Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Michael Smith - PDC World Championship 2023

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Redacteurs blikken vooruit

Wie wint de finale? Wie zal de speler zijn om rekening mee te houden? Welke geplaatste spelers krijgen het moeilijk in hun eerste partij? Zes redacteurs van Darts Actueel blikken vooruit naar het grootste darttoernooi van het jaar; het PDC World Championship 2024. Lees hier meer. 

Naar welke partij in de eerste ronde kijk je het meeste uit?

Lars Pouls – Iedereen in de dartswereld is erg benieuwd naar hoe Luke Littler het gaat doen op het grootste podium ter wereld. In ronde één is Christian Kist de tegenstander. Nadat Kist een blessure aan zijn hand heeft gehad gedurende de Players Championship Finals hoop ik dat Kist weer speelfit is. Dan zou dit in potentie een waanzinnige wedstrijd kunnen worden.

Matthijs Klerkx – Steve Beaton tegen Wessel Nijman. Beaton is namelijk altijd geweldig om naar te kijken vanwege zijn prachtige stijl en de jarenlang verguisde Nijman is terug en dat laat hij weten ook. Van alle eersterondespelers heeft hij het hoogste seizoensgemiddelde, hoger zelfs dan Luke Littler. Ik denk dat Wessel de ervaren rot verslaat en het daarna Daryl Gurney ook lastig maakt – ook daar is winst mogelijk.

Dennis van Beesten – Luke Woodhouse tegen Berry van Peer is voor mij de partij die eruit springt. Van Peer heeft dit jaar op verschillende plekken laten ziet weer helemaal terug te zijn en we weten natuurlijk vanuit zijn verleden dat het een goede darter is. Luke Woodhouse draait ondertussen al een paar jaar mee, heeft ook laten zien tot mooie dingen in staat te zijn en lijkt dit jaar een stap gezet te hebben in zijn ontwikkeling. Hij liep op 500 pond na een plek bij de top 32 mis, en dus een geplaatste status. In principe is hij dus met plek 33 de zwaarste speler om te treffen in de 1e ronde.

Patrick Bus – Dan ga ik voor Boris Krcmar tegen Keegan Brown. Beide spelers hebben zich dit jaar op het nippertje voor het WK geplaatst. Brown deed dit door als 32ste te eindigen op de Pro Tour, terwijl Krcmar (opnieuw) door de PDPA Qualifier kwam. In mijn optiek zit er niet veel tussen beide spelers, waardoor dit zomaar eens een spannende partij kan worden. Met Dirk van Duijvenbode, die kampt met een schouderblessure, in de ronde twee creëert dit ook meteen kansen om na kerst terug te mogen komen in de derde ronde.

Jetze Jan Idsardi – Richard Veenstra tegen Ben Robb heeft alles om een absolute kraker te worden. Snel, hoge scores: kortom, een partij die je niet wil missen. Toch gaat mijn interesse naar het duel tussen Mario Vandenbogaerde en Thibault Tricole. De Fransman maakt zijn debuut in Alexandra Palace, waardoor hij de eerste speler ooit uit zijn land wordt op het PDC WK. Geschiedenis wordt er sowieso geschreven, maar dit kan ook zomaar een heerlijke strijd worden.

Mike Hooiveld – Richard Veenstra tegen Ben Robb. Beide spelers zijn aan elkaar gewaagd en dit lijkt een knalpartij te worden.

Naar welke potentiële partij in de tweede ronde kijk je het meeste uit?

Lars Pouls – Richard Veenstra of Ben Robb speelt tegen Kim Huybrechts. Dit zijn alle drie uitstekende snelle darters. Dit kan vuurwerk opleveren in ronde twee. Veenstra is in goede vorm na zijn overwinning op Michael Smith en lijkt klaar voor zijn eerste PDC WK.

Matthijs Klerkx – Stephen Bunting tegen Ryan Joyce of Alex Spellman. Ik denk dat Joyce zijn eerste ronde wint en dan krijgen we een absolute kraker, als Joyce tenminste op komt dagen. Zijn A-game is minstens gelijkwaardig aan die van Bunting, alleen de ex-kampioen op Lakeside heeft net wat meer ervaring.

Dennis van Beesten – Moeilijke keuze tussen Gabriel Clemens-Gian van Veen en Josh Rock-Luke Woodhouse/Berry van Peer. Maar dan ga ik toch voor de Duits-Nederlandse clash. Voor Clemens viel het eigenlijk dit jaar best tegen na zijn halve finale op het WK vorig jaar, tot dat hij op de Players Championship Finals weer zijn klasse liet zien met een halve finale, en wellicht dus precies op tijd de goede vorm heeft gevonden voor het WK. De Nederlander is in zijn debuutjaar op de PDC Tour ontzettend sterk begonnen met zowel op de vloer als op de Euro Tour ontzettend goede resultaten en zelfs al een halve finale op een grote major. Tussendoor wist hij ook nog op de Development Tour indruk te maken en deze ranglijst als nummer 1 af te sluiten, en speelde als kers op de taart ook nog de jeugd WK-finale. Ik verwacht veel van Gian dit toernooi.

Patrick Bus – Dit WK belooft veel spannende tweede ronde wedstrijden op te leveren. Enkele interessante confrontaties zijn bijvoorbeeld Veenstra of Robb tegen Huybrechts, Nijman of Beaton tegen Gurney, Whitlock of Nebrida tegen Anderson en Lukeman of Puha tegen Damon Heta. Toch steekt één partij er echt bovenuit: Peter Wright tegen Jim Williams. Mijn verwachting is dat Williams geen moeite zal hebben met Norman Madhoo, die op de CDLC Tour slechts sporadisch boven de 80 gemiddeld gooide. Williams zou deze wedstrijd met 3-0 moeten winnen. De Welshman heeft een solide jaar achter de rug en lijkt elk jaar beter en consistenter te worden. Williams gooit nu vaker gemiddeldes boven de 100 en kan het dan elke tegenstander lastig maken. Aan de andere kant is de vorm van de Schot, Peter Wright, het afgelopen jaar nogal wisselvallig geweest. Vooral in de eerste helft van het jaar liep het niet lekker, maar tot ieders verrassing won hij toch een Euro Tour en voegde daar in november een titel op het EK aan toe. Wat Wright op het WK zal laten zien, blijft afwachten, aangezien hij de Players Championship Finals niet gespeeld heeft. Het zou me niet verbazen als ‘The Quiff’ dit jaar, nadat hij vorig jaar James Wade versloeg, de nummer 4 van de wereld uitschakelt.

Jetze Jan Idsardi – De meeste geplaatste spelers zullen bij de loting bang zijn geweest voor één naam: Luke Littler. De jonge Engelsman kan in ronde twee uitkomen tegen Andrew Gilding, waar hij zich echt kan presenteren aan de rest van de wereld. Met een zege daar zet hij zijn talent nog een extra keer in de etalage. Ook op de openingsdag valt er met Michael Smith tegen Stowe Buntz/Kevin Doets wat te genieten.

Mike Hooiveld – Peter Wright tegen Jim Williams. Wright wankelt het hele jaar al, dit is het moment dat hij definitief gaat sneuvelen.

Met welke ongeplaatste speler(s) moeten we rekening houden?

Lars Pouls – Dit lijstje wordt ieder jaar steeds groter. De jeugd heeft de toekomst en zo is het. Luke Littler, Gian van Veen lijken zeer gevaarlijke ongeplaatste spelers die erg ver kunnen komen in het toernooi.

Matthijs Klerkx – Het lijstje is eindeloos. Stowe Buntz, Mike De Decker, Steve Lennon, Jim Williams, Radek Szaganski, Matt Campbell & Laurence Ilagan, Christian Kist & Luke Littler, Keegan Brown & Boris Krcmar, Richard Veenstra, Dylan Slevin & Florian Hempel, Ryan Joyce, Scott Williams, Martin Lukeman & Haupai Puha, Luke Woodhouse, Ricardo Pietreczko, Wessel Nijman en Gian van Veen. Had vooral liever gevraagd met wie we géén rekening moeten houden…

Dennis van Beesten – Ik heb eerder Gian van Veen al genoemd. Verder zie ik Luke Littler het ook de geplaatste spelers erg moeilijk maken.

Patrick Bus – Teveel namen om op te noemen, maar om er één uit te lichten kies ik voor Richard Veenstra. Veenstra pakte begin dit jaar voor het eerst zijn tourkaart en liet meteen zien dat hij thuis hoort op de tour. Vaak wist de Nederlander goede wedstrijden (95+) neer te zetten op de vloer, maar ook op de Euro Tours. Op de Players Championship Finals kwam hij met zijn beste wedstrijd tot zover uit zijn carrière. In de eerste ronde wist hij regerend wereldkampioen Michael Smith met goed spel (97 gemiddeld) te verslaan. Weet hij dit spel ook mee te nemen naar Ally Pally, dan maakt hij zowel tegen Ben Robb als Kim Huybrechts een goede kans om te winnen.

Jetze Jan Idsardi – Gian van Veen en Luke Littler zijn de grote namen, maar Wessel Nijman kan zich zomaar eens bij dit tweetal voegen. Voor de jonge Nederlander liggen er kansen tegen Steve Beaton en Daryl Gurney. Jim Williams zou daarnaast ook voor een verrassing kunnen zorgen: de Welshman is al het hele jaar goed in vorm, waardoor hij Peter Wright zo klop zou kunnen geven.

Mike Hooiveld – Luke Litler, maakte enorm veel indruk het laatste jaar. Als hij met de druk kan omgaan gaat hij verkomen.

Welke geplaatste speler(s) wordt in de eerste wedstrijd uitgeschakeld?

Lars Pouls – Andrew Gilding gaat onderuit tegen Luke Littler verwacht ik. Ook Callan Rydz gaat onderuit tegen ‘Pikachu’, Ricardo Pietreczko.

Matthijs Klerkx – Michael Smith, Jonny Clayton, Peter Wright, Raymond van Barneveld, Andrew Gilding, Dirk van Duijvenbode, Kim Huybrechts, Stephen Bunting, Callan Rydz en Daryl Gurney.

Dennis van Beesten – Ross Smith zou nog wel eens van Niels Zonneveld kunnen verliezen. Zonneveld heeft recent op de Players Championship Finals laten zien van grote namen te kunnen winnen. Ook Madars Razma kon het nog wel eens heel moeilijk krijgen tegen Mike de Decker. Andrew Gilding zie ook nog niet zomaar van Luke Littler winnen. Jose de Sousa maakt op mij ook al lange tijd geen goede indruk meer, dus voor hem verwacht ik ook problemen. Helaas moet ik hier ook Dirk van Duijvenbode neerzetten. Dat heeft natuurlijk alles met zijn blessure te maken, gelukkig staat hij pas laat in het schema gepland, dit geeft hem wellicht net wat meer tijd om te herstellen. Dit zal nodig zijn want zowel Keegan Brown als Boris Krcmar zijn geen fijne tegenstanders om op halve kracht te moeten gooien.

Patrick Bus – Jose de Sousa, Peter Wright, Andrew Gilding, Kim Huybrechts, Danny Noppert, Damon Heta en Callan Rydz.

Jetze Jan Idsardi – Er zijn meerdere kwetsbare spelers op dit moment, en Dirk van Duijvenbode is daar helaas één van. ‘Titan’ heeft nog steeds last van een blessure, waardoor elke tegenstander een pittige uitdaging is. Keegan Brown en Boris Krcmar zullen dit ook aanvoelen. Verder lijkt ook Callan Rydz niet in beste doen: de Engelsman treft met Ricardo Pietreczko daarnaast een sterke tegenstander.

Mike Hooiveld – Peter Wright en Jose de Sousa. De Sousa is het hele jaar al in de problemen en valt steeds iets meer terug in de rankings. Ik zie hem niet winnen van zowel Jeffrey de Graaf als Ritchie Edhouse.

Michael Smith heeft een wereldtitel te verdedigen, hoe ver gaat hij komen?

Lars Pouls – Michael Smith beleeft tot nu toe geen goed jaar. Ik verwacht ook geen prolongatie. In ronde vier komt waarschijnlijk Dobey of Ross Smith op bezoek en hier zie ik voor Smith zijn waterloo.

Matthijs Klerkx – Wat mij betreft ligt hij er de eerste ronde uit. Maakt hem niks uit, Shot Darts betaalt hem naar verluidt meer dan genoeg om ook zonder wereldtitel rond te kunnen komen…

Dennis van Beesten – Smith heeft niet het beste jaar gehad, zowel de druk van de wereldtitel als de wissel van materiaalleverancier hebben hier beide in meegedragen. Desondanks is er te veel klasse bij de Engelsman aanwezig voor een vroege exit. Ik zie hem tot de kwartfinale komen waarin ik verwacht dat Rob Cross te sterk zal zijn voor hem. 

Patrick Bus – Ik sluit me volledig aan bij de opvattingen van mijn collega’s. Het afgelopen jaar was voor Smith niet bepaald indrukwekkend. Met name op televisie viel ‘BullyBoy’ behoorlijk tegen. Alleen in de Premier League en de World Grand Prix kwam de Engelsman voorbij de kwartfinales. Persoonlijk verwacht ik niet dat hij verder komt dan de laatste 16 op het WK. Ik denk dat hij zijn eerste tweede rondes nog wel wint, maar zal daarna verliezen van Ross Smith of Chris Dobey.

Jetze Jan Idsardi – Na zijn wereldtitel heeft Michael Smith in 2023 weinig kunnen overtuigen. Misschien logisch: ‘Bully Boy’ moest het hele jaar overal verschijnen, wat zichtbaar energie uit hem trok. Ik zie hem dit WK zijn twee eerste wedstrijden wel winnen, maar bij de laatste 16 wacht hem een pittige opgave tegen Chris Dobey of Ross Smith. Dit wordt dan ook zijn eindstation.

Mike Hooiveld – Halve finale wordt het eindstation. Na wat mindere toernooien zie ik hem dit WK weer ver komen. Echter onder opperste druk gaat hij bezwijken tegen Gary Anderson.

Wie zijn volgens jou de outsiders om de wereldtitel te pakken?

Lars Pouls – Naast de standaard favorieten verwacht ik veel van James Wade. Na enkele mindere jaren lijkt Wade gevaarlijker dan ooit. Ook Gary Anderson kan ver komen met zijn vertoonde spel in 2023.

Matthijs Klerkx – Rob Cross en Gary Anderson gaan wat mij betreft de halve finale halen in de bovenste speelhelft. Aan hen de eer om dan outsider te zijn, want de winnaar van die andere halve finale moet op papier favoriet zijn.

Dennis van Beesten – Ik ga hier voor wat oudgedienden die ik weer echt opgeleefd zijn de laatste tijd. Dan denk ik aan Gary Anderson, James Wade en Rob Cross.

Patrick Bus – Stephen Bunting is een speler die erg goed spel laat zien de laatste tijd. Echter treft hij Michael van Gerwen al bij de laatste 16, waartegen hij op de Players Championship Finals nog dichtbij een overwinning was. Kan Bunting de Nederlander verslaan op het WK, dan zie ik hem ook wel de halve finales halen en wie weet wel de finale. Andere outsiders voor de wereldtitel zijn Rob Cross, Josh Rock en Dave Chisnall.

Jetze Jan Idsardi – Een paar jaar geleden gold hij elk jaar als topfavoriet, maar dit jaar noem ik hem toch als outsider: Gary Anderson. De Schot heeft zijn ouderwetse vorm weer gevonden, terwijl hij op het WK altijd nog weer wat extra’s kan. Een pittige loting kan hem wel eens de das om doen, maar hij blijft een speler om in de gaten te houden.

Mike Hooiveld – Luke Litler, niet in te schatten hoe goed deze jongen is.

Wat wordt de finale van het PDC WK en wie gaat er winnen?

Lars Pouls – Ik verwacht een finale tussen Gerwyn Price en Michael van Gerwen. Gerwyn Price speelt het hele jaar al sterk alleen heeft altijd een mindere wedstrijd, maar niet dit WK. Van Gerwen gaat revanche nemen op Humphries na zijn verloren finale op de Players Championship Finals en pakt uiteindelijk zijn welverdiende vierde wereldtitel.

Matthijs Klerkx – Ik ga voor een ouderwetse Gary Anderson vs Michael van Gerwen. Ik denk dat Anderson met 6-4 van Cross wint en Van Gerwen met 6-2 of 6-3 van Humphries. De finale zou natuurlijk dan altijd een 7-1 of 7-2 voor MVG moeten worden, maar hij gaat net zoals vorig jaar al vroeg een belangrijke finish missen – destijds was de 84-finish in de leg na de wereldberoemde 9-darter de kans om Smith meteen kansloos te maken – en het veel spannender maken dan nodig is. En dat kun je bij Gary niet doen: 7-4 Anderson.

Dennis van Beesten – Ik verwacht een finale tussen Gary Anderson en Luke Humphries. Waar Humphries denk ik door veel mensen genoemd zal worden gezien de titels die hij de laatste maanden heeft binnengehaald, is Anderson wellicht een verrassing. Maar ik zie de kopmannen in zijn kwart, Wright en Price, simpelweg niet in hun beste vorm richting het WK. Mijn verwachting is dat Anderson op ervaring de finale ook zal winnen. Ondanks alle titels die Humphries de laatste tijd heeft binnengehaald komt een WK-titel nog net te vroeg voor de jonge Engelsman.

Patrick Bus – Luke Humphries heeft het momentum in zijn voordeel, en ik zie weinig spelers die hem op weg naar de finale kunnen verslaan. Mijn voorspelling is dat Humphries in de halve finales afrekent met Michael van Gerwen en in de eindstrijd tegenover ‘good old’ Gary Anderson komt te staan. Een sterk TV-resultaat is al een tijdje aanstaande, en hoewel velen dachten dat dit zou gebeuren tijdens de Grand Slam of Darts, voorspel ik dat het op het WK zal plaatsvinden. Het WK brengt altijd iets extra’s bij Anderson naar boven, en daarom verwacht ik dat ‘The Flying Scotsman’ voor de derde keer wereldkampioen wordt.

Jetze Jan Idsardi – Ik noemde hem al als outsider, maar hij staat bij mij ook in de finale: Gary Anderson. Vanuit zijn helft heeft hij concurrentie van Chris Dobey en Gerwyn Price, maar ik verwacht dat hij het dit jaar weer laat zien in ‘Ally Pally’. In de onderste helft mogen Michael van Gerwen en Luke Humphries het uit gaan vechten voor een finaleplek. Humphries deelde op de Players Championship Finals toch een klein tikje uit, en ik denk dat hij ook op het WK de sterkste is. Niet alleen tegen MVG, maar ook in de finale: ‘Cool Hand Luke’ wordt wereldkampioen.

Mike Hooiveld – Michael van Gerwen tegen Gary Anderson. Aan u om de winnaar van het WK te kiezen!

Doe mee aan de Darts Actueel WK Poule en voorspel de wedstrijden van het WK!

Image courtesy of FOTO: Taylor Lanning (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *