Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Raymond van Barneveld - European Darts Matchplay 2023

Met gemiste dubbels gaat Barney toch door naar laatste 16 op het WK

Om half 5 Nederlandse tijd mocht Raymond van Barneveld in actie komen voor de eerste keer na de kerst. Hij ging de strijd aan met de man uit Wales, Jim Williams, voor een plekje bij de laatste 16. Van Barneveld ging deze wedstrijd in als favoriet, maar hoe hij er uit kwam? Lees hier meer…

Een moeizame, maar succesvolle eerste set voor de Nederlander

De wedstrijd begon iets later dan gepland, doordat de microfoon van George Noble het niet bleek te doen bij het verkondigen van de start. Hierna mocht Van Barneveld de wedstrijd openen. In deze leg werd hij meteen gebroken door Williams met een uitstekende 135-finish. Het werd 1-0 voor de Welshman, die vervolgens in zijn eigen leg 3 pijlen op de dubbel miste nadat hij een 180 wist te gooien. Hierna pakt ‘Barney’ de break meteen terug door tops uit te gooien voor 1-1. Williams kreeg opnieuw de kans om te breken op 80, maar miste de dubbel. Van Barneveld gooit 56 wel uit en hield dus zijn eigen leg om 2-1 voor te komen. ‘The Quiff’ miste een 101-finish, maar mocht hiervoor terugkomen omdat Van Barneveld niet op een finish stond. Williams checkte en het werd 2-2 in legs. ‘Barney’ kon 126 niet uitgooien, waarna Williams drie darts miste voor de set. De Nederlander miste ook drie pijlen op dubbel 14, maar Williams kwam terug op 3. Deze miste hij op dubbel 1, waarna Van Barneveld opnieuw kans kreeg en hij checkte toch. De eerste set ging met 3-2 naar de Nederlander.

Scorend wordt het beter, maar stand gelijk

De tweede set was die van de man uit Wales. Hij begon, maar Van Barneveld ging er meteen overheen met zijn eerste 180. Toch wist Williams 76 te checken voor een 1-0 voorsprong. In de leg erna kon ‘Barney’ zijn eigen leg houden met een 56-finish, maar miste deze op dubbel 9. Vervolgens miste Williams 85 op de bull, waarna de Nederlander 9 checkte met 3 darts. Scorend werden de heren beter en Williams gooide 96 uit op dubbel 8 voor een 2-1 voorsprong. Beide heren gooiden een 180’er en Van Barneveld miste 81 op dubbel 16. Hierna miste ‘The Quiff’ 90 op dubbel 15, maar kon de Nederlander dubbel 16 checken voor zijn eigen leg, het wordt 2-2. In de laatste leg van deze set checkte Williams 60 na een maximum om de set binnen te halen. Het werd 3-2 voor Jim Williams in set 2.

‘Barney’ overtuigend in eigen set

Beide heren gingen scorend beter gooien en stonden beide na negen pijlen in de 90. De Nederlander mocht eerst en checkte 96 met 2 pijlen. Met een 11-darter ging de eerste leg naar Van Barneveld. In de leg erna wist ‘Barney’ Williams te breken door dubbel 12 te checken nadat ‘The Quiff’ 69 miste op de bull. Het werd 2-0 voor de Nederlander. Beide heren mochten in de leg hierna gooien op 161, waarbij de Welshman eerst mocht. Hij laat 97 staan, waarna Van Barneveld 96 liet staan. Williams miste 97 op dubbel 12, waarna ‘Barney’ 96 wel wist te checken op tops. De derde set ging met 3-0 overtuigend naar Van Barneveld.

Dubbels, dubbels, dubbels…

In set 4 mocht Jim Williams beginnen en voor hem hopen dat hij de setstand gelijk kon trekken. Hij miste 100 met tops tops, waarna Van Barneveld meteen wist te breken met een 60-finish. In de leg erna misten beide heren enorm veel dubbels. De Nederlander miste 118 op tops, waarna Williams 124 miste op de bull. Hierna misten beide heren nog drie darts, maar trok Van Barneveld wel de leg naar zicht toe door dubbel 5 te gooien. In de eigen leg van de Welshman miste Williams opnieuw een dubbel op 72 en de Nederlander strafte dit weer af door dubbel 6 te raken voor 3-0 om ook de vierde set te winnen.

Een set vol spanning en gemiste dubbels

Opnieuw mocht de Nederlander de set beginnen en deed dit prima. Hij checkte 68 om de zevende leg op rij te winnen. In set 5 werd het opnieuw 1-0 voor Van Barneveld. De leg hierna gaat ook naar ‘Barney’ die 76 met twee pijlen wist te checken voor de break. 2-0 voor Van Barneveld die met één leg genoeg heeft voor een plek bij de laatste 16. De Nederlander mag op 142 gaan gooien voor de wedstrijd, waar hij sowieso zes pijlen voor kreeg met Williams op 200. ‘Barney’ zette zich weg op 48, die hij niet wist te checken op het ijzer. Jim Williams kreeg een kansje op 120, die hij wist te missen op de tweede bullseye. De Nederlander miste nog drie pijlen, waarna ‘The Quiff’ 25 checkte. Na acht legs wist hij er dan toch weer eentje te winnen (2-1 voor Van Barneveld in set 5). In zijn eigen leg opende Williams met een 180 en vervolgens checkte hij 94 voor zijn eigen leg. Het stond 2-2, waardoor we naar een laatste leg decider gingen voor deze set. Van Barneveld mocht de leg beginnen, maar beide heren deden dat zonder triples. Hij mocht voor de wedstrijd gaan gooien op 50, die hij weet te checken op dubbel 8. Set 5 ging met 3-2 naar de Nederlander.

Raymond van Barneveld wint met 4-1 van Jim Williams en mag het zaterdagavond opnemen tegen de 16-jarige Luke Littler.

Gemiddeldes/ Dubbelpercentages
Raymond van Barneveld: 89.16 / 35.9%
Jim Williams: 91.71 / 25%

Image courtesy of FOTO: Chris Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *