Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Search
Haruki Muramatsu - Asian Championship 2023

Haruki Muramatsu slaat nu wél toe en wint Asian Championship

De tweede editie van het PDC Asian Championship is een prooi geworden voor Haruki Muramatsu. De Japanner maakte indruk en mag naar het WK én de Grand Slam of Darts.

De PDC riep vorig jaar het Asian Championship in leven, als opmaat voor de terugkeer van de Asian Tour dit jaar. Met 24 toernooien keerde het regionale circuit in Azië dit jaar succesvol terug: het Asian Championship werd zo een afsluiter van het seizoen. Met nog drie WK-plekken en een startbewijs op de Grand Slam of Darts waren er nog serieuze prijzen te verdienen.

Slachtveld op de zaterdag

Op de zaterdag begonnen 48 spelers aan de groepsfase. De top 16 van de Asian Tour was geplaatst, maar er vielen al genoeg verrassingen te noteren. Paolo Nebrida en Reynaldo Rivera, respectievelijk de nummer drie en vier van de Asian Tour, vlogen er al meteen uit. Ook Man Lok Leung (de nummer vijf) overleefde de groepsfase niet: de man uit Hongkong versloeg nog wel zijn land- en naamgenoot Kai Fan Leung, maar moest zijn meerdere erkennen in Raymond Copano. Ook Seigo Asada en Royden Lam moesten in hun groep Mitsuhiko Tatsunami voor laten gaan.

De laatste 16 werd ook nog op de zaterdag gespeeld, en ook hier werd het een slagveld. Lourence Ilagan, de onbetwiste nummer één van de ranglijst, verspeelde een 4-1 voorsprong tegen Motomu Sakai. ‘The Gunner’ verloor met 5-4, terwijl Tomoya Goto (de nummer twee) met dezelfde cijfers verloor van Sonny Millo Balagat. Paul Lim overleefde de slachting wel: de 69-jarige versloeg Rosendo Lubaton (5-4) en haalde de kwartfinale.

Muramatsu maakt favorietenrol waar

Met Haruki Muramatsu, Christian Perez en Paul Lim haalden nog wel drie ervaren mannen de laatste acht. Muramatsu, die op de Asian Tour op de eerste plek qua gemiddeldes eindigde, toonde zich hier als de grote favoriet. Met een gemiddelde van 101.76 bij de laatste 16 maakte hij indruk, waarna hij op de zondag ook eenvoudig afrekende met Raymond Copano (6-1) en Motomu Sakai (6-1). Met het halen van de finale verzekerde hij zich ook meteen van een plek op het WK. Sandro Eric Sosing deed dit ook: de Filipijn rekende eerst af met landgenoot Sonny Millo Balagat (6-1), waarna hij ook Ryusei Azemoto versloeg (6-4). Azemoto had een ronde eerder juist afgerekend met Christian Perez (6-4).

In de finale stond er nu nog een plek op de Grand Slam of Darts op het spel. Met een 14-darter begon Sosing sterk, maar daarna was het woord aan Muramatsu. Met legs in 15, 13, 14 en 18 pijlen kwam hij op 4-2. De Japanner miste vervolgens echter vier pijlen op de dubbels, waardoor hij Sosing terug in de partij liet komen. De stand kwam op 4-4, waarna beide mannen hun eigen legs bleven houden. Muramatsu kreeg in de beslissende leg het voordeel om te beginnen. De vijfvoudig WK-deelnemer zag zijn tegenstander ook nog eens 133 dood gooien, waardoor hem de zege op een presenteerblaadje werd aangeboden. Een 18-darter was genoeg: na Christian Perez ging de tweede editie van het Asian Championship naar Haruki Muramatsu.

Doordat met Haruki Muramatsu een Japanner de finale van het Asian Championship haalde, ging het derde te verdelen WK-ticket naar de Asian Tour. Man Lok Leung mag in december zijn debuut gaan maken.

Uitslagen

Kwartfinales
Motomu Sakai 6-0 Paul Lim
Haruki Muramatsu 6-1 Raymond Copano
Sandro Eric Sosing 6-1 Sonny Millo Balagat
Ryusei Azemoto 6-4 Christian Perez

Halve Finales
Haruki Muramatsu 6-1 Motomu Sakai
Sandro Eric Sosing 6-3 Ryusei Azemoto

Finale
Haruki Muramatsu 7-6 Sandro Eric Sosing

Image courtesy of FOTO: PDC Asia
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *