Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Ian White - European Darts Open 2023

Ian White verdedigt Zwaantje Masters-titel met succes

Ian White heeft de zesde editie van het Zwaantje Masters op zijn naam geschreven. In Eindhoven was White in een sterk deelnemersveld de beste door in de finale Ricky Evans met 3-2 in sets te slim af te zijn. Lees hier meer.

De organisatie van dit unieke darttoernooi was het net als de afgelopen edities gelukt om een aantal aangename spelers uit te nodigen voor het Zwaantje Masters. Zo deden onder meer Ian White, Colin Lloyd, Ricky Evans, Steve Beaton, Kim Huybrechts, Wayne Mardle en Nederlanders als Niels Zonneveld, Luc Peters, Ryan de Vreede, Alexander Merkx, Jeffrey Sparidaans en Danny van Trijp een gooi naar de titel.

Mandigers stelt teleur in groepsfase

Om 13:00 uur Nederlandse tijd begonnen 42 spelers aan de groepsfase, verdeeld over zeven groepen van zes spelers. Hierbij werd gespeeld in een format van best of 7 legs. De top twee van elke groep kwalificeerde zich voor de laatste 16, net als de twee beste nummers twee van de zeven groepen.

Alle grote namen wisten hun groep op te overleven. De speler die dat niet deed was Willem Mandigers, hij werd derde maar was niet genoeg om de laatste 16 te bereiken. Ryan de Vreede en Rob Bemelmans werden de twee beste nummers 3 in de zeven groepen.

In totaal werden er drie 100+ gemiddeldes gegooid in de groepsfase. Ricky Evans bleef ongeslagen in de groep door middel van het gooien van twee gemiddeldes boven de 100, waaronder 105 tegen Theo Meulendijks.

Één Nederlander bereikt halve finales

Bij de laatste 16 zagen we een aantal interessante partijen. Zo namen ervaren spelers als Mervyn King en Wayne Mardle het op tegen elkaar en troffen Colin Lloyd en Steve Beaton elkaar ook. King en Mardle bleven lang bij elkaar, maar uiteindelijk gingen de laatste twee legs toch naar ‘The King’ toe; 5-3. Beaton had geen problemen met de voormalig PDC-majorwinnaar Lloyd, alle vijf gespeelde legs gingen naar Beaton toe. Dé partij van de laatste 16 ging tussen twee Nederlanders, Niels Zonneveld en Alexander Merkx. Merkx verraste enigszins door met een gemiddelde van bijna 102 met 5-2 te winnen van Zonneveld.

Ook in de kwartfinales was er spanning en sensatie te zien in café ‘t Zwaantje. Zo miste Ricky Evans een 9-darter op dubbel 12 in zijn partij tegen Jimmy van Schie. Van Schie kreeg genoeg kansen, maar miste op de cruciale momenten de dubbels. Evans profiteerde hiervan en won zo met 6-4. Merkx was de enige Nederlander die de halve finales bereikte, hij versloeg King met 6-3. In de andere twee kwartfinales hadden Kim Huybrechts en Ian White weinig moeite met respectievelijk Steve Beaton en Jeffrey Sparidaans, beide wonnen met 6-1.

Titelverdediger blijft in de race

De eerste halve finale ging tussen Ricky Evans en Alexander Merkx, waarbij een beslissende set nodig was om de finalist te bepalen. Ondanks finishes van 70 en 72 was het Evans die in 19 pijlen de eerste set met 3-2 pakte. In de tweede set gingen alle legs met de darts mee. In de vijfde leg miste Evans één matchdart op de bull, waarna Merkx via dubbel 8 de set naar zich toe trok. Dit initatief nam hij ook mee naar de beslissende derde set, met een 12-darter brak hij Evans waarna hij ook de break verzilverde. Door sterke finishes van ‘Rapid’ kwam er toch een vijfde leg aan te pas, 70 en 78 werden uitgegooid voor 2-2. Evans mocht de beslissende leg beginnen en wist, ondanks een matchdarts van Merkx, de partij toch naar zich toe te trekken in 17 pijlen.

In de andere halve finale troffen twee eerdere winnaars van het Zwaantje Masters elkaar, Kim Huybrechts tegen Ian White. White begon sterk door de twee legs naar zich toe te trekken, mede dankzij missers op de dubbel van de Belg. De overige twee legs in de set gingen met een 100+ finish naar de speler die de leg begon, wat dus een 1-0 voorsprong in sets opleverde voor White. Huybrechts begon beter aan set 2, hij brak White meteen. Echter kon hij vervolgens niet zijn eigen leg houden, waardoor hij in 14 darts meteen werd teruggebroken. White verzilverde zijn break wel en kwam zo op matchpoint; 2-1. Mede door een 180’er trok de Engelsman in 14 darts de partij naar zich toe.

Twee op een rij voor White

Twee Engelsmannen troffen elkaar in de finale van de zesde editie van het Zwaantje Masters. De finale begon met drie ‘hold of throws’ in de eerste set, waaronder een 124-finish van Evans. In de vierde leg brak Evans door een 16-darter te gooien en pakte zo meteen de eerste set. In de tweede set gebeurde precies hetzelfde. De eerste drie legs gingen met de darts mee, waarna dit keer White met een 51-finish zijn landgenoot brak en de set pakte. Dit goede gevoel nam ‘The Diamond’ mee naar set 3, in ‘no-time’ stond hij op een 2-1 voorsprong in sets. White won legs in 15,14 en 18 pijlen en gaf Evans geen kans meer in zijn eigen set.

Toch bleef Evans doorvechten en dat werd beloond in meteen de eerste leg. White kreeg 95 niet uit in zijn eigen leg, waardoor Evans in 17 pijlen meteen brak. Hij volgde dit op met een 136-finish en kwam zo 2-0 voor in set 4. White antwoordde sterk, met een 103-finish in 12 darts kwam hij terug tot 2-1. Verder kwam White niet, Evans produceerde een 16-darter om de finale weer helemaal in evenwicht te brengen. Evans had het voordeel om de beslissende vijfde set te beginnen, maar werd meteen gebroken door een 13-darter van White. Met nog een 13-darter en een 14-darter achtereenvolgend wist de 53-jarige het Zwaantje Masters net als vorig jaar op zijn naam te schrijven; 3-2 (1-3,3-1,3-0,1-3,3-0).

Uitslagen

Laatste 16
Ricky Evans 5-2 Rob Bemelmans
Jimmy van Schie 5-1 Jerry Hendriks
Mervyn King 5-3 Wayne Mardle
Alexander Merkx 5-2 Niels Zonneveld
Steve Beaton 5-0 Colin Lloyd
Kim Huybrechts 5-3 Luc Peters
Jeffrey Sparidaans 5-2 Danny van Trijp
Ian White 5-2 Ryan de Vreede

Kwartfinales
Ricky Evans 6-4 Jimmy van Schie
Alexander Merkx 6-3 Mervyn King
Kim Huybrechts 6-1 Steve Beaton
Ian White 6-1 Jeffrey Sparidaans

Halve finales
Ricky Evans 2-1 (3-2,2-3,3-2) Alexander Merkx
Ian White 2-0 (3-1,3-1) Kim Huybrechts

Finale
Ian White 3-2 (1-3,3-1,3-0,1-3,3-0) Ricky Evans

Image courtesy of FOTO: Jonas Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *