Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Gian van Veen - European Championship 2023

Van Veen gestrand in halve finale EK

Gian van Veen is bij zijn debuut op European Championship bij de laatste 4 geëindigd. James Wade bleek uiteindelijk te sterk met 11-9, ondanks dat de Nederlander nog 5-1 voor wist te komen.

De ervaren Engelsman James Wade wist zich na een moeizame eerste ronde partij tegen Dirk van Duijvenbode, een simpele overwinning op Jose de Sousa en goede wedstrijd tegen Luke Humphries te plaatsen voor de halve finale van het EK. De jonge talentvolle Nederlander Gian van Veen wist in de halve eindstrijd te raken door een sterke partij tegen Damon Heta op te volgen met een goede wedstrijd tegen Daryl Gurney en vervolgens een hele knappe wedstrijd tegen Michael van Gerwen.

GVV geen last van zenuwen in openingsfase

De Engelsman mocht aan de partij beginnen en wist deze eenvoudig te pakken. Van Veen begon hierna ook aan de wedstrijd en pakte mede door twee breaks direct een dikke voorsprong, 1-4. De Nederlander wist simpelweg de triples makkelijker te vinden dan de Engelsman.

Moeizame tweede sessie voor Van Veen

De tweede sessie werd nog sterk afgetrapt door GVV met een 10-darter voor een 1-5 voorsprong. Hierna had de Nederlander moeite met het scoren. Via twee 12-darters met onder andere een 127-finish en een break kwam ‘The Machine’ terug tot 4-5. In de laatste leg wist Van Veen zijn klasse toch weer te laten zien door een dikke 167-finish, 4-6.

Spanning terug in de wedstrijd

In de derde sessie was het de Engelsman die sterker uit de onderbreking kwam. Wade was strakker in het scoren en kon hierdoor op gelijke hoogte komen. Een missertje van Wade gaf GVV de mogelijkheid om direct terug te breaken, waarna beide heren de eigen leg hielden, 7-8.

Slotfase voor Wade

Na de onderbreking lijkt de Nederlander toch meer druk te voelen, het gaat steeds moeizamer zowel scorend als finishend. ‘The Machine’ wist in leg achttien dan ook een break te plaatsen en zo vlak voor het eind langszij te komen, 9-9. De Nederlander zag Wade 2 matchdarts missen waarna hij zelf de kans kreeg om er een sudden-death leg uit te slepen. Helaas werd vanaf 66 de dubbel 16 niet gevonden waarna ‘The Machine’ via dubbel 2 de winst binnenhaalde, 11-9.

Desalniettemin mag de jonge Nederlander zeer tevreden zijn met het bereiken van de halve finale van een grote major bij zijn debuut!

Gemiddeldes / Dubbelpercentages:
James Wade: 93.63 / 37.96%
Gian van Veen: 89.69 / 52.94%

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *