Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Jonny Clayton vs Rob Cross

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 13 Middagsessie

Zaterdagmiddag proberen o.a. Rob Cross, Jonny Clayton, Dave Chisnall en Damon Heta de kwartfinales van het WK te bereiken. Lees hier de voorbeschouwing.

Scott Williams vs Damon Heta

Met wat een geweldig WK is Scott Williams bezig. Nadat hij Haruki Muramatsu met 3-1 versloeg in de eerste ronde, werden de nummers 2 van Nederland én Duitsland ook verslagen. Danny Noppert werd met 3-0 verslagen, terwijl Martin Schindler met 4-3 in sets uitgeschakeld werd. Schindler kwam 2-0 en 3-2 in sets voor, maar kon het uiteindelijk niet afmaken. In zijn laatste twee partijen eindigde de Engelsman op een gemiddelde van ongeveer 94 en een dubbelpercentage van bijna 50%. De rest van 2023 viel flink tegen voor Williams; tot juli bleven de resultaten uit. Na de winterstop schoot hij ineens uit zijn slof: met het behalen van de halve finales op European Tour 12 verzamelde hij een bak aan prijzengeld. Ook op de Players Championship-toernooien sprokkelde hij genoeg prijzengeld bij elkaar, waardoor hij alsnog de Players Championship Finals en het WK behaalde.

Met twee Players Championship-titels bewees Damon Heta ook dit jaar weer een wereldtopper te zijn op de vloer. De Australiër zijn prijzenlijst begint elk jaar groter te worden, terwijl hij ook op het podium steeds beter uit de verf komt. In maar liefst acht van de dertien European Tour-toernooien haalde hij minstens de kwartfinale, terwijl hij ook op de World Matchplay de laatste acht haalde. Voeg hier een kwartfinale op de World Grand Prix en Players Championship Finals aan toe: ‘The Heat’ kan met tevredenheid terugkijken op zijn 2023. Hij begon het WK met een 3-1 overwinning op Martin Lukeman. Goed was het zeker niet, maar een gemiddelde van net onder de 90 was ruim voldoende om de Engelsman uit te schakelen. Een ronde later moest de Australiër terugkomen van een 2-0 achterstand om Berry van Peer met 4-3 in sets te verslaan. Van Heta was dit een prima wedstrijd, hij noteerde een gemiddelde van 96 en een dubbelpercentage van 35%.

Voorspelling: Beide heren ruiken hun kansen om voor het eerst de kwartfinales van het WK te bereiken. Damon Heta is de favoriet aangezien zijn geplaatste status. Als hij nog iets constanter kan zijn zowel scorend als finishend dan verwachten we dat ‘The Heat’ met 4-2 zal winnen. Williams zal het vooral van de 180’ers en de goede finishes moeten hebben, wat hij tot zover erg goed deed.

Daryl Gurney vs Dave Chisnall

Hij lijkt langzaam op de weg terug: Daryl Gurney. De Noord-Ier was de laatste jaren wat weggezakt, maar de resultaten vallen langzaam weer zijn kant op. Met drie kwartfinales en één halve finale op Players Championship-toernooien, aangevuld met deelname aan maar liefst 11 European Tour-toernooien, verzekerde hij zich weer van een plek in de hoogste regionen op de Pro Tour. Op televisie behaalde hij succes op de World Matchplay: door zeges op Rob Cross én Gary Anderson haalde hij de kwartfinale. Op de andere televisietoernooien viel het echter tegen voor ‘SuperChin’, met de Players Championship Finals als voorbeeld. Op het laatste toernooi in aanloop naar het WK ging hij al in ronde één onderuit tegen Niels Zonneveld. Hij begon zijn elfde PDC WK wél met een sterke wedstrijd. Steve Beaton werd met 3-1 verslagen en noteerde daarmee een gemiddelde van boven de 100! Het leek erop dat Beaton er 2-2 in sets van zou maken, totdat Gurney besloot op finishes van 132 en 136 in de laatste twee legs uit te gooien. Tegen Ricky Evans had Gurney het ook zwaar. Na een 2-1 achterstand in sets won de Noord-Ier de laatste drie sets, waaronder twee sets met 3-2 in legs. Een gemiddelde van 93 was hier voldoende voor.

Voor Dave Chisnall was 2023 een jaar met twee gezichten. Op de vloer excelleerde hij: mede door drie European Tour-titels en twee Players Championship-titels eindigde hij het jaar als nummer één van de Pro Tour. Op TV gebeurde echter het tegenovergestelde. Op zowel de World Matchplay, World Grand Prix, het EK en de Grand Slam of Darts was hij na ronde één al klaar. Op de Players Championship Finals haalde hij de laatste 16, waarin hij verrassend onderuit ging tegen Luke Woodhouse. Het WK begon hij ook niet geweldig. In zijn eerste partij tegen Cameron Menzies kwam hij 1-0 in sets achter om uiteindelijk met 3-1 in sets te winnen. In zijn tweede partij wist hij redelijk eenvoudig te winnen van Gabriel Clemens, die veel te veel dubbels miste. Met een gemiddelde van rond de 95% en een dubbelpercentage van 50% werd er met 4-1 in sets gewonnen, de cijfers stijgen met de wedstrijd.

Voorspelling: De heren hebben genoeg wedstrijden tegen elkaar gespeeld zowel op de vloer als op het podium en daarbij lag het vaak dichtbij elkaar. Dat verwachten we ook in deze partij; een 4-2 of 4-3 overwinning voor de speler die net even iets effectiever is op de dubbels. Wij geven ‘Chizzy’ nipt het voordeel.

Rob Cross vs Jonny Clayton

Rob Cross laat dit jaar weer zien waarom hij één van de beste spelers ter wereld is. Met het halen van de finale op The Masters begon Cross zijn 2023 met een knal. ‘Voltage’ kreeg vervolgens geen uitnodiging voor de Premier League, al gaf hij ook meerdere keren aan daar niet rouwig om te zijn. Hij wilde zich focussen op de toernooien die meetellen voor de wereldrangslijst, en dat lukte behoorlijk. Voor het eerst in zijn carrière schreef de Engelman een European Tour-titel op zijn naam, terwijl hij ook een Players Championship-titel greep. Op de World Series, die dan wel weer non-ranked zijn, deed hij het nog beter: tijdens de reis naar Australië en Nieuw-Zeeland was hij in beide landen de winnaar van het toernooi. Naast de kwartfinale op de UK Open blonk hij ook uit op de Grand Slam of Darts, waarin hij in de finale pas zijn meerdere moest erkennen in Luke Humphries. Zijn openingsronde op het WK werd eenvoudig met 3-0 in sets gewonnen van de Fransman Thibault Tricole, al was het niet een partij van hoog niveau. Dit was zijn derde ronde partij tegen Jeffrey de Graaf. De Zweed wist het Cross op momenten erg lastig te maken, maar uiteindelijk werd er met 4-2 in sets gewonnen en noteerde daarbij een gemiddelde van 101 en een dubbelpercentage van 51%!

Er zijn wel betere jaren geweest voor Jonny Clayton. In 2021 schreef hij 4 televisietoernooien op zijn naam, dit jaar kwam hij (de Premier League niet meegerekend) maar één keer voorbij de laatste 16. Op de World Matchplay vond hij zijn topvorm weer, waardoor hij uiteindelijk zelfs de finale haalde. Nathan Aspinall was hierin te sterk, maar ‘The Ferret’ maakte echt indruk dat toernooi. Ook op de European Tour deed hij dat één keer: het vijfde toernooi van het jaar was een prooi voor de Welshman, door Josh Rock in de finale te verslaan. Door ook nog een Players Championship-toernooi te winnen wist hij op de vloer wel heel wat prijzengeld te verzamelen. Op de Players Championship Finals ging het echter snel mis: Niels Zonneveld was bij de laatste 32 met 6-2 te sterk, waardoor de voorbereiding op het WK niet optimaal is. In zijn openingswedstrijd op het WK liet de Welshmen ook niet zijn beste vorm zien. Met een gemiddelde van 88,45 en een dubbelpercentage van slechts 28,2% won Clayton met 3-1 in sets van Steve Lennon. In de tweede partij wist Clayton zijn spel iets te verbeteren. Krzysztof Ratajski werd met dezelfde uitslag verslagen en daarbij noteerde ‘The Ferret’ een gemiddelde van 91,55 en een dubbelpercentage van 37,1%.

Voorspelling: Rob Cross is de speler die op het moment in de beste vorm verkeerd en dat is ook te zien op het WK tot zover. Clayton moet zijn niveau flink omhoog schroeven om het ‘Voltage’ lastig te willen maken. Het verschil zal in de beginfase van de wedstrijd zitten. Kan Clayton vroeg op voorsprong komen, dan kunnen we een mooie wedstrijd krijgen. Is dat niet het geval, dan zal Cross eenvoudig met de zege aan de haal gaan. Uiteindelijk verwachten we dat Cross de baas zal zijn over Clayton; 4-2 in sets.

Image courtesy of FOTO: Kieran Cleeves (PDC)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *