Dartsactueel.nl | Hét dartnieuws van dit moment!

Zoek
Edward Shoji Foulkes

Edward Foulkes wint Japans Championship en gaat naar WK

Zondagochtend werd het Japans Championship gespeeld in Kobe met 125 spelers. De winnaar zou zich kwalificeren voor het PDC WK. Lees hier meer over het toernooi.

Route naar de halve finales

Het toernooi werd begon met 21 groepen met 6 spelers, met uitzondering van één groep. Alle spelers speelden 4 wedstrijden in de groep, waar de top twee van elke groep zich plaatste voor de knock-out fase. Edward Shoji Foulkes, Seigo Asada, Yuta Hayashi en Akihito Morita wisen de halve finales te bereiken.

Foulkes won in de groepsfase van Shinji Yuasa (3-1), Yuki Hashizume (3-1), Hisato Hisato (3-1) en Tomohiko Eshima (3-0). In de knock-outfase was Foulkes te sterk voor Tyson Hagi (4-1), Mikuru Suzuki (4-1), Komiri Age (4-1) en Atsushi Honma (4-0) en bereikte zo de halve finales.

Seigo Asada wist in de groepsfase al zijn wedstrijden met 3-0 te winnen. Hirofumi Yamashita, Yujiro Kokubun, Yuichiro Haida en Gotaro Denda werden kansloos gelaten. In de knock-outfase won Asada van Takeshi Yamada (4-1), Kazuki Hagane (4-2) en Ino Showki (4-1) om de halve finales te behalen.

Yuki Hayashi was de derde halve finalist. Hij wist in de groepsfase te winnen van Yoichi Nishimoto (3-0), Takuma Yamada (3-0), Hideaki Hasumi (3-2). Tegen Kio Kajiyama werd er met 3-1 verloren, maar uiteindelijk bleek het genoeg te zijn voor de eerste plaats. Tahara Shunya (4-2), Katsuya Aiba (4-2), Yuki Yamada (4-1) werden vervolgens in de knock-outfase verslagen voor een palats in de halve finales.

De laatste halve finalist was Akihito Morita. Hij verloor in de poule van Koji Odachi met 3-2, maar de overige partijen in de groepsfase werden gewonnen van Eikichi Nakanishi (3-0), Takeshi Higashida (3-0) en Keita Ono (3-2). Na de groepsfase won Morita vier wedstrijden op een rij om zijn halve finale plaats te boeken. Dit gebeurde tegen Kosuke Watanabe (4-1), Toyokazu Shibata (4-2), Toshiyuki Takeuchi (4-2) en Osamu Niki (4-1).

Halve finales

De eerste halve finale ging tussen Edward Foulkes en Seigo Asada. Asada mocht de partij beginnen, en hield via dubbel twee zijn eigen leg. In de tweede leg miste Foulkes 6 darts op de dubbel, waardoor Asada via dubbel 8 de break plaatste. In de derde leg was het wederom Foulkes die erg veel dubbels miste, Asada profiteerde en kwam 3-0 voor. Met een 19-darter kwam Foulkes op het scorebord. In de vijfde leg gooide Foulkes een maximale score en brak in 14 darts terug naar 3-2. Een leg later werd de break verzilverd met de tweede 14-darter op een rij voor 3-3. In een spannende beslissende leg wist Foulkes in 18 darts de partij toch te winnen en de finale te bereiken.

De tweede halve finale ging tussen Yuki Hayashi en Akihito Morita. De halve finale werd begonnen door Hayashi, maar doordat er veel dubbels werden gemist wist Morita via dubbel 1 te breaken. Hayashi brak met een mooie 120-finish terug naar 1-1. Morita wist in de derde leg de derde break op een rij te plaatsen, dit deed de Japanner met een 96-finish. De break werd verzilverd met een 13-darter en kwam zo 3-1 voor. In de vijfde leg kreeg Hayashi geen pijl op een dubbel vanaf 60, waardoor Morita in 19 darts de partij 4-1 won en de finale bereikte.

Finale

De finale ging dus tussen twee spelers die nog nooit eerder het op het WK had gestaan, Edward Foulkes tegen Akihito Morita. Foulkes won de bull en mocht daarom de partij beginnen. Echter was het Morita die erg goed begon met een 180’er en 140’er, om uiteindelijk in 15 darts te breaken. Foulkes brak een leg later meteen terug in 16 darts voor 1-1. In de derde leg begon Morita wederom met een maximale score en wist via dubbel drie de derde break te plaatsen. Dankzij een 17-darter verzilverde Morita de break en kwam daarmee 3-1 voor. In de vijfde leg misten beide heren veel dubbels, maar was het Foulkes die via dubbel 9 zijn eigen leg hield. Een leg later produceerde Morita een 81-finish voor een 12-darter en kwam daarmee op matchpoint; 4-2. In de zevende leg kreeg Morita twee matchdarts, maar miste. Foulkes profiteerde en hield via dubbel 2 zijn eigen leg. Met een hele knappe 117-finish brak Foulkes terug naar 4-4 en mocht de beslissende leg zelf beginnen. Morita kon zijn triples van in het begin van de wedstrijd niet meer vinden, waardoor Foulkes met een 60-finish de finale won en zijn WK-ticket verzekerde.

Gemiddeldes/Dubbelpercentages:
Edward Foulkes: 80,39 / 29,41%
Akihito Morita: 81,16 / 18,18%

Deel dit:
Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *