Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Luke Humphries - PDC World Championship 2024

Voorbeschouwing PDC WK 2024: Dag 15

Met nog vier Engelsen in de strijd om de wereldtitel stevent het WK af op een spectaculaire ontknoping. Vanavond staan de halve finales op het programma: wie stopt beide ‘Lukes’?

Rob Cross vs Luke Littler

Nadat Rob Cross voor de eerste keer sinds dat hij de wereldtitel in 2018 won de kwartfinales bereikte van het WK, greep hij na een knotsgekke partij tegen Chris Dobey een ticket voor de halve finale. ‘Voltage’ kwam met 4-0 achter, maar draaide de partij alsnog in zijn voordeel om. De Engelsman begon het WK eerder nog met een simpele 3-0 overwinning op Thibault Tricole, zonder goed te spelen. In de tweede partij werd Cross getest door de Nederlandse Zweed Jeffrey de Graaf, die hij met een gemiddelde van 101 met 4-2 versloeg. Jonny Clayton was zijn volgende tegenstander: met 4-0 kreeg ‘The Ferret’ keihard klop. Cross kan terugkijken op één van zijn beste jaren uit zijn carrière, ondanks dat hij geen toernooi won op televisie. Naast het behalen van de finale van The Masters, bereikte Cross de finale van de Grand Slam of Darts en de kwartfinale op de UK Open. Daarnaast won Cross zijn allereerste titel op de European Tour, won hij een Players Championship-titel en bleef hij ongeslagen in de twee World Series-toernooien ‘Down Under’.

Hij is een fenomeen in wording: Luke Littler. De 16-jarige Engelsman blijft de dartswereld verbazen en wordt al vaak genoeg vergeleken met Michael van Gerwen. Op 15-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut op het WDF WK, terwijl hij het jaar daarvoor al meerdere grote toernooien bij de die bond had gewonnen. Op het jeugdcircuit liet hij al helemaal niks van zijn leeftijdsgenoten heel, terwijl hij in zijn debuutjaar op de Development Tour meteen vijf titels won. Het hoogtepunt volgde in november: ‘The Nuke’ klopte Gian van Veen in de finale van het jeugd WK, waardoor hij weer een wereldtitel aan zijn nu al imposante prijzenlijst toevoegde. Dat hij klaar is om het ook bij de grote mannen te doen liet hij in zijn eerste drie rondes meteen zien. Bij zijn debuutwedstrijd denderde hij met een gemiddelde van 106.12 over Christian Kist heen. Een dag later was Andrew Gilding het slachtoffer, waarna Matt Campbell na kerst zijn meerdere in ‘The Nuke’ moest erkennen. De mooiste overwinning uit zijn nog jonge carrière volgde: vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld werd met een gemiddelde van boven de 105 met 4-1 aan de kant gezet. Brendan Dolan volgde in de kwartfinale: wie houdt Luke Littler nog tegen?

Voorspelling: Luke Littler lijkt bijna niet te verslaan, maar ook Rob Cross heeft dit WK al bewezen in topvorm te zijn. Beide mannen zullen in hun kansen geloven, waardoor dit een absolute kraker kan gaan worden. De ervaring van Cross zou de beslissing hierin kunnen zijn: over elf sets geven wij ‘Voltage’ het voordeel van de twijfel.

Scott Williams vs Luke Humphries

Genoeg verhalen dit WK, maar Scott Williams is daar zeker één van. Nadat hij Haruki Muramatsu met 3-1 versloeg in de eerste ronde, werden de nummers 2 van Nederland én Duitsland ook verslagen. Danny Noppert werd met 3-0 geklopt, terwijl Martin Schindler met 4-3 in sets uitgeschakeld werd. Schindler kwam 2-0 en 3-2 in sets voor, maar kon het uiteindelijk niet afmaken. Tegen de nummer één van Australië, Damon Heta, toonde hij al helemaal zijn klasse. Mede door een 170-finish en een ‘no-look 180’ kreeg hij het publiek achter zich, waarna hij eenvoudig afrekenden met ‘The Heat’. Toch kwam zijn grootste overwinning pas in de kwartfinale. Michael van Gerwen speelde weliswaar een zwakke partij, maar Williams deed wel bijna alles wat het moest doen ook goed. Met de grootste overwinning uit zijn carrière bereikte hij de halve finales van dit WK. Verrassend genoeg viel de rest van 2023 flink tegen voor ‘Shaggy’: tot juli bleven de resultaten uit. Na de zomerstop schoot hij ineens uit zijn slof: met het behalen van de halve finale op European Tour 12 verzamelde hij een bak aan prijzengeld. Ook op de Players Championship-toernooien sprokkelde hij genoeg prijzengeld bij elkaar, waardoor hij alsnog de Players Championship Finals en het WK behaalde.

Hij blijft dé grote favoriet voor dit WK: Luke Humphries. In twee maanden tijd greep de Engelsman de eindzege op de World Grand Prix, Grand Slam of Darts én de Players Championship Finals, waardoor hij nu opgaat voor titel nummer vier. Aan het begin van het jaar kreeg ‘Cool Hand Luke’ nog een klap te verwerken: een uitnodiging voor de Premier League bleef uit. Zijn wraak was zoet: naast vier TV-titels greep hij ook nog een European Tour-titel en twee keer de zege op een Players Championship-toernooi. Er staat veel druk op de 28-jarige Engelsman en dat was ook wel te zien in zijn eerste drie wedstrijden. Tegen Lee Evans was zijn spel, ondanks een 3-0 overwinning, erg wisselvallig. Een ronde later keek hij zelfs tegen een 3-1 achterstand aan tegen Ricardo Pietreczko, maar door het tonen van vechtlust draaide hij dat alsnog om. Een kraker tegen Joe Cullen volgde. Humphries overleefde meerdere matchdarts, waarna hij in een krankzinnige slotfase een 12-darter uit de hoge hoed toverde. Het nodige geluk heeft hij al gehad: het geluk van een wereldkampioen? Tegen Dave Chisnall toonde hij daarnaast ook eindelijk zijn klasse. In deze kwartfinale-partij kwam hij tot een gemiddelde van 103.5, waardoor hij precies op tijd zijn topvorm weer lijkt te hebben gevonden.

Voorspelling: Dat Scott Williams van Michael van Gerwen zou winnen, hadden weinig mensen voorspeld. De rol van underdog ligt ‘Shaggy’ goed: ook tegen Luke Humphries is hij op voorhand niet de favoriet. Niks mag meer worden uitgesloten op dit WK, al lijkt Luke Humphries op papier wel echt de sterkste. Wij verwachten een 6-3 zege voor ‘Cool Hand Luke’.

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *