Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Chris Landman - WDF World Championship 2023

Krankzinnige dag op EU Q-School: Landman, Van der Wal en De Graaf pakken tourkaart

Op een krankzinnige dag op Q-School hebben Chris Landman, Jitse van der Wal en Patrick Geeraets een tourkaart weten te bemachtigen, terwijl Jeffrey de Graaf het laatste plekje greep.

Hoe verging de dag?

De zenuwen vlogen door de hal in Kalkar: met nog 11 tourkaarten te verdienen liep de spanning vandaag hoog op. Jules van Dongen, Haupai Puha en Radek Szaganski waren al zeker en speelden dus niet: Patrick Geeraets mocht zich als eerste bij dit drietal voegen. Chris Landman hoopte dit ook snel te doen, maar bij de Nederlander was de druk ook hoog. Na zijn verloren finale op vrijdag pakte hij geen punt meer, en ook vandaag ging het niet makkelijk. Van zowel Arne Degryse als Romeo Grbavac won hij met 6-5, waardoor hij zich toch van een plek op de Pro Tour heeft verzekerd.

Benjamin Drue Reus en Mario Vandenbogaerde volgden snel, al verloren beide mannen vandaag hun openingswedstrijd. Voor de overige zeven plekken werd het wachten. Wesley Plaisier wilde zich er ook graag bij spelen, maar de winnaar van de World Masters kreeg een ijzersterke Pal Szekely tegenover zich. De Hongaar was met 6-2 te sterk, waardoor Plaisier moest afwachten. Helaas: aan het einde van de dag bleek het net niet genoeg. Lukas Wenig lukte het wel: de Duitser haalde de laatst 16, wat genoeg was.

De spanning bleef maar stijgen, maar ook de verassingen volgden elkaar nu snel op. Paul Krohne en Tim Wolters, twee redelijk onbekende Duitsers, stootten beide door naar de kwartfinale, waardoor ook zie op de Pro Tour te zien zullen zijn de aankomende twee jaar. Het verhaal van de dag kwam echter uit twee landen waar darten nog niet zo groot is: Michele Turetta liet zich de afgelopen jaren al eens zien op de World Cup, maar wist met het behalen van de halve finale nu ook de eerste Italiaan te worden die een tourkaart wint. Ook Thibault Tricole trok zichzelf eindelijk over de streep. De emotionele Fransman haalde de halve finale met heel sterk spel, waardoor hij landgenoot Jacques Labre op de Pro Tour mag vergezellen.

Finale

Ook vanuit Nederland viel er nog één grote verrassing te noteren: Jitse van der Wal bevond zich aan het einde van de dag in de finale, waardoor de Fries ook een tourkaart wist te winnen. In die finale werd er om het laatste plekje gespeeld: Jeffrey de Graaf, de tegenstander van Van der Wal, moest de finale winnen om zich te plaatsen. Zou dit niet lukken, dan was de eer aan Damian Mol. In zijn halve finale kreeg De Graaf de rode loper uitgerold door Thibault Tricole, die van blijdschap amper meer kon gooien. Van der Wal was dat niet van plan: hij wilde Damian Mol nog een handje helpen. De Fries hield steeds zijn eigen leg, totdat hij in de beslissende leg toch moest capituleren. De Graaf mag zo na een fantastisch WK ook terugkeren op de Pro Tour, ook als reisgenoot van Kevin Doets.

Uitslagen

Kwartfinales
Michele Turetta 6-4 Paul Krohne
Jitse van der Wal 6-3 John Michael
Thibault Tricole 6-0 Tim Wolters
Jeffrey de Graaf 6-4 Alexander Masek

Halve Finale
Jitse van der Wal 6-2 Michele Turetta
Jeffrey de Graaf 6-0 Thibault Tricole

Finale
Jeffrey de Graaf 6-5 Jitse van der Wal

Eindstand

Vijf Nederlanders hebben zich op de European Q-School 2024 verzekerd van een tourkaart: na Martijn Dragt en Jelle Klaasen wisten ook Chris Landman, Patrick Geeraets en Jitse van der Wal een ticket te pakken. Halve Nederlanders Jules van Dongen en Jeffrey de Graaf kregen hetzelfde voor elkaar. Twee Belgen zien we de komende twee jaar terug: Andy Baetens en Mario Vandenbogaerde.

 1. Haupai Puha 9 (+25)
 2. Jules van Dongen 8 (+28)
 3. Radek Szaganski 7 (+35)
 4. Chris Landman 7 (+15)
 5. Patrick Geeraets 7 (+7)
 6. Jitse van der Wal 6 (+24)
 7. Paul Krohne 6 (+22)
 8. Benjamin Drue Reus 6 (+22)
 9. Mario Vandenbogaerde 6 (+21)
 10. Lukas Wenig 6 (+20)
 11. Thibault Tricole 6 (+20)
 12. Michele Turetta 6 (+8)
 13. Tim Wolters 6 (+3)

Dagwinaars
Martijn Dragt
Jelle Klaasen
Andy Baetens
Jeffrey de Graaf

Image courtesy of FOTO: Chris Sargeant (Tip Top Pics)
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Krankzinnige dag op EU Q-School: Landman, Van der Wal en De Graaf pakken tourkaart