Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search

Column Rik Hovingh: De stand van het Nederlandse darten vooraf het WK

Je hoort overal dat het goed gaat met het Nederlandse darten, de bond heeft een record aantal leden, er zijn veel competities en maar liefst 13 Nederlanders plaatsten zich voor het WK. Maar is dat zo, schijn bedriegt. In alle majors vliegen de Nederlanders er in de eerste ronde eruit. Van Gerwen redt de eer en aan de charme van Van Barneveld hebben we veel populariteit te danken. Maar wie dieper graaft ziet geen opvolging, ondanks een enkele opleving.

Historie
Het is januari 1995, de totaal onbekende Raymond van Barneveld staat in de finale van de ‘Lakeside’. O.a. door in de halve finale Martin, ‘Wolfie’ Adams te verslaan. Hij verloor met 6-3 van Richie Burnett, maar de toon was gezet. De postbode uit Den Haag zou de door Engelsen overheerste sport op zijn gronden doen schudden. Hij nam de stap om professional te worden. In zijn kielzog presteerde Roland Scholten en Co Stompe, maar Barney zette de toon. Waar Phil Taylor, zonder enige tegenstand de PDC domineerde, greep Van Barneveld de macht bij de BDO. In 1998 nam hij revanche op Richie Burnett, in een van de spannendste finales won hij, na 5-5 met een tiebreak. Nederland had zijn wereldkampioen. SBS stapte halverwege in en kocht de beelden. En 6 miljoen mensen zaten die bewuste zondagavond met open mond te kijken naar een nieuwe sport; Darten. In 1999 herhaalde Barney het kunststukje door weer in een tiebreak Ronnie Baxter te verslaan. Wat niemand meer weet is dat hij in de tweede ronde 11 matchdarts van Les Wallace, (De man steevast gekleed in een kilt) overleefde. Hij werd na Eric Bristow de tweede darter die zijn titel wist te prolongeren. In 2003 was hij terug en won voor de derde maal. Richie Davis werd met 6-3 aan de kant gezet. Darten begon te leven in Nederland, maar aanwas kwam er nog niet. Het was nog steeds het illustere trio, wat continu in de schijnwerpers stond. In 2005, kwam opeens Vincent van der Voort op het toneel, hij verloor in de kwartfinale van van Barneveld die voor de vierde keer het toernooi won, door met 6-2 af te rekenen met Martin Adams. Opeens kwam een ander Nederlands talent naar boven, ene Jelle Klaassen. Hij klopte in de finale, de Hagenaar met 7-5. In dat zelfde jaar 2006 verbaasde Van Barneveld vriend en vijand, door over te stappen naar de PDC. Simpel, hij was het zat om in de schaduw te leven van Phil Taylor. Het grootste moment kwam op 1 januari 2007 in de meest zinderende finale ooit gespeeld, versloeg hij zijn grote rivaal Phil Taylor op het WK. Maar de andere Nederlanders, Stompe en Scholte speelden in de marge, van der Voort bleef rond plek 16 hangen, Jelle Klaasen leek in een dip te zitten. Vanuit het niets kwam Christiaan Kist. Hij won Lakeside in 2012. Maar mede door blessures leek hij een eendagsvlieg.

Opvolging
Toch diende zich er een mannetje aan. Een man in het groen, die op jeugdige leeftijd op het WK een matchdart tegen Phil Taylor liet liggen. Maar zijn naam was gevestigd. Michael van Gerwen diende zich aan en in sneltreinvaart voegde hij een dimensie toe aan het darten. Met verbazing keek de dartwereld naar dit hongerige monster met als gevolg alles winnen wat er te winnen viel en twee keer de wereldtitel. Maar wat zit er achter? Wat is er aan de hand? Incidenteel Jelle Klaasen. Van der Voort kampt met rugproblemen en lijkt daardoor af te haken. Het darten blijft afhankelijk van de gevestigde orde, al wurmde Michael van Gerwen zich er tussen. Oh ja, het moet gezegd worden, snel kwamen er veel Nederlanders in de top 32. Benito van der Pas, werd de nieuwe hoop. Maar ook zijn ontwikkeling stagneerde. Terwijl er in landen om ons heen de jeugd aan de deur ging kloppen. Joe Cullen, Rob Cross, Max Hopp, Martin Schindler, Corey Cadby, Jamie Lewis, Dimitri van den Bergh en veel meer. Natuurlijk Jeffrey de Zwaan presteerde meer dan uitstekend in het voorseizoen, maar hij lijkt die vorm niet een jaar vast te kunnen houden en met Danny Noppert lijkt het de goede kant op te gaan. Maar is de Fries bestand tegen de enorme druk die de dartwereld tegenwoordig uitademt?

WK 2019
Als gezegd 13 Nederlanders doen mee aan het komende WK:

Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Jelle Klaassen, Jermaine Wattimena, Benito van de Pas, Danny Noppert, Jeffrey de Zwaan, Jan Dekker, Ron Meulenkamp, Vincent van der Voort, Jeffrey de Graaf, Geert Nentjes en Yordi Meeuwisse.

Maar dit beeld vertekend. Het WK is qua aantal deelnemers fors uitgebreid, en 8 Nederlanders spelen in de voorronde. Die eerst maar zien te overleven en soms op dezelfde avond weer. Jeffrey de Zwaan mag dan zijn borst natmaken tegen de huidige wereldkampioen Rob Cross. Verwacht ik veel van de Nederlanders? Nee, er is te weinig weerbaarheid gekweekt. De Nederlanders komen te weinig door op grote TV toernooien. We zijn simpelweg in slaap gesust door Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. De laatste begint aan zijn afscheidstournee en ja Michael van Gerwen is de favoriet. Maar bij de laatste 16 kunnen ze elkaar ontmoeten. En is die winnaar de laatste Nederlander in het toernooi? Ik vrees van wel. Al kan Jeffrey de Zwaan van een zwalkende Rob Cross winnen en zulke incidenteel successies zijn te verdelen. Maar de (sub)top is breed, heel breed. Daar moet je tegen op zien te boksen. Kijk naar de TV ervaring van de concurrentie, die is vele malen hoger dan de Nederlanders. Natuurlijk hoop ik op een mooi WK met vele Nederlandse successen. Maar de realiteit is anders. Op van Gerwen en van Barneveld na, schurken we tegen de subtop aan maar breken niet stelselmatig door. En dat is de enige manier om hoge ogen te gooien op dit toernooi. Kan Jelle Klaasen weer een halve finale halen? Wat kunnen we verwachten van Dekker, Wattimena, Meulenkamp etc.? We zullen het zien. Gaat Nentjes zijn talent etaleren? Waar is Justin van Tergouw, waar is Christiaan Kist? We gaan het zien, maar de werkelijkheid is dat de kans groter is op één Nederlander bij de laatste 8 dan twee Nederlanders. En dan moeten er ogen open gaan en moet de dartbond beseffen, dat talent een ding is, maar de top iets anders.

Ik wens elke dartsliefhebber een geweldig WK en veel kijkplezier toe,

Rik Hovingh

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Column Rik Hovingh: De stand van het Nederlandse darten vooraf het WK