Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael van Gerwen

Voorbeschouwing PDC WK 2023: Dag 14 Avondsessie

Michael van Gerwen en Gerwyn Price hopen zich vanavond te plaatsen voor de halve finales, maar dan moeten ze zich wel ontdoen van respectievelijk Chris Dobey en Gabriel Clemens. Lees hier de voorbeschouwingen.

Gerwyn Price vs Gabriel Clemens

De avond begint met een duel tussen Gerwyn Price en Gabriel Clemens. Price won het afgelopen jaar 5 titels; twee Players Championship-titels, één Euro Tour-titel, de New Zealand Darts Masters en de World Series of Darts Finals. Op de vloertoernooien versloeg hij Madars Razma en Gian van Veen in de finale, terwijl in het tweede toernooi van het jaar Peter Wright te sterk was. Op de Euro Tour was ‘The Iceman’ weinig actief, reden was om wat rustmomenten in het jaar te plannen. Op de eerste Euro Tour van het jaar was het meteen al raak, hij won de International Darts Open in Riesa. Op de rankingtoernooien op TV kende Price wisselend succes. Het beste resultaat was het behalen van de World Matchplay-finale, waarin hij met 18-14 moest buigen voor Michael van Gerwen. Op de World Grand Prix had Price zijn titel te verdedigen, maar verloor in de halve finales met 4-2 van Nathan Aspinall. Op de UK Open en de Grand Slam of Darts werd er in de kwartfinales verloren, maar moest op het EK en de Players Championship Finals al in de eerste ronde afscheid namen. Ook in de openingsronde van het WK oogde Price wisselvallig. Na een 1-0 achterstand in sets versloeg hij Luke Woodhouse met 3-1 in sets. Een gemiddelde van 92,88 en een dubbelpercentage van 34,5% was hiervoor genoeg. Tegen Raymond van Barneveld leek daarna een echte test te wachten, maar dat viel uiteindelijk mee. RVB kon niet in zijn spel komen, waardoor Price zonder goed te spelen met 4-0 won. Tegen José de Sousa was het bij vlagen al wat sterker. Tops liep totaal niet, maar toch werd het een simpele overwinning: 4-1.

Gabriel Clemens wist dit jaar van de 30 vloertoernooien 17 keer de openingsronde te overleven. Daarvan bereikte ‘The German Giant’ minimaal zes keer de laatste 16. Drie keer kwam hij tot de kwartfinales, met de finale in Players Championship 18 als hoogtepunt. In die finale was Dirk van Duijvenbode te sterk met duidelijke cijfers: 8-0. Het afgelopen jaar was Clemens ook te vinden op zeven European Tours. Van die zeven deelnames werd vier keer de finaledag gehaald. In de laatste twee Euro Tours van het jaar werden de kwartfinales gehaald, wat ook meteen de beste prestatie tot zover is voor de Duitser op de Euro Tour in zijn carrière. Op de TV-toernooien kende Clemens minder succes. Op de World MatchplayWorld Grand Prix, het EK en de Players Championship Finals werd er in de eerste ronde verloren. Alleen op de UK Open werd de openingsronde gewonnen. Na een 10-7 overwinning op Rob Cross, was een ronde later Michael Smith met 10-8 de baas. Clemens begon het WK uitstekend, met een 3-0 overwinning in sets liet hij William O’Connor kansloos. Clemens noteerde een gemiddelde van 95,64 en een dubbelpercentage van 39,1%. Een ronde later overleefde hij één matchdart tegen Jim Williams. De Welshmen stond 3-2 in sets voor en 2-0 in legs, maar de Duitser vocht zich terug en sleepte de zege alsnog uit het vuur. Tegen brandweerman Alan Soutar was dit niet nodig: de Duitser kwam snel op 3-1, miste nog een paar matchdarts maar won alsnog met 4-1. ‘The German Giant’ werd zo de eerste Duitser ooit die de kwartfinale op het PDC WK haalt. Qua onderling resultaat zal de Duitser nu snel de andere kant op kijken: Price won alle vier de ontmoetingen. Darts Actueel verwacht dat daar een vijfde bij komt: ‘The Iceman’ kan met een 5-2 zege op weg naar de halve finale.

Michael van Gerwen vs Chris Dobey

Een interessant duel tussen Michael van Gerwen en Chris Dobey volgt. Van Gerwen is helemaal terug, na het winnen van de Premier League, World Matchplay, World Grand Prix en de Players Championship Finals dit jaar. Dat was nog niet alles; twee Players-Championship titels, drie European Tour-titels en hij mocht ook nog de trofee omhoog houden van de Queensland Darts Masters. Hiermee komt het totaal aantal titels in 2022 voor ‘Mighty Mike’ op 10 (!). Op de UK Open (laatste 32, 10-4 verlies tegen Damon Heta), het EK (eerste ronde, 6-5 verlies tegen Chris Dobey) en de Grand Slam of Darts (kwartfinales, 16-10 verlies tegen Luke Humphries) nam de Nederlander de titel niet mee naar huis. Naast het aantal titels die Van Gerwen dit jaar wist te winnen, is er nog een meetinstrument waar de goede vorm mee kan worden aangeduid; het gemiddelde. In 2022 gooide Van Gerwen een gemiddelde van 98,58, wat het beste jaargemiddelde van alle spelers is. Hij begon zijn WK precies met een simpele zege op Lewy Williams, waarna hij tegen Mensur Suljovic veel indruk maakte. Lang kwam zijn gemiddelde boven de 110 uit, maar uiteindelijk moest hij het met 108 en een 4-2 overwinning doen. Een overwinning op Dirk van Duijvenbode volgde: MVG versloeg zijn landgenoot met 4-1 zonder heel opvallend te spelen, maar toch kwam zijn gemiddelde boven de 100 uit. De vorm van een wereldkampioen?

Chris Dobey is na een prima jaar als 22ste geplaatst voor het WK. Op de vloer was de Engelsman erg goed in het overleven van de eerste ronde, van de 30 toernooien verloor hij slechts tien keer in de openingsronde. Negen keer won Dobey zijn bord, waarvan hij twee keer de halve finales bereikte. Op de European Tour was Dobey te bewonderen op 7 van de 13 toernooien. In zes toernooien overleefde hij de openingsronde, in Zwolle werd het beste resultaat gehaald door de finaledag (laatste 16) te bereiken. Op de TV-toernooien werd er wisselvallig gepresteerd. Op de UK Open en de World Matchplay werd hij in de eerste wedstrijd uitgeschakeld, terwijl op de Players Championship Finals in de tweede ronde werd verloren. Op de World Grand Prix wist hij na overwinningen op Luke Humphries (2-0) en Adrian Lewis (3-2) met 3-1 in sets te verliezen van Michael van Gerwen in de kwartfinales. Op het EK revancheerde Dobey zich van de nederlaag tegen Van Gerwen, in de eerste ronde versloeg hij de Nederlander in een beslissende leg. Dit vervolgde hij met zeges op Jose de Sousa en Dave Chisnall, waarna in de halve finales met 11-9 werd verloren van latere winnaar Ross Smith. In de openingswedstrijd op het WK liet Dobey deze vorm nog niet zien. Ondanks een gemiddelde van slechts 86,74 werd Martijn Kleermaker met 3-0 aan de kant gezet. Tegen Gary Anderson kwam het er daarna wel uit. Na een 1-0 achterstand won Dobey 4 sets op rij, waardoor hij zijn ‘leermeester’ klopte. In wedstrijd nummer drie maakte ‘Hollywood’ nog veel meer indruk. Met een gemiddelde van 102.13 versloeg hij Rob Cross met 4-2.

Kijken naar de onderlinge resultaten zijn de verhoudingen duidelijk. Michael van Gerwen heeft een voorsprong van 11-1: de enige overwinning van Dobey was echter wel de meest recente ontmoeting. Dit zal de Engelsman wat vertrouwen geven, maar Darts Actueel verwacht wel dat de Nederlander de sterkste zal zijn: 5-3.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *