Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Wessel Nijman

Wessel Nijman keert terug met nationale titel in Wijchen

Afgelopen zondagmiddag werd in Wijchen de vierde NDB Ranking van het seizoen afgewerkt. Wessel Nijman, Vincent van Gemen en Noa-Lynn van Leuven werden de grote winnaars. Lees hier meer.

Jeugd

Een totaal van 31 junioren, 22 aspiranten en 5 meisjes begonnen zondagochtend aan de Open Rivierenland. Bij de meisjes kregen we voor het eerst dit seizoen een andere finale dan de afgelopen drie rankings. De Friezinnen Chantal Tessin en Fardau de Jong namen het tegen elkaar op. De Jong kende meteen succes in haar allereerste NDB-finale. De Jong versloeg de nummer één bij de meisjes met 3-1 en schreef daarmee de titel op haar naam.

Bij de aspiranten kregen we voor de vierde keer dit seizoen een nieuwe winnaar. Daan Toxopeus, de runner-up van de Dutch Open en de winnaar van de Open Stedendriehoek, trof in de finale Egbert Withaar. Withaar verraste door met 3-0 te winnen en zijn allereerste NDB-titel te pakken.

Bij de junioren kregen we voor de derde keer dit seizoen een finale tussen Bradley van der Velden en Pim van Bijnen. Voor de tweede keer dit seizoen was Van Bijnen de beste, met 4-1 won hij de finale en pakte daarmee de Open Rivierenland-titel.

Meisjes finale
Fardau de Jong 3-1 Chantal Tessin

Aspiranten finale
Egbert Withaar 3-0 Daan Toxopeus

Junioren finale
Pim van Bijnen 4-1 Bradley van der Velden

Dames

Een totaal van 54 dames begonnen zondagmiddag aan de vierde NDB Ranking van het seizoen. Voor het eerst in de geschiedenis van de NDB Ranking werd het damestoernooi volledig gespeeld op het DartConnect-systeem.

Er vielen in de beginfase van het toernooi al een aantal verrassingen. Zo versloeg Adriana van Wijgerden-Vermaat in de eerste ronde Priscilla Steenbergen met 3-2 en bleek Noa-Lynn van Leuven de reuzendoder te zijn in Wijchen; Aletta Wajer (3-2) en Aileen de Graaf (3-0) werden op rij verslagen. De nummer één geplaatste Roos van der Velde kende ook een off-day, ze verloor bij de laatste 16 met 3-2 van Laura van den Berg. Dit was de kans voor Anca Zijlstra om toe te slaan, maar verloor in de kwartfinales met 4-2 van Van Wijgerden-Vermaat.

Uiteindelijk bleven Floortje van Zanten en Noa-Lynn van Leuven over in de finale. Van Zanten versloeg in de halve finales Sharon Straatsma-Pul met 4-2, terwijl Van Leuven weinig problemen kende met Van Wijgerden-Vermaat. Een spannende finale werd het niet, Van Zanten haalde simpelweg haar niveau niet. Van Leuven won alle vijf legs en schreef zo haar tweede NDB Ranking-titel uit haar carrière op haar naam.

Halve finales
Floortje van Zanten 4-2 Sharon Straatsma-Pul
Noa-Lynn van Leuven 4-1 Adriana van Wijgerden-Vermaat

Finale
Noa-Lynn van Leuven 5-0 Floortje van Zanten

Heren

Zondagmiddag begonnen 96 Heren A en 139 Heren B aan de NDB Ranking in Wijchen. De Heren A werkten hun toernooi af met behulp van het DartConnect-systeem. Bij de heren zagen we een oud-bekende terug in actie, Wessel Nijman maakte zijn comeback na een schorsing van 2,5 jaar. Berry van Peer, de Dutch Open-kampioen, begon het toernooi ijzersterk; met een gemiddelde van 109 won hij zijn eerste wedstrijd met 4-0.

De eerste grote verrassingen vielen bij de laatste 32. Ron Meulenkamp moest zich erkennen in Heine Uuldriks met 4-2, terwijl Moreno Blom in een beslissende leg verloor van Youri Brouwer. Ook voor Bradly Roes zat het toernooi er in deze ronde op. Een ronde later moest er afscheid genomen worden van Wesley Plaisier (4-3 verlies tegen Dennie Olde Kalter), Berry van Peer (4-3 verlies tegen Johan van Velzen) en Arjan Konterman (4-2 verlies tegen Ivo Leeksma).

Nijman liet ook vandaag zien waarom hij één van de grote Nederlandse talenten is. Met twee gemiddeldes van 100+ (105 tegen Jeremy van der Winkel en 101 tegen Salmon Renyaan) bereikte hij de halve finales. Dit deden de nummer één geplaatste Dennie Olde Kalter, Ryan de Vreede en Corné Groeneveld ook.

Nijman begon sterk aan de finale door de eerste twee legs te pakken. Echter wist hij de set niet naar zich toe te trekken. De Vreede brak met een 115-finish meteen terug en zorgde met een 64-finish voor een gelijke stand. Beide heren kregen in de vijfde leg een setdart, maar uiteindelijk was de Hagenaar die via dubbel 4 de set pakte. In de tweede set braken de heren elkaar drie keer op rij. Bij een stand van 2-1 in het voordeel van Nijman produceerde hij een 120-finish om er 1-1 in sets van te maken. In de derde en beslissende set hielden beide heren hun eigen legs, hierdoor moest er een vijfde leg aan te pas komen. Nijman mocht de leg beginnen en stond na 9 darts op 121. Dit speelde hij zakelijk uit en zorgde via dubbel 8 voor zijn eerste NDB-titel bij de heren. Een succesvolle rentree voor de 22-jarige uit Uitgeest.

Bij de heren B bleek Vincent van Gemen de sterkste te zijn. In de finale werd Jerry Kaldenberg met 4-2 aan de kant gezet.

Heren A
Kwartfinales
Dennie Olde Kalter 5-0 Alan Halfmouw
Wessel Nijman 5-1 Martijn Dragt
Corne Groenveld 5-2 Johan van Velzen
Ryan de Vreede 5-3 Ivo Leeksma

Halve finales
Wessel Nijman 5-2 Dennie Olde Kalter
Ryan de Vreede 5-4 Corne Groeneveld

Finale
Wessel Nijman 2-1 (2-3,3-1,3-2) Ryan de Vreede

Heren B
Halve finales
Vincent van Gemen 3-1 Gervan Smit
Jerry Kaldenberg 3-0 Jeremy van Lente

Finale
Vincent van Gemen 4-2 Jerry Kaldenberg

Image courtesy of FOTO: Jos Groen
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *