Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Dirk van Duijvenbode

Van Duijvenbode in zenuwslopende kraker langs Smith

In misschien wel de spannendste partij van het WK heeft Dirk van Duijvenbode de zege gegrepen tegen Ross Smith. Een allesbeslissende laatste leg was nodig: 4-3.

Twee van de beste 180-gooiers ter wereld tegen elkaar: Dirk van Duijvenbode vs Ross Smith kon eigenlijk alleen maar smullen worden. Beide mannen toonden dit meteen: Smith opende met een 156-finish, waarna Van Duijvenbode met een 136-finish reageerde. De Engelsman scoorde beter, maar door drie missers op de dubbels gaf hij DVD daarna de kans om te breken. Met een 12-darter vervolgde de Nederlander zijn weg sterk, waardoor de eerste set naar hem ging.

Veel missers op de dubbels

Met een 13-darter pakte ‘Aubergenius’ meteen door na de onderbreking, maar vanaf hier werd het ineens slordig. Twee pijlen werden gemist om te breken, waarna hij een leg later drie miste op de buitenste ring. Smith gaf hem een leg later de kans om weer terug te komen, maar weer twee missers van Van Duijvenbode voorkwam dit. De stand kwam op gelijke hoogte. De dubbels liepen totaal niet en in set drie begon de Nederlander met zeven missers op dubbel 16. Smith bleef echter ver achter, waardoor DVD alsnog de leg won. Legs in 11 en 19 (Smith miste in deze leg acht (!) pijlen op de dubbels) later was de set al voorbij, in het voordeel van onze landgenoot.

Smith grijpt initiatief

Ross Smith schoot wakker en met twee 13-darters kwam hij snel op 2-0 in set vier. Van Duijvenbode haakte aan met een 12-darter, maar de set ging naar de Engelsman. Met een 12-darter zette hij nog even door en kwam hij voor het eerst sinds leg één weer op voorsprong. Beide mannen hielden hun eigen legs, waardoor er een belangrijke vijfde leg aankwam. Van Duijvenbode maakte hier een zooitje van. Twee keer miste hij het grote vlak, waardoor hij in plaats van drie maar één pijl op tops kreeg. Nadat deze werd gemist zag hij Smith echter ook drie setdarts missen. Dé kans die de Nederlander zo kreeg werd echter ook net aangepakt. Weer werden er drie pijlen gemist, waardoor Smith alsnog de set greep.

Bizarre partij kent bizarre ontknoping

Van Duijvenbode stond met de rug tegen de muur, maar wist zijn vechtersmentaliteit naar boven te halen. Nadat Smith dubbel 9 miste voor een 138-finish gooide de Nederlander 98 uit in twee pijlen. Een 12-darter volgde, maar de spanning nam ook toe. Zeker nadat Smith zich met legs in 12 en 18 pijlen terugvocht naar 2-2. De Engelsman miste van 87 daarna één matchdart op de bull, waardoor er een beslissende zevende set kwam. Een slopende set zou het worden. De eerste drie legs werden gewonnen door de speler die de leg begon, waarna het moment voor Smith daar was. ‘Smudger’ kreeg drie matchdarts, maar alle drie pijlen raakte het zo gehoopte vak niet. Van Duijvenbode kroop door het oog van de naald. Beide mannen bleven daarna ijzersterk in hun eigen legs, waardoor de stand op 5-5 kwam. De spanning had zijn hoogtepunt bereikt: de winnaar van deze set zou de partij winnen. Smith kreeg als eerste een pijl op een dubbel, maar ook deze vijfde matchdart ging raak. Van Duijvenbode keerde voor 71 terug aan de oche: tops werd geraakt met pijl nummer drie. Van Duijvenbode kon zijn geluk niet op. Een volledig Nederlands treffen met Michael van Gerwen wacht in de vierde ronde.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages
Dirk van Duijvenbode: 93.44 / 40.4%
Ross Smith: 96.95 / 29.3%

Image courtesy of FOTO: Steven Paston (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *