Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Scott Williams - PDC World Championship 2024

Williams, Chisnall en Cross naar kwartfinales WK

Drie Engelsmannen hebben zich zaterdagmiddag geplaatst voor de kwartfinales van het PDC WK. Het sprookje van Scott Williams duurt voort, terwijl Dave Chisnall en Rob Cross hun favorietenrol waar maakten. Lees hier meer.

Williams straft misser Heta keihard af: ‘Shaggy’ naar kwartfinale

De laatste WK-dag van het jaar werd afgetrapt met een interessant duel tussen Scott Williams en Damon Heta. Beide spelers toonden de afgelopen weken al hun klasse, iets wat ze ook vandaag weer deden. Mede door een 126-finish leek Heta snel op weg naar een 1-0 voorsprong, maar nadat de triples opdroogden liet hij Williams weer in de set. Vanaf 72 miste ‘The Heat’ daarna de grote 20, waardoor hij zichzelf nog een klap uitdeelde. Williams profiteerde optimaal. De tweede set begon met spektakel: nadat Heta in de eerste leg vanaf 170 besloot hem weg te zetten, gooide Williams de ‘Big Fish’ een leg later wel uit. De Engelsman vermaakte het publiek daarna ook nog met een ‘Blind 180’, maar het was Heta die met een 12-darter de stand op 1-1 zette.

Nadat Heta zichzelf in set één al in de vingers sneed, deed hij dat na de tweede onderbreking nog meerdere keren. In set drie was het extra pijnlijk: nadat beide mannen twee keer hun eigen legs hielden, miste de darter uit Australië drie pijlen om op voorsprong te komen. Williams kon zijn geluk niet op en vond dubbel zes. De Engelsman deelde daarna nog twee keer een flinke klap uit aan zijn tegenstander. Twee keer miste Heta twee pijlen om een leg te winnen, twee keer gooide Williams daarna een 100+ finish. 110 en 108 gingen uit, waarna hij in 20 pijlen zijn eigen leg hield en op 3-1 kwam.

Voor Heta was er nog maar één weg terug: hij moest alle resterende sets gaan winnen. Even leek een wederopstanding daar, maar net zo snel was dat gevoel ook weer weg. Met legs in 15 en 18 pijlen leek hij even op weg naar setwinst, maar door vier setdarts te missen was hij weer degene die zichzelf pijn deed. Williams miste maar weinig, waardoor hij de zege greep. ‘Shaggy’ staat in de kwartfinale van het WK.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Scott Williams: 92.96 / 41.9%
Damon Heta: 92.5 / 30.3%

Sterk scorende Chisnall verslaat Gurney

De tweede partij was ook een interessant duel tussen Daryl Gurney en Dave Chisnall. In de eerste set gingen alle vijf legs met de darts mee. In de vierde leg kreeg Chisnall twee setdarts op dubbel 18, waardoor Gurney via dubbel 18 toch zijn eigen leg kon houden. Een leg later kreeg Gurney een kans voor de set, maar kreeg het niet voor elkaar om op een dubbel te gooien vanaf 93. Chisnall bleef koel en gooide 74 uit om zijn eigen set te houden. Ook in de tweede set was Chisnall scorend de betere, maar kon het niet afmaken op dubbels. Zo miste hij in eerste twee legs dubbels, wat werd afgestraft door Gurney die met o.a. een 110-finish op een 2-0 voorsprong kwam. Vanaf daar ging het lopen voor de Engelsman. Met een 13- en 11-darter kwam Chisnall terug tot 2-2. In de beslissende leg stond Chisnall na 9 pijlen op 44, maar miste vervolgens acht pijlen op de dubbel. Gurney wist er echter niet van te profiteren, hij miste zelf vijf pijlen op tops. Uiteindelijk wist Chisnall via dubbel 1 alsnog op een 2-0 voorsprong te komen.

Na een korte pauze begon set 4 met vier legs die allemaal met de darts mee. Zo gooide Gurney een knappe 74-finish en produceerde Chisnall o.a. een 12-darter met een 88-finish. In de vijfde leg was het Gurney die brak en de set pakte. Met een 130-finish in 12 darts kwam de Noord-Ier terug tot 2-1 in sets. Dit goede gevoel nam Gurney mee naar de vierde set, met een 70-finish hield hij zijn eigen leg. Dit volgde hij op met een 15-darter om Chisnall te breaken, nadat hij tops had gemist om zijn eigen leg te houden. Een leg later bracht Gurney de wedstrijd helemaal weer in evenwicht, dankzij een 151-finish werd het 2-2 in sets.

Na de laatste pauze kwam Chisnall ijzersterk uit de pauze. Met een 14-darter hield hij zonder problemen zijn eigen leg. Gurney was een leg later niet in 15 pijlen uit, waardoor Chisnall met een 99-finish met twee keer tops de break plaatste. Deze break werd een leg later meteen verzilverd, een 62-finish zorgde ervoor dat ‘Chizzy’ set 5 met 3-0 won en zo op een 3-2 voorsprong kwam in sets. Een set later gingen de eerste twee legs met de darts mee. In de derde leg miste Gurney een pijl op tops voor een 80-finish om zijn eigen leg te houden, waardoor Chisnall via dubbel 13 een hele belangrijke break te plaatsen. In zijn eigen leg produceerde ‘Chizzy’ vervolgens een 13-darter om de partij met 4-2 in sets naar zich toe te trekken en zich te plaatste voor zijn vierde kwartfinale op het PDC WK.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Dave Chisnall: 98.98 / 35,9%
Daryl Gurney: 91.03 / 50%

Rob Cross met gemak langs Jonny Clayton

De middag werd afgesloten met twee voormalig majorwinnaars tegen over elkaar, Rob Cross tegne Jonny Clayton. Clayton mocht de partij beginnen, maar kreeg meteen een klap te verwerken. Met een 140-finish plaatste Cross direct de break, nadat Clayton zelf drie pijlen had gemist op dubbel 16. Cross volgde dit op met een 13-darter om de break te verzilveren. Deze break kon Clayton niet meer terugpakken, met 3-1 in legs ging de eerste set naar Cross. In de tweede set had de Welshmen weinig in te brengen tegen Cross. Met twee 15-darters en een 14-darters won ‘Voltage’ set 2 met 3-0 en kwam zo op een 2-0 voorsprong in sets.

In de derde set gingen de eerste twee legs met de darts mee. In de derde leg produceerde Cross een 14-darter om Clayton te breaken, die zelf het scorend niet kon vinden in zijn eigen leg. Een leg later gooide Cross een maximale score om in 13 darts de derde set met 3-1 naar zich toe te trekken. In de vierde set gingen alle legs met de darts mee. Cross hield zijn eigen legs in twee keer 15 pijlen, terwijl Clayton zijn eigen legs hield in 19 en 21 pijlen. Cross had in leg 4 dan al vijf matchdarts gemist. In de beslissende vijfde leg was Cross erg zakelijk en verzekerde zich met een 13-darter van een 4-0 overwinning en een plaats in de kwartfinales.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Rob Cross: 98.41 / 44,4%
Jonny Clayton: 90.89 / 28,6%

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *