Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Michael van Gerwen - PDC World Championship 2024

COLUMN: Wanprestatie Michael van Gerwen onderstreept zorgwekkende trends van laatste jaren

Michael van Gerwen werd in de kwartfinale van het WK Darts 2024 uitgeschakeld door Scott Williams. De drievoudig wereldkampioen leverde een prestatie af in de lijn van 2023: heel het toernooi leek er geen vuiltje aan de lucht, maar toch was daar weer die ondermaatse wedstrijd. MVG zakte opnieuw door de ondergrens, dus zijn er rigoureuze maatregelen nodig in 2024.

De start van Mighty Mike was in de kwartfinale zoals we van hem gewend mogen zijn. In de eerste leg trapte hij af met 140 en 139, alleen daarna werd het al snel weer slordig. Een score van 44 volgde, de eerste pijl op een dubbel ging mis en Williams strafte het meteen af.

In het vervolg van de eerste set zagen we hetzelfde: sublieme scores wanneer de eerste pijl goed zit, voor de rest was het een bijeengeraapte bende van missers op scorend vlak en op de dubbels. Bij mij gingen op dat moment al alle alarmbellen rinkelen.

In de tweede set leefde Van Gerwen op en leverde hij een prestatie die we tot dan toe alleen nog maar zagen in het tweede hoofdstuk tegen Richard Veenstra. Vanaf dat moment ging het weer op de 2023-maat verder: slordig, onregelmatig, weinig focus en met name een worp die er gewoon niet professioneel genoeg uitzag.

Van Gerwen brengt geruchten op gang

Een uur later was het 5-3 voor Williams, die zo met matig spel vergezeld door fijne timing en dito dubbelwerk zijn eerste kwartfinale op TV ooit won van een speler die in de laatste tien jaar enkel niet de halve finales haalde door weergaloze prestaties van Raymond van Barneveld en Dave Chisnall of een positieve coronatest.

Het gemiddelde van 93.41 was zijn op acht na slechtste gemiddelde ooit op een WK darts. Alle acht gemiddeldes die eronder staan, zijn van voor zijn weg naar de top begin vorig decennium werd ingezet – op de eerste rondes van het WK van 2013 en 2014 na.

Achteraf weigerde Van Gerwen de massaal toegestroomde pers te woord te staan. Iets dat hij maar al te graag wél doet – en veel te vaak met een grote mond, maar dat mag ik dan als een van de weinigen enorm graag zien – als er gewonnen wordt. Het voedde de geruchten: wat was er aan de hand? Jicht? Ziekte? Iets anders?

De geruchten dat er met Oud en Nieuw iets gebeurd zou zijn in de privé-sfeer werden al gauw de kop ingedrukt door NOS-journalist Thierry Boon, jicht kon het niet zijn want met zijn loopje was de hele wedstrijd niets mis en om jichtaanvallen te voorkomen bestaat er gewoon Allopurinol (geloof me, dat doet wonderen!) en dus blijven er – naast het verhaal over maagklachten – twee belangrijke zaken over.

Gezinsleven versus topsport

Na afloop van de vierderondepartij tegen een ondermaatse Stephen Bunting, waar Van Gerwen niet uitblonk maar wel zakelijk de wedstrijd met een eclatante 4-0 zege naar zich toe trok, had de Vlijmenaar het vooral over zijn gezin. “Weer een Oud en Nieuw zonder mijn kinderen en vrouw, natuurlijk doet dat pijn.”

Ik viel bijna van mijn stoel toen ik het las. Ik heb ook twee kinderen van de leeftijd van Zoë en Mike, die gewoon zoals het hoort ook op Oudejaarsavond hun normale ritme aanhouden en op tijd op bed liggen. Mijn vrouw werkt in de zorg en was dit jaar voor het zoveelste jaar op rij aan het werk op Oudejaarsavond. Hoor je mij klagen? Nee. Het hoort erbij, want we doen allebei ons werk en feestdagen of niet, dat maakt niet uit.

Nu weet ik dat dit niet bij iedereen zo is, maar als ze ergens weten hoe het balletje rolt tijdens de feestdagen is het wel bij de familie Van Gerwen. Dan erbij: de kinderen hebben ook gewoon Kerstvakantie. Als je nou zo graag wil dat je bij elkaar bent met Oud en Nieuw, haal het gezin na de Kerst dan gewoon naar Londen… De portemonnee is groot genoeg, andere spelers zitten ook met VIP-tafels vol met familieleden. Verander iets aan de aanpak die nu al vijf jaar lang niet werkt.

Vergeet niet dat Van Gerwen tijdens het jaar ook al veel meer vrij pakt dan alle andere topspelers op de Tour. Meer dan genoeg zien we hem – en dat is ook verdiend en moet hij vooral doen – op vakantie gaan met het gezin en leuke dingen doen. Daar tegenover staat dat je er tijdens de grote toernooien, inclusief minutieuze voorbereiding, dan gewoon moet staan. Dat is namelijk topsport.

Manier van gooien

Het tweede dingetje, zeg maar gerust een groot ding, is wat ik in een eerdere column ook al uitgebreid besprak: sinds 2020 speelt Van Gerwen met materiaal van een van de grootste en rijkste dartssponsoren die er zijn genaamd Winmau.

Sinds de zomer van dat jaar was te zien dat Van Gerwen zich een andere manier van gooien had aangemeten. Ik citeer: “Bij het van beneden naar boven halen van de pijl zat er ineens een knik in de beweging, die er sindsdien niet meer is uitgegaan.”

Er is echter nog meer, dat ik destijds niet benoemde: de pijl vertrekt op een heel andere manier uit de hand van Michael sinds die nieuwe manier van gooien. Liet hij de pijl tot en met 2019 nog op meer vlakke wijze los, nu verdwijnt het belangrijkste object in de dartssport op dezelfde manier uit de hand van Van Gerwen als dat hij in het bord verschijnt: met de flight schuin omhoog.

Waar de oude darts altijd strak vlogen, onderweg geen rare bewegingen van de flights maakten en alles als een geautomatiseerde robot leek uitgevoerd, is alles nu anders. Onderweg beweegt de dart teveel, de flights zijn zichtbaar aan het roteren en niet iedere pijl verlaat op dezelfde feilloze manier de hand.

Het zorgt ervoor dat Van Gerwen geen constant niveau meer kan voorleggen. Natuurlijk, de wedstrijden tegen Keane Barry, Veenstra en Bunting zaten ongeveer op hetzelfde niveau, maar een dip zoals tegen Williams kwam jaren geleden nooit voor. Er gaat amper iets meer op de automatische piloot, zowel op macro- (wedstrijden) als op microniveau (pijl na pijl).

Van Gerwens geheime wapen werkt niet meer

Dit resulteert in twee zorgwekkende trends. De belangrijkste ontwikkeling is misschien wel wat eerst de kracht van MVG was: wanneer de triple 20 niet liep, was zijn grote vriend altijd de triple 19. Hoe belangrijk dit kan zijn? Vraag maar eens aan Dirk van Duijvenbode, toen hij tijdens een decider van het WK van 2021 Rob Cross versloeg met drie scores van 134 en een finish van 99 gestart op de T19: in totaal werd het kleine groene vak die leg (een 12-darter) 7 keer geraakt.

Tijdens de wedstrijd tegen Williams – voorwaar geen grootmeester in de sport die darts heet – was te zien dat het switchen vanaf de 20 naar de 19 helemaal niet goed ging. De 11 180’ers die Van Gerwen in acht sets gooide werden daardoor onschadelijk gemaakt als hij in een volgende beurt moest gaan switchen.

In totaal switchte Van Gerwen tijdens de kwartfinale 49 keer van een single 20 naar de 19. Daarvan raakte hij slechts 12 keer de triple 19, wat zorgde voor een succespercentage van 24 procent. (Dank aan @PremiumDartData op X/Twitter om me van de statistieken te voorzien) Ik heb de getallen niet van zijn XQMax-jaren, maar iets zegt me dat het succespercentage destijds zo rond de 60-70 procent lag.

De andere trend? Het veel gooien van stray darts, zoals ik in de hierboven vermelde column ook al aanhaalde: het gooien van de 5 en de 1 wanneer er gemikt wordt op de 20, het gooien van een 7 of 3 wanneer er gemikt wordt op de 19, et cetera. In zijn kwartfinale gebeurde Van Gerwen dit 26 maal al mikkend op de 20, vier keer was het zo wanneer aan de onderzijde van het bord een poging werd gedaan.

Werk aan de winkel voor Van Gerwen

Zoals gezegd is de tendens van deze twee zaken iets dat Van Gerwen – en ik hoop nu toch eindelijk ook eens een keer zijn even eigenwijze omgeving – enorm aan het denken moet zetten. Wat mij betreft is het belangrijkste deel van een eventuele oplossing de manier van gooien, die nu zorgt voor inconsistentie.

De knik in de worp zorgt er namelijk voor dat iedere pijl meer werk en meer concentratie vergt dan voorheen, maar ook meer foutenmarge met zich mee brengt. Zijn oude worp had weinig poespas en buiten de heren Phil Taylor en Peter Wright waren er weinig spelers die jarenlang een hoog niveau aanhielden met een manier van gooien die zoveel concentratie en oefening met zich mee bracht.

Dit WK onderstreepte voor mij dat het probleem voor de drievoudig mondiaal kampioen steeds meer in zijn worp zit en niet eens per se in zijn materiaal. Dat lijkt immers vrijwel identiek aan de pijlen van XQMax, al kan exact hetzelfde natuurlijk niet makkelijk op de markt gebracht worden.

Ik citeer nog eens graag uit mijn column – ik ben een narcist – van 21 november 2023: “Michael vertelde dat het WK van 2024 het enige is dat zou tellen én dat hij niets liever wil dan de nummer één-positie weer overnemen. Zijn 2023 was zo slecht dat hij twee vliegen in één klap moet slaan. Gebeurt dit niet, dan kan het niet anders of 2024 wordt een jaar van drastische maatregelen bij Michael van Gerwen.”

Ik ben benieuwd welke drastische maatregelen er gaan volgen…

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

9 reacties

  1. Goed beschreven. Volgend jaar hij zal het gedoe met z’n gebit wel achter zich hebben liggen, en zie ik hem wel weer pieken.
    Maar zoals beschreven om met al z’n miljoenen te lopen zaniken over het gemis van z’n vrouw en kroost… bullsh*t.
    Valt het je ook op dat spelers zich steeds meer gedragen als politici, en precies vertellen wat is opgedragen!?

    1. Maar dan wel een hork van een politicus, zelden zo’n onsympathieke sporter gezien in mijn toch lange leven. Zeuren en klagen, besef je eens dat je een wereldleven hebt i.v.m. mensen met een minumumloon.

  2. Ik ben wel een beetje klaar met van gerven de welbekende smoesjes ben ik zat. Feit is er zijn momenteel veel en veel betere darters als van Gerven na zn laatste wk titel heb ik gezegd hij word nooit geen wk kampioen meer en dat is een waarheid als een koe

  3. Blij dat andere spelers beter zijn geworden als deze M.v.G, grote mond over andere spelers is al niet netjes….. sportief is hij ook nooit geweest…. tegelzetter ast beter dan sportsman,

  4. Beetje overdreven allemaal.
    De man had een x een slechte dag.
    Ja het is net een mens.
    Misschien geen goede nachtrust wie zal het zeggen?
    Ook de aanname met XQ is onzin want hij heeft jaren met zijn masterdarts set gegooid waar al die successen mee gegooid zijn.
    Michael is en blijft de beste darter van de wereld en zal dit ook zeker weer laten zien.
    Ik heb daar in iedere geval al vertrouwen in.

  5. Men moet zich ook niet doodstaren op gooien op de 20! Als men 19 pakt heeft men minder kans dat de hand moe en onnauwkeurig wordt; de ondergrond van de 20 zorgt er gedurende de tijd ook voor dat een dartspijl minder goed daar hecht. Dat veroorzaakt weer onzekerheid bij de speler als men zich op 20 blijft focussen. Ook zijn er genoeg andere combinaties mogelijk om zich minder op 20 te concentreren!

  6. Met zijn grote mond heeft van Gerwen terecht verloren in de kwartfinale. Ik denk ook dat hij nooit meer wereld kampioen darten wordt. Moet ook niet zeuren dat hij zijn vrouw en kinderen mist op oudejaars avond, er zijn genoeg andere avonden. Als je je niveau vol wilt houden moet je er wat voor doen. De dubbels lopen al maanden niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

COLUMN: Wanprestatie Michael van Gerwen onderstreept zorgwekkende trends van laatste jaren