Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
België - World Cup of Darts 2023

België klopt titelverdediger Australië, Duitsland sloopt Engeland

België heeft in een zenuwslopend duel gewonnen van titelverdediger Australië, waardoor Wales wacht in de halve finales. Duitsland was voor eigen publiek ruim te sterk voor Engeland.

Wales vs Zweden

De kwartfinales begonnen met dé grote favoriet, Wales, tegen Zweden. Gerwyn Price en Jonny Clayton begonnen wat nerveus aan de partij, waar het Zweedse team in de beginfase meteen van profiteerde. In de vierde leg plaatste Oskar Lukasiak de break om op een 3-1 voorsprong te komen. Echter ging het daarna bergafwaarts, Price en Clayton begonnen beter te spelen en wonnen met o.a. een 11-darter en een 80-finish vier legs op een rij voor een 5-3 voorsprong.

In leg 9 wisten de Zweden na een lange tijd weer een leg te pakken en kwamen dankzij een 16-darter terug tot 5-4. Lukasiak bracht vervolgens in de tiende leg de wedstrijd helemaal weer in evenwicht, nadat hij dubbel 12 raakte. Konden de Zweden de voorsprong ook weer terug in handen nemen? Het antwoord was nee, Price en Clayton produceerden een 14-darter om gelijk weer te breaken. Deze break werd ook verzilverd, waardoor Wales één leg verwijderd was van de halve finales. In leg 13 werd het meteen afgemaakt, Price gooide tops om de wedstrijd met 8-5 naar zich toe te trekken.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Wales: 92,34 / 47,10%
Zweden: 82,78 / 55,60%

Belgie vs Australië

In de tweede kwartfinale kwamen de regerend kampioen Australië in actie, ze troffen het sterke team van België. Dimitri van den Bergh en Kim Huybrechts begonnen sterk aan de partij, met een 107-finish hielden ze hun eigen leg waarna ze in de tweede leg Australië braken. Damon Heta en Simon Whitlock kwamen in leg 3 met een antwoord, een 78-finish van Heta zorgde voor de rebreak. Lang konden de Australiërs er niet van genieten, de Belgen produceerden een 14-darter voor de derde break op een rij. Dit keer verzilverden ze de break wel, via dubbel 16 maakte Van den Bergh er 4-1 van. Toch deed Australië voor de pauze iets terug. Met een 18-darter hielden ze hun eigen leg, een 12-darter volgde voor de rebreak; 4-3.

Na een korte pauze wisten de Australiërs de break ook te verzilveren, Whitlock gooide een 64-finish uit voor 4-4. Daarna gingen er derde legs met de darts mee, waardoor België op een 6-5 voorsprong stond. In de twaalfde leg kreeg Australië vijf pijlen op de dubbel om er 6-6 van te maken, maar misten ze allemaal. Van den Bergh raakte dubbel 16 en zette België daarmee op matchpoint; 7-5. De Belgen konden het vervolgens niet in hun eigen leg afmaken, Heta gooide een hele belangrijke 80-finish om terug te breaken naar 7-6. Ze vervolgde dit met een 12-darter, waardoor er een beslissende 15de leg gespeeld moest worden. Een bizarre leg volgde, waarbij beide landen een matchdart kregen. Heta miste tops voor een 120-finish voor de wedstrijd, waarna Huybrechts dubbel 8 raakte voor wederom een 8-7 overwinning en een plaats in de halve finales.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
België: 92,52 / 53%
Australië: 95,12 / 28%

Schotland vs Frankrijk

Kon Frankrijk hun sprookje voorzetten door ook Schotland te verslaan? Thibault Tricole en Jacques Labre zijn bezig aan een sterk toernooi en kregen nu te maken met Peter Wright en Gary Anderson. In de eerste leg ging het echter meteen mis: Labre miste drie pijlen op dubbel 18 voor de break. Het bleek een voorbode te zijn voor de rest van de wedstrijd. De Schotten konden vrijuit spelen en kregen weinig tegenstand: met legs in 13, 17 en 17 pijlen kwamen ze snel op 4-0.

Met een 16-darter werd het al 5-0, waardoor Frankrijk al diep in de problemen zat. Deze problemen namen een leg later alleen maar toe: vanaf 120 wist Labre meteen de triple 20 te vinden, maar zijn tweede pijl gooide hij buiten het bord. Tricole miste daarna ook drie pijlen op de buitenste ring. Alles wat mis kon gaan, ging mis. In de twee legs die volgden werd het alleen maar erger. Twee keer miste Tricole de grote 20, waardoor hij geen pijl op de dubbel kreeg. Schotland strafte dit genadeloos af: met een 8-0 zege gaan Wright en Anderson met een goed gevoel de halve finales in. Frankrijk droop af, maar mag toch tevreden zijn met het behalen van de kwartfinale.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Schotland: 89.07 / 53.3%
Frankrijk: 80.59 / 0%

Engeland vs Duitsland

De middag werd afgesloten met een heerlijk affiche: de nummer één van de plaatsingslijst tegen het thuisland. Duitsland was uit op een stunt en had het publiek op hun hand. In leg één werd dit meteen duidelijk: Cross miste, luid uitgefloten, twee pijlen op de dubbels. Schindler profiteerde meteen met een 63-finish. De Duitsers volgden met een 15-darter, waarna Schindler Engeland in de wedstrijd liet. ‘The Wall’ miste drie pijlen op dubbel 18, waarna Smith 68 uitgooide. Toch ging het daarna weer mis voor de Engelsen: Cross miste vanaf 78 weer twee dubbels, waardoor Clemens de stand op 3-1 bracht.

Met een 11-darter snelden onze Oosterburen zelfs naar een 4-1 voorsprong. Engeland haakte aan, maar miste in de belangrijke leg voor de pauze wéér twee dubbels. Tegen een sterk spelende Clemens koste dit ze de kop. Schindler vond vanuit de pauze een 74-finish voor nog een break, waarna Duitsland met een 14-darter op 7-2 én matchpoint kwam. Engeland liet met een 10-darter uit het niets nog wat zien, maar hier bleef het bij. Smith gooide een leg later namelijk in plaatst van dubbel vier dubbel 18, waardoor Clemens drie pijlen voor de zege kreeg. De eerste ging er meteen in: Schotland wacht in de halve finale.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Engeland: 94.07 / 30%
Duitsland: 92.67 / 53.3%

Image courtesy of FOTO: PDC
Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *