Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Dimitri van den Bergh

Van den Bergh wint na thriller van Aspinall

In de derde kwartfinale van vandaag stonden twee jonge spelers tegenover elkaar. Dimitri van den Bergh maakte dit hele toernooi al indruk met zijn spel en hij mocht dit opnieuw proberen te doen tegen Nathan Aspinall, die titelverdediger Gerwyn Price wist uit te schakelen.

Gelijkopgaand begin

Nadat het nummer “Mr Brightside” van “The Killers” verstomde, mocht Nathan Aspinall beginnen met ingooien en dus ook met de eerste leg van de wedstrijd. Het was echter Van den Bergh die uit de startblokken schoot met 6 perfecte darts. De 9-darter zou er niet komen en ook de leg werd niet gewonnen door de Belg. Aspinall bleef goed bij en wist met een knappe 71 finish de eerste leg te pakken. In de tweede leg had Van den Bergh iets meer moeite met het scoren. Toch wist hij wel de leg te behouden met een 56 finish. Aspinall had zichzelf op tops gezet in de derde leg, maar kon niet voorkomen dat Van den Bergh vanaf 144 de kans op de break kreeg. De dubbel 12 werd gemist, waarna Aspinall alsnog voor de 2-1 voorsprong zorgde. Leg 4 zou wel de eerste break opleveren. Aspinall gooide de 501 punten met 12 darts van het bord en zorgde zo voor de 3-1 voorsprong, maar hij wist deze break niet te verzilveren. Na een 72 finish van Van den Bergh gingen beide mannen de eerste pauze in met een 3-2 voorsprong voor Aspinall.

Eigen leg houden blijkt onmogelijk

Van den Bergh mocht de zesde leg beginnen, maar liet het na om deze te beslissen. Aspinall stapte in en zorgde via de dubbel 18 voor een 4-2 voorsprong en de derde break op rij. Beide mannen hadden moeite met het behouden van de eigen leg, want ook leg 7 ging tegen de darts in. Van den Bergh produceerde een 12-darter en mocht de achtste leg gaan beginnen. Van den Bergh kreeg 6 pijlen om de leg te behouden, maar dit lukte de Belg niet. Aspinall raakte de dubbel 5 en kwam zo 5-3 voor. Wederom werd de break echter niet verzilverd. Aspinall miste 100, waarna Van den Berg 68 wist te finishen om vervolgens zelf ook weer zijn leg in te leveren. Nadat Aspinall de dubbel 16 had geraakt gingen beide mannen de pauze in met een 6-4 tussenstand in het voordeel van “The Asp”.

Aspinall slaat een klein gaatje

Na de tweede pauze was het Aspinall die mocht gaan proberen om de eigen leg weer eens een keer te behouden. Dit lukte niet, aangezien Van den Berg een 54 finish wist te gooien. Leg 12 zou, na 8 (!) breaks op rij, uiteindelijk dan toch een prooi worden voor degene die hem was begonnen. Met een 52 finish door Van den Bergh was de stand weer volledig in evenwicht: 6-6. Aspinall deed het goede voorbeeld van zijn Belgische tegenstander volgen, want met een 17-darter wist ook hij zijn leg te behouden. Van den Bergh miste de kansen om zijn eigen veertiende leg te behouden, waarna Aspinall meteen instapte. Met een 74 finish kwam “The Asp” weer op een break voorsprong. Een break voorsprong bleek eerder in de partij nog geen garantie voor succes, maar ditmaal wist Aspinall de break wel te verzilveren. De Engelsman miste 170 op de bulls-eye, waarna ook Van den Bergh de bulls-eye miste vanaf 119. Aspinall wist in de daaropvolgende beurt 25 uit te gooien en ging met een 9-6 voorsprong de derde onderbreking in.

Aspinall behoudt voorsprong

Van den Bergh opende de vierde sessie met een 180 score en wist de leg met een 14-darter te behouden. Ook Aspinall wist, ondanks break kansen voor Van den Bergh, zijn leg te behouden en op een 10-7 voorsprong te komen. Leg 18 zou ook met de darts meegaan, nadat Van den Bergh een knappe 110 had geproduceerd en ook Aspinall maakte geen fout in “zijn” daaropvolgende, negentiende leg. Van den Bergh kon zich niet al te veel fouten meer veroorloven en was het aan zichzelf verplicht om de twintigste leg te behouden. Met een 12-darter lukte dit en met een 11-9 tussenstand verlieten de mannen het podium.

Van den Bergh maakt comeback compleet

Met een 11-9 achterstand wist Van den Bergh dat hij zo snel mogelijk Aspinall moest zien te breken. Hij begon goed aan deze opdracht, want hij wist Aspinall meteen na de pauze met een 12-darter te breaken, door 130 uit te gooien. De daaropvolgende leg werd begonnen door Van den Bergh en ook gewonnen door de Belg, waardoor de stand weer helemaal in evenwicht was: 11-11. Na 3 gewonnen legs op een rij voor Van den Bergh, was het nu aan Aspinall om weer een leg op het bord te zetten. Dit lukte en met een 12-11 voorsprong op zak, ging Aspinall op jacht naar opnieuw een break voorsprong. Dit lukte echter niet, want Van den Bergh wist zijn leg te houden met een 14-darter. Het was zelfs diezelfde Van den Bergh die voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong wist te komen door Aspinall te breken met een 14-darter. Van den Bergh had de partij in handen en drukte ook zijn stempel op de zesentwintigste leg. Met een 11-darter kwam de Belg op een 14-12 voorsprong. Aspinall rechtte de rug en wist zijn leg weer te behouden met een 13-darter, waarna Van den Bergh 4 pijlen miste om de daaropvolgende leg te winnen. Aspinall wist te breken en de stand was weer gelijk: 14-14. Van den Bergh had geen antwoord in de leg van Aspinall en zag “The Asp” op matchpoint komen door de dubbel 20 te raken. Ook Van den Bergh behield zijn eigen leg met een 48 finish. Met een 15-15 tussenstand kregen we een allesbeslissende laatste leg te zien. Aspinall mocht deze leg beginnen, maar kreeg in het begin zijn trippels er niet lekker in. Van den Berg produceerde een 14-darter en de Belg mag het gaan opnemen tegen James Wade in de halve finales van de Grand Slam of Darts!

Gemiddeldes/dubbelpercentages
Dimitri van den Bergh: 97,8 / 32,65%
Nathan Aspinall: 94,92 / 40,54%

Image courtesy of FOTO: Lawrence Lustig (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *