Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Dimitri van den Bergh

Van den Bergh wint van Clayton en schrijft geschiedenis

Dimitri van den Bergh heeft de halve finales op het PDC WK bereikt. De Belg is de eerste uit zijn land ooit die dit lukt: Clayton wordt met 5-3 verslagen.

Het nieuwe jaar begint meteen goed: de kwartfinales van het PDC WK zijn aangebroken en dat belooft spektakel. Dimitri van den Bergh en Jonny Clayton mochten het toernooi weer in gang brengen. Het was de Welshman die meteen het wakkerste was: met legs in 17, 17 en 15 pijlen liet hij zijn Belgische tegenstander achter zich in set één.

Weinig spanning in de sets

Van den Bergh moest duidelijk nog even wakker worden, maar liet in set twee zien er te zijn. Met een 12-darter kwam hij op het bord, waarna hij dit volgde met legs in 15 en 14 pijlen. Beide mannen leken afwezig in elkaars set. Van den Bergh was de eerste die Clayton daarna onder druk kon zetten, maar doordat de Belg drie pijlen op de dubbels miste ging deze set toch met 3-1 naar de Welshman. ‘The Dream Maker’ zette dit echter snel weer recht: twee 17-darters werden gevolgd door een 15-darter, waardoor de stand op 2-2 in sets kwam.

Wedstrijd komt op gang

Set vijf leek dan eindelijk een spannende set te worden. Van den Bergh begon scorend sterk en kreeg meteen de kans om Clayton te breken. De Belg miste echter vijf pijlen op de buitenste ring, waardoor ‘The Ferret’ ontsnapte. Met een 18-darter haakte hij wel weer aan, maar Clayton bleef nu wel prima op zijn eigen legs. Een 108-finish werd gevolgd door een 17-darter in de beslissende leg, waardoor de Welshman het initiatief hield. Beide mannen openden daarna set zes met een 15-darter, waarna ook nu weer de eigen legs werden gehouden. Een belangrijke leg volgde. Beide mannen kwamen na 12 pijlen ruim onder de 100 uit, maar Clayton kreeg niet de kans om de set te grijpen. Een 13-darter van Van den Bergh bracht de stand in sets op 3-3.

Van den Bergh straft missers Clayton af

Waar Van den Bergh twee set geleden de kans miste om Clayton te breken, was het in set zeven wel raak. Clayton miste vijf pijlen op de dubbels, waardoor de Belg met een 17-darter de leg kon stelen. Met een 16-darter werd de break ook verzilverd. Clayton brak nog terug, maar toch ging de set naar ‘The Dream Maker’: wéér overleefde hij een gemiste pijl van Clayton, waarna dubbel 18 werd gevonden voor de voorsprong. Met een 13-darter gaf hij nog een keer gas: de zege kwam steeds dichterbij. Clayton wist echter ook weer wat magie te vinden. Met een 14-darter hield hij zijn eigen leg, waarna een 13-darter hem de break opleverde. Toch verzaakte hij hierna weer. Vier pijlen werden gemist om de set te winnen, waardoor Van den Bergh weer langszij kwam. Een 16-darter van de Belg volgde: voor de eerste keer in de geschiedenis van de PDC weet één van onze zuiderburen de laatste vier op het WK te halen.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Dimitri van den Bergh: 95.49 / 36%
Jonny Clayton: 93.92 / 35%

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *