Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoeken
Gian van Veen - European Darts Matchplay 2023

Van Veen eindwinnaar Development Tour, tourkaart én WK-plek voor Nijman

Gian van Veen en Wessel Nijman hebben beide kunnen juichen op de Development Tour. Van Veen verzekerde zich van een plek op de Grand Slam, Nijman mag naar het WK én de Pro Tour.

Zesde titel voor Van Veen, Nijman kan juichen

Deze zaterdag beloofde op voorhand al een succesvolle dag te worden voor Nederland. Wessel Nijman kon zijn tourkaart én WK-plek bijna niet meer ontgaan, en tijdens het eerste toernooi van de dag kon hij al gaan juichen. Nathan Rafferty moest beide toernooien winnen, maar ging bij de laatste 32 al onderuit tegen de Zweed Viktor Tingstrom (4-2). Nijman behaalde daarna zelf ook nog de kwartfinale: de jonge Nederlander mag volgende jaar zijn debuut gaan maken op de Pro Tour, terwijl hij in december ook het WK-podium mag betreden.

De ogen waren vanaf dit moment gericht op Gian van Veen. De 21-jarige, die aan een fantastisch seizoen bezig is, was nog in de strijd om een plek op de Grand Slam of Darts. Zijn directe tegenstander, Luke Littler, bleef echter ook maar winnen. Beide mannen vochten zich een weg door het veld (Van Veen versloeg onder andere Nijman en Slevin, Littler was te sterk voor Bialecki, Barry en Bates), waardoor ze elkaar in de finale troffen. Het werd een spannende finale, die uiteindelijk uitmondde in een zenuwslopende laatste leg. Eerst miste Littler een matchdart op de bull, daarna was het Van Veen die een pijl op de zege miste, waarna Littler ook daarna pijlen op de titel liet liggen. Van Veen profiteerde en greep zijn zesde (!) titel van het jaar. Met nog één toernooi te gaan was ook meteen een plek op de Grand Slam binnen.

Littler sluit droomjaar winnend af

Alle hoofdprijzen waren verdeeld: op het laatste toernooi van het jaar was er voor de grote namen alleen nog maar prijzengeld te winnen. Wat meer naar onderen op de ranglijst was het nog wel spannend richting het Jeugd WK: vanuit Nederlands perspectief was het vooral Jarno Bottenberg die een resultaat nodig had om morgen terug te keren. De Fries slaagde hierin met vlag en wimpel. Mede door knappe zeges op Jurjen van der Velde en Nathan Rafferty haalde hij de halve finale, waarin hij zijn meerdere moest erkennen in Luke Littler.

De laatste Development Tour-finale van het jaar ging tussen Luke Littler en Cameron Crabtree. Beide mannen beleven dit jaar hun absolute doorbraak en hoopten met een titel richting het Jeugd WK te gaan. Het was Littler die snel het initiatief nam door drie legs op rij te winnen, waarna hij de titel al kon ruiken. Crabtree mocht nog één leg pakken, maar met zijn vijfde titel van het jaar was Littler de koning.

Uitslagen

Development Tour 23
Kwartfinales
Dylan Slevin 5-0 Jenson Walker
Gian van Veen 5-3 Wessel Nijman
Rune van Damme 5-2 Llew Bevan
Luke Littler 5-3 Owen Bates

Halve Finales
Gian van Veen 5-4 Dylan Slevin
Luke Littler 5-1 Rune van Damme

Finale
Gian van Veen 5-4 Luke Littler

Development Tour 24
Kwartfinales
Luke Littler 5-3 Kayden Milne
Jarno Bottenberg 5-1 Viktor Tingstrom
Dominik Grüllich 5-4 Marvin Kraft
Cameron Crabtree 5-1 Shusaku Nakamura

Halve Finales
Luke Littler 5-2 Jarno Bottenberg
Cameron Crabtree 5-3 Dominik Grüllich

Finale
Luke Littler 5-1 Cameron Crabtree

Eindstand

Gian van Veen heeft, mede door het winnen van zes titels, de Development Tour 2023 op zijn naam geschreven. De Nederlander bleef Luke Littler uiteindelijk net voor. De Engelsman wint samen met Wessel Nijman de tourkaarten en WK-plekken.

  1. Gian van Veen 20950
  2. Luke Littler 20175
  3. Wessel Nijman 14825
  4. Nathan Rafferty 10125
  5. Sebastian Bialecki 9025
  6. Dylan Slevin 8725
  7. Rusty-Jake Rodriguez 7500
  8. Bradley Brooks 7475
Image courtesy of FOTO: Chris Hunold (PDC Europe)
Deel dit:
Lees ook

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *