Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Luke Littler - Bahrain Darts Masters 2024

Luke Littler pakt titel in Bahrein bij World Series-debuut

De 16-jarige Luke Littler heeft bij zijn debuut op de World Series of Darts de Bahrain Darts Masters op zijn naam geschreven. In de finale werd Michael van Gerwen met 8-5 verslagen. Lees hier meer.

Wereldkampioen uitgeschakeld, Littler gooit 9-darter

De finaledag werd gestart met de wereldkampioen Luke Humphries die het opnam tegen Gerwyn Price. Humphries kwam 3-2 voor in de partij, maar zag Price vervolgens drie legs op een rij winnen in 18,15 en 16 pijlen voor een 5-3 voorsprong. Humphries hield daarna nog wel zijn eigen leg. In leg 10 kreeg de wereldkampioen vier pijlen op de dubbel om een beslissende leg af te dwingen, maar liet die kans onbenut. Price raakte dubbel 1 en stopte daarmee de ongeslagen reeks van 20 wedstrijden van ‘Cool Hand’. Michael Smith had vervolgens weinig problemen met Peter Wright, met een 6-1 overwinning bereikte de titelverdediger de halve finales.

In de derde kwartfinale nam de 16-jarige Luke Littler het op tegen Nathan Aspinall. Littler begon weergaloos aan de partij. Met twee 180’ers en een 141-finish produceerde ‘The Nuke’ pas de tweede 9-darter op een World Series-toernooi. Check de beelden hieronder. Nadat Aspinall een 2-0 achterstand wegpoetste en er 2-2 van maakte, kwam hij weer op een achterstand. Met een 18- en 16-darter kwam Littler op 4-2. Aspinall brak in 11 pijlen meteen terug naar 4-3, maar daar bleef het uiteindelijk bij voor ‘The Asp’. Littler brak meteen weer, in 11 pijlen, om met een 116-finish de partij met 6-3 naar zich toe te trekken. In de laatste kwartfinale namen Michael van Gerwen en Rob Cross het tegen elkaar op in een prachtige partij. Slechts één break was genoeg voor Van Gerwen op de partij met 6-4 te winnen. Met finishes van onder meer 78,91 en 150 kwam de Nederlander op matchpoint; 5-4. In de tiende leg stond Cross te wachten op 61 om er 5-5 van te maken, maar kreeg geen kans meer. ‘Mighty Mike’ produceerde een 123-finish via de bull om met 6-4 te winnen van ‘Voltage’.

Tekst gaat door onder de tweet.

Debutanten bereiken finale

In de eerste halve finale troffen Luke Littler en Gerwyn Price elkaar. Tot 2-2 ging de wedstrijd gelijk op. Daarna was het de 16-jarige die het verschil maakte. Met o.a. een 170-finish en een 103-finish ging Littler met een 5-2 voorsprong pauzeren. Price leek goed uit de pauze te komen, maar miste maar liefst zes pijlen op de dubbel waardoor Littler met een 89-finish opnieuw brak en op matchpoint kwam; 6-2. Littler kon het niet in zijn eigen leg afmaken. Hij stond te wachten op dubbel 8, maar kreeg een knappe 146-finish van Price om de oren. Een leg later trok ‘The Nuke’ toch aan het langste einde, met een 16-darter plaatste Littler zich met 7-3 voor de finale.

In de tweede halve troffen twee Michaels elkaar, Van Gerwen tegen Smith. Van Gerwen begon gelijk scherp aan de partij door Smith meteen in 13 darts te breaken. Smith kwam meteen met een antwoord, hij brak in 13 pijlen gelijk terug. Daarna gingen er vier legs met de darts mee, waaronder een 100-finish in 11 pijlen van de Nederlander. In de laatste leg voor de pauze produceerde Van Gerwen een 13-darter om met een break voorsprong te gaan pauzeren; 4-3. Na de pauze werd er alleen maar gebroken. Dit kwam vooral door de vele missers op de dubbels door de Nederlander, waardoor Smith uiteindelijk ook een beslissende leg afdwong. In de dertiende leg stond de titelverdediger te wachten op 46 voor de wedstrijd, maar kreeg geen kans meer. Met een knappe 110-finish trok Van Gerwen de partij toch met 7-6 naar zich toe.

Littler schrijft opnieuw geschiedenis

Littler mocht de finale beginnen en deed dat door in 17 pijlen zijn eigen leg te houden. In de tweede leg kreeg Littler drie pijlen op de dubbel om Van Gerwen direct te breaken, maar miste. Hierdoor kon Van Gerwen in 19 pijlen zijn eigen leg houden. Hetzelfde gebeurde in leg 4, Littler miste één pijl op dubbel 18 voor de break waarna Van Gerwen er met een 64-finish 2-2 van maakte. Vervolgens gingen de overige drie legs tot de pauze ook met de darts mee. In de zevende leg produceerde Littler een 11-darter om met een 4-3 voorsprong te gaan pauzeren.

Na de pauze kwam Littler direct met de eerste break van de partij, met een 17-darter kwam hij op 5-3. Lang kon Littler niet genieten van de break, met een 105-finish in 12 darts brak Van Gerwen meteen terug. Littler kreeg een leg later vijf pijlen op dubbel 4 om voor de derde break op een rij te zorgen, maar miste. Van Gerwen raakte dubbel 5 en zo was de achterstand helemaal weggepoetst door de Nederlander; 5-5. Het was vervolgens toch ‘The Nuke’ die weer het initiatief nam, met een 16- en 17-darter kwam hij op matchpoint. Littler maakte het vervolgens in zijn eigen leg af, via tops won Littler de Bahrain Darts Masters en wordt daarmee de jongste PDC Senior-winnaar in de dartgeschiedenis!

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Luke Littler: 95,15 / 30,8%
Michael van Gerwen: 87,80 / 45,5%

Resultaten

Kwartfinales
Gerwyn Price 6-4 Luke Humphries
Luke Littler 6-3 Nathan Aspinall
Michael van Gerwen 6-4 Rob Cross
Michael Smith 6-1 Peter Wright

Halve finales
Luke Littler 7-3 Gerwyn Price
Michael van Gerwen 7-6 Michael Smith

Finale
Luke Littler 8-5 Michael van Gerwen

Image courtesy of FOTO: Bahrain International Circuit
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *