Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael Smith - PDC World Championship 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 1 Avondsessie

Het PDC WK gaat beginnen: 96 spelers gaan proberen de wereldtitel van Michael Smith af te pakken. De Engelsman komt op de openingsdag meteen in actie, mogelijk tegen Kevin Doets.

Kevin Doets vs Stowe Buntz

Voor Kevin Doets wordt het sowieso een avond om nooit te vergeten: de Nederlander maakt zijn debuut op het WK. Het halen van de finale tijdens Players Championship 20 hielp daar flink bij, maar ook de rest van het jaar stond de Nederlander prima te spelen. Op zowel de UK Open als Players Championship Finals haalde hij de laatste 32, terwijl hij op de vloer vijf keer een gemiddelde van boven de 100 noteerde. ‘Hawkeye’ heeft het behouden van zijn tourkaart daardoor in eigen hand.

Op de Grand Slam of Darts stond hij er ineens: Stowe Buntz. De excentrieke Amerikaan kende een bizar jaar op de CDC Tour: in het derde weekend in Canada won hij alle drie de toernooien. Door een paar maanden later ook nog de CDC Continental Cup te winnen haalde hij de Grand Slam, waarin de kwartfinale haalde door onder andere Peter Wright en Stephen Bunting te verslaan. Met meerdere 100+ gemiddeldes liet hij dit jaar zien het op te kunnen nemen tegen de beste spelers ter wereld.

Voorspelling: Kevin Doets zou als tourkaarthouder de favoriet moeten zijn, maar Buntz heeft vaker zijn klasse laten zien op een podium. De Amerikaan speelt daarnaast zonder druk, terwijl Doets een overwinning nodig heeft om zijn tourkaart te houden. Dit zal allemaal meespelen: wij voorspellen een overwinning voor Stowe Buntz.

Cameron Menzies vs Rusty-Jake Rodriguez

Na Stowe Buntz komt de volgende publiekslieveling het podium op: Cameron Menzies. De Schot knuffelde vorig jaar nog uitgebreid met Vincent van der Voort, maar hoopt nu ook zelf op een beter resultaat. Qua spel zit het in ieder geval goed: maar 21 spelers kwamen op de vloer tot een hoger gemiddelde dan ‘Cammy’. Dit spel vertaalde zich niet in resultaten. Eén keer kwam hij tot een kwartfinale op een Players Championship, terwijl hij op de European Tour niet verder kwam dan de laatste 16. Ook de UK Open en Players Championship Finals leverden weinig plezier op.

Als één van de laatste speler plaatste Rusty-Jake Rodriguez zich voor ‘Ally Pally’. De Oostenrijker noteerde een gemiddelde van 107 in de finale van de PDPA Qualifier, waardoor hij voor de tweede keer naar het PDC WK mag. De afgelopen twee jaar had het broertje van Rowby-John Rodriguez een tourkaart, maar veel resultaten bracht hem dat niet. Drie keer haalde hij dit jaar de laatste 16 op de vloer, maar vaker ging hij al in de eerste ronde onderuit. Zijn tourkaart redden lijk onmogelijk, maar op een mooie manier afscheid nemen zou wel kunnen lukken.

Voorspelling: Menzies zal even geschrokken zijn het gemiddelde van Rodriguez in de finale van de PDPA Qualifier, maar zal ook weten dat dit nu waarschijnlijk niet weer zal gebeuren. De Schot heeft veel meer ervaring én het betere van het spel, waardoor hij de favoriet is in deze partij: 3-1.

Simon Whitlock vs Paolo Nebrida

Een paar jaar geleden gold Simon Whitlock nog als één van de outsiders op het WK, dit jaar wordt er amper over hem gesproken. De Australiër begon het jaar nog goed met het halen van de finale van Players Championship 2, maar de resultaten vielen daarna erg tegen. De World Matchplay en World Grand Prix werden weer niet gehaald, terwijl hij op de Players Championship Finals meteen onderuit ging tegen Luke Woodhouse. Ook op de European Tour vielen de resultaten tegen, waardoor ‘The Wizard’ langzaam afglijdt op de wereldranglijst.

Vorig jaar mocht Paolo Nebrida zijn debuut maken op het PDC WK, waarin hij nipt verloor van Danny Jansen. De 28-jarige Filipijn grosierde dit jaar in finaleplaatsen op de Asian Tour: maar liefst zeven keer haalde hij een finale, waarvan hij er maar één wist te winnen. Uiteindelijk leverde dit een derde plek op de Asian Tour op, waardoor hij terug mag keren naar ‘Ally Pally’. Met een gemiddelde van 85,17 over het hele jaar zou hij het Whitlock nog moeilijk kunnen maken.

Voorspelling: Ondanks de mindere vorm van Whitlock zou de Australiër zijn openingswedstrijd moeten winnen. De ervaring zou in dit duel de doorslag kunnen zijn: Nebrida kan gevaarlijk uit de hoek komen, maar toch net dat beetje extra missen om echt te stunten. Wij voorspellen een 3-1 overwinning voor ‘The Wizard’.

Michael Smith vs Doets/Buntz

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Michael Smith de wereldtitel greep. Een hectisch jaar volgde: de Engelsman won drie titels, waaronder de Bahrain Darts Masters, en wisselde tussendoor ook nog van pijlen. Veel goeds deed dat hem niet op de TV-toernooien. In de Premier League en World Grand Prix haalde hij nog de halve finale, maar in de andere toernooien kwam hij niet voorbij ronde twee. Richting het WK baart dit ook enkele zorgen: kan ‘Bully Boy’ de negatieve spiraal omkeren?

Voorspelling: Twee wedstrijden op één avond spelen heeft tot nu toe nog nooit een overwinning opgeleverd op het WK. Ook voor Kevin Doets of Stowe Buntz wordt het een flinke uitdaging om een frisse Michael Smith te bestrijden. De wereldkampioen wint normaal gesproken zo zijn openingswedstrijd.

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *