heta weer af te pakken, maar de Engelsman leverde deze (wederom) net zo snel weer in aan Heta. De koek was nog niet op wat de breaks betrof, want met een 14-darter zorgde Humphries voor de negende break op rij, de elfde (!) in deze partij en de 7-6 voorsprong. In de veertiende leg was het dan eindelijk zover: de break werd verzilverd. Humphries produceerde opnieuw een 14-darter en behield zijn eigen leg. De Engelsman leek in de vijftiende leg het gaatje te slaan. Na missers van beide spelers was het Humphries die de dubbel 16 vond en op een 9-6 voorsprong kwam.

Humphries loopt weg

Humphries leek na de pauze hard op weg om zijn vierde leg op rij te pakken, maar door drie missers op de dubbel kwam Heta terug tot 9-7. Het heikele punt bij de Australiër bleef echter het behouden van zijn eigen leg. Na de break van Heta wist ‘The Heat’ zijn leg opnieuw niet te behouden, aangezien Humphries aan een 13-darter genoeg had voor de re-break. Humphries kende echter net zoveel moeite in zijn eigen legs, want met een 16-darter zorgde Heta voor wederom een break. Maar ook ditmaal wist Heta de re-re-break niet te verzilveren. Met een 14-darter via tops kwam Humphries op een een 11-8 voorsprong. De Engelsman verzilverde de break wél en door een 11-darter ging Humphries met een 12-8 voorsprong de pauze in.

Humphries roept opmars Heta een halt toe

Ook in de 21ste leg lukte het niet voor Heta en met een 121-finish kwam Humphries op een 13-8 voorsprong. Met een 58-finish verzilverde Humphries de break en leek ‘Cool Hand Luke’ de beslissende tik te hebben uitgedeeld. Met een 72-finish deed Heta nog wat terug, maar hij kon niet voorkomen dat Humphries afstand nam. Via de dubbel 10 kwam Humphries op 15-9 en dus op matchpoint. Opnieuw gaf Heta in zijn eigen leg nog een teken van leven en ook in de leg van Humphries zette de Australiër nog even aan.

‘The Heat pakte twee legs op rij en kwam terug tot 15-11. Nu was het Humphries die wegzakte, wat Heta de kans gaf om verder terug te komen. Via de dubbel 9 pakte Heta zijn derde leg op rij. Humphries leek af te stevenen op de overwinning, maar zag de Australiër plotsklaps 152 uitgooien, terwijl Humphries niet voor de bulls-eye ging vanaf 90. Verder kwam Heta echter niet. Hij miste twee darts op tops, waarna Humphries 92 finishte met 20-D18-D18. Luke Humphries is halve finalist op de World Matchplay!

Gemiddeldes/dubbelpercentages:
Luke Humphries: 95,5 / 48%
Damon Heta: 93,22 / 38,2%

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *